Τοπικά

Οδική σύνδεση παραλίων Πτελεού – Σούρπης

 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση του έργου της βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης της δημοτικής παραλιακής οδού Νηες Σούρπης με τη Λεύκη Πτελεού, καθώς εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκπόνηση της μελέτης. Να αναφερθεί ότι για το έργο ο Δήμος Αλμυρού έχει επιχορηγηθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με το ποσό των 2 εκ. ευρώ.
Το υπό μελέτη έργο αφορά στη βελτίωση του παραλιακού δρόμου Νηες – Αγ. Μαρίνα μήκους 11,5 χιλιομέτρων περίπου.
Ανήκει στις δευτερεύουσες οδούς, υπεραστικές, με βασική λειτουργία τη σύνδεση και με περιορισμούς στην εξυπηρέτηση παρόδιων ιδιοκτησιών.
Από τον οικισμό Αγία Μαρίνα Πτελεού ξεκινάει ασφαλτοστρωμένος δρόμος και στο ύψος της παραλίας Παχιά Άμμος συνεχίζει ως χωματόδρομος μέχρι την παραλία Νηες με ανομοιόμορφα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, εκτός προδιαγραφών, στερούμενος ενιαίου πλάτους. Η υφιστάμενη χάραξη διασταυρώνεται σε πολλά σημεία με ρέματα και αγροτικές οδούς.
Η βελτίωση του δρόμου προτείνεται με τέτοιο τρόπο ώστε:
-Να διατηρηθεί οριζοντιογραφικά η χάραξη του δρόμου.
-Να διατηρηθεί η μηκοτομή του δρόμου, ώστε οι κατά μήκος κλίσεις να μην ξεπερνούν το 11-12%.
-Το συνολικό πλάτος ασφαλτόστρωσης της οδού, σύμφωνα με τις ΟΜΟΕ, επιλέχτηκε να είναι 5,50 μ. για την απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση των οχημάτων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, διατηρήθηκε ως έχει, ήτοι ώς και 3 μ. ώστε να αποφευχθούν οι απαλλοτριώσεις και να μην προκύψουν μεγάλα ορύγματα και επιχώματα.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αλμυρού και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Βαγέλης Χατζηκυριάκος, «η οδός που προβλέπεται είναι διπλής κατεύθυνσης με πλάτος ίσο με 2,50 μ. ανά κατεύθυνση, στο οποίο προστίθεται λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25μ. και έρεισμα πλάτους 0,25 μ. ανά κατεύθυνση με συνολικό πλάτος καταστρώματος κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση 2,75 μ. και ολικό πλάτος ενιαίου οδοστρώματος κυκλοφορίας 5,50 μ., όπου μαζί με τα ερείσματα φτάνει στα 6 μ.
Λόγω της ύπαρξης ιδιοκτησιών και των απότομων πρανών σε μεγάλο μήκος της οδού, αναγκαστικά το συνολικό πλάτος της διατομής που εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις είναι ώς 3 μ. ακολουθώντας την υφιστάμενη χάραξη και ο δρόμος για αρκετό μήκος θα έχει μια λωρίδα κυκλοφορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για λόγους ασφαλείας, προβλέπεται η τοποθέτηση μεταλλικού στηθαίου ασφαλείας σε θέσεις που κρίνεται απαραίτητο».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Εσερίδης διαφώνησε με την προαναφερόμενη πρόταση, τονίζοντας πως «ο δρόμος θα πρέπει να γίνει με πλάτος τα 5 με 5,50 μέτρα και όπου φτάσει. Εφόσον οι ιδιοκτήτες απαιτήσουν αποζημίωση να οριστεί ένας εκτιμητής και να αποζημιωθούν από τον Δήμο, δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 100.000 ευρώ» προσέθεσε.
Ο αντιδήμαρχος Πτελεού – Σούρπης κ. Γιώργος Γουργιώτης επισήμανε ότι «θα αναλάβει την προσπάθεια συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες των ελαιοπεριβόλων, με σκοπό την ανοχή τους, για την εκτέλεση ενός έργου με σωστές προδιαγραφές».
Τελικά, η υλοποίηση του έργου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με το πλάτος ασφαλτόστρωσης του δρόμου να είναι έως και 3 μέτρα (μικρότερο των ελαχίστων απαιτήσεων), καθώς και η λειτουργία του με μία λωρίδα κυκλοφορίας για αρκετό μήκος του, ενώ σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ελαιοπεριβόλων που συνορεύουν με τον υπάρχοντα δρόμο αφήσουν οικειοθελώς τμήμα των ιδιοκτησιών τους, ο δρόμος θα κατασκευαστεί με το επιτρεπόμενο δυνατό πλάτος.

Share
Ετικέτες: δρόμος

Πρόσφατα άρθρα

Απολογείται σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 43χρονης Γεωργίας

Απολογείται σήμερα στην ανακρίτρια Πειραιά ο 71χρονος Χρηστός Πατακός για τη δολοφονία της 43χρονης Γεωργίας…

8 Δεκεμβρίου 2023

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο 31χρονος αστυνομικός τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας ο 31χρονος αστυνομικός, που χτυπήθηκε από…

8 Δεκεμβρίου 2023

Ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για το LNG

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δηλώνει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην εγκατάσταση πλωτού τερματικού…

8 Δεκεμβρίου 2023

Στη Λάρισα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί με δημάρχους των παρακάρλιων περιοχών

Στη Λάρισα θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα επισκεφθεί…

8 Δεκεμβρίου 2023

Κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής στην Αράχωβα για το χάσκι – Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση του βασανισμού του χάσκι Όλιβερ και…

7 Δεκεμβρίου 2023

Αφήνουν κάτω τις πένες τους οι εργαζόμενοι της Washington Post: Απεργία για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και καλούν τους…

7 Δεκεμβρίου 2023