Τοπικά

Οδηγούνται σε αδιέξοδο 300 παρακάρλιοι αγρότες

Σε δύο μήνες 300 αγρότες των παρακάρλιων χωριών θα βρεθούν σε αδιέξοδο, καθώς λήγει η ημερομηνία παράτασης καλλιέργειας των εκτάσεων που τους παραχωρήθηκαν με υπουργική απόφαση. Οι δικαιούχοι ακτήμονες αξιοποιούν 3.127,18 στρέμματα. Η διανομή των δημοσίων εκτάσεων στην Κάρλα άρχισε από τότε που η λίμνη αποξηράνθηκε, το 1962. Από τότε οι εκτάσεις αυτές δίνονταν με έναν ιδιόμορφο νόμο, για καλλιέργεια στους παρακάρλιους ακτήμονες και πρώην ψαράδες. Από το 2012 και μετά ψηφίστηκε νέος Νόμος (Ν. 4061) για τη διανομή όλων των δημοσίων εκτάσεων της χώρας, χωρίς να εξαιρεί τις εκτάσεις της Κάρλας. Με ενέργειες τότε των παρακάρλιων φορέων, ψηφίστηκε «φωτογραφική» διάταξη για τις εκτάσεις της Κάρλας, αποκλείοντας από τις εκμεταλλεύσεις αγρότες από άλλες περιοχές.

Όμως η διάταξη αυτή ανέφερε ρητά ότι η εξαίρεση θα είχε ισχύ για τα επόμενα τρία χρόνια και στη συνέχεια θα έπρεπε να εφαρμοστεί ο Νόμος. Τα τρία χρόνια πέρασαν και όπως αναμενόταν, λύση δεν δόθηκε και άρχισαν οι παρατάσεις επί της διάταξης. Παράταση δόθηκε πέρυσι για την καλλιεργητική περίοδο 1/11/2015 έως 31/10/2016 και νέα παράταση δόθηκε έως 31/10/2017. Οι παρακάρλιοι αγρότες που τους διανεμήθηκαν τα στρέμματα είναι περίπου 300 από τα Κανάλια, το Στεφανοβίκειο, το Ριζόμυλο, την Κερασιά, την Κάπουρνα και το Κεραμίδι. Τα συνολικά στρέμματα προς διανομή της Μαγνησίας είναι περίπου 9.500. Αυτά τα στρέμματα οι αγρότες περιμένουν να τους διανεμηθούν έγκαιρα τον Νοέμβριο του 2017 και να μην τους διανεμηθούν 3.127,18 όπως συνέβη φέτος. Αν τους διανείμουν το σύνολο των διατιθέμενων στρεμμάτων, θα πάρουν από περίπου 30 στρέμματα ο καθένας και αν τους δοθούν έγκαιρα και έχουν τη δυνατότητα να τα καλλιεργήσουν (έστω μόνο με σιτηρά) και τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ, θα πάρουν λάβουν 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 1.000.000 ευρώ. Τα παρακάρλια στρέμματα της Κάρλας, αφού πρώτα τεμαχιστούν σε κομμάτια των 15-20-25 στρεμμάτων, θα πρέπει σύμφωνα με τον Δήμο, να δοθούν έναντι χαμηλού τιμήματος (5 ευρώ το στρέμμα). Θα πρέπει επίσης σύμφωνα με το αίτημα να δοθούν συγκεκριμένα κομμάτια σε παρακάρλιους αγρότες για 5-10 χρόνια και όχι εξ αδιαιρέτου όπως συμβαίνει έως σήμερα, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα καλλιεργήσουν για να ζήσουν και το Κράτος να εισπράξει το χαμηλό τίμημα που συνολικά θα είναι περίπου 50.000 ευρώ.

«Όχι» σε κατάργηση τοπικών συμβουλίων
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου είναι αντίθετο με τις αλλαγές που προωθούνται στην αυτοδιοίκηση, οι οποίες περιλαμβάνουν και την κατάργηση υφιστάμενων κοινοτήτων.
Τα τοπικά συμβούλια αντιδρούν και οι εκπρόσωποί τους σημειώνουν πως είναι βέβαιο ότι οι μικρές τοπικές κοινωνίες θα περιθωριοποιηθούν, αφού θα εγκαταλειφθούν πλήρως ως προς την αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων. Επιπλέον, η δημιουργία συμβουλίων Δημοτικών Ενοτήτων προσκρούει στη νομοθεσία περί διαχείρισης έργων, υπηρεσιών, προμηθειών και σχεδιασμών εκ μέρους των θεσμικών οργάνων του Δήμου. Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου ζητούν:

-Διατήρηση και ενίσχυση της ύπαρξης και του ρόλου των κοινοτήτων. Θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις κοινότητες ή εναλλακτικά απλή αναλογική σε κάθε κοινότητα.
-Οικονομική ημιαυτονομία των κοινοτήτων με απολογιστικές δαπάνες για τις αρμοδιότητες που θα ασκούν.
-Αποφασιστικές και όχι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για θέματα διαχείρισης καθημερινότητας.
-Επανασύσταση συμβουλίων περιοχής με αναλογική συμμετοχή ανά κοινότητα με απαραίτητη τη συμμετοχή κάθε προέδρου κοινότητας.
-Σύσταση επιτροπής κοινοτήτων σε Δήμους που έχουν πάνω από 30 κοινότητες, ώστε να εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα γενικού ενδιαφέροντος των κοινοτήτων.
-Δημιουργία Δικτύων Κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το