Τοπικά

Οδηγός επιβίωσης για εφήβους από μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου

Εκφοβισμός, εθισμός σε ουσίες, εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο, ψυχολογικές μεταπτώσεις, ανασφάλεια από τις συνεχείς αλλαγές, παρέες και έρωτες. Η ζωή του εφήβου μοιάζει με μια κίνηση στο αβέβαιο και την πρόκληση, σαν ένας ανεμοστρόβιλος στην ψυχοσύνθεσή του. Αυτόν τον κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς, αποφάσισαν να μελετήσουν μαθητές της Α’ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Βόλου, δημιουργώντας έναν οδηγό επιβίωσης σε αυτά, τα τόσο περίεργα χρόνια, που το παιδί ενηλικιώνεται σε όλα τα επίπεδα.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, ερευνώντας η καθεμιά την ψυχοσύνθεση των εφήβων και πώς αυτή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, προτείνοντας παράλληλα και λύσεις.
Ο καθηγητής αγγλικών και υπεύθυνος του εργασίας Θανάσης Πυρετζίδης ανέφερε πως «η έρευνα των μαθητών έχει τίτλο «οδηγός επιβίωσης για νέους, προβλήματα και προβληματισμοί». Το θέμα προτάθηκε από τους ίδιους τους μαθητές, γιατί στην εφηβική ηλικία αντιμετωπίζουν μια σωρεία προβλημάτων και αναγκών, που δεν καλύπτονται μέσα από τα αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, αλλά θέλουν μια δημιουργική έκφραση. Η αμφιθυμία, το άγχος, η ανάπτυξη του ψυχολογικού κόσμου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των εφήβων και τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από την έρευνα των μαθητών».
Η Τερψιθέα Μπιφάνη και η Κλεοπάτρα Μπατζιάκα ασχολήθηκαν με την αμφιθυμία και επισήμαναν πως η συνύπαρξη δύο αντίθετων συναισθημάτων παίζουν ρόλο στη διάθεση του εφήβου. Ο κάθε έφηβος περνά αυτό το στάδιο της αμφιθυμίας. Συζητήσαμε τα αίτια και είδαμε ότι θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις μέσω του διαλόγου με τους γονείς και τους φίλους» σημείωσαν.

Εθισμός στις ουσίες
Ο Θανάσης Μπλέτσας και ο Νικόλας Μαθηνός ασχολήθηκαν με τον εθισμό των εφήβων στις ουσίες, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. «Τα ναρκωτικά, το κάπνισμα ακόμη και η ζάχαρη είναι μερικές από τις ουσίες, που εθίζονται οι έφηβοι. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον διάλογο με τους γονείς, αλλά και μέσα από κάποια μαθήματα επιμόρφωσης των μαθητών στο σχολείο», τόνισαν.

Το κινητό τηλέφωνο
Η Κωνσταντίνα Κοντοχρήστου και ο Κωνσταντίνος Λίταινας μελέτησαν την εξάρτηση των εφήβων από τα κινητά τηλέφωνα. «Το θετικό είναι πως οι έφηβοι κοινωνικοποιούνται μέσω του κινητού τηλεφώνου και εμβαθύνουν τις σχέσεις τους. Το αρνητικό είναι πως παρασύρονται και εθίζονται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες ασθένειες. Γι’ αυτό και οι έφηβοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο με μέτρο».

Η ψυχοσύνθεση
Παίρνοντας το λόγο η Ελένη Κοτρώτσιου τόνισε πως «εμείς μελετήσαμε την ψυχοσύνθεση του εφήβου που επηρεάζεται από το περιβάλλον που ζει. Σε αυτή την ηλικία αναπτύσσονται στον έφηβο σεξουαλικά χαρακτηριστικά, που μπορεί να τον στρεσάρουν στο τι θα πουν οι άλλοι, αν θα βρει ανταπόκριση και άλλα. Επίσης υπάρχουν ο σχέσεις με τους γονείς αλλά και οι φιλίες, που παίζουν ρόλο στη ζωή τους. Και φαίνεται πως οι έφηβοι έχουν αυτοπεποίθηση, αλλά ζητούν και την επιβεβαίωση».

Οι βιολογικές αλλαγές
Η Ελένη Κατσαβριά ερεύνησε την επίδραση των βιολογικών, διανοητικών, ορμονικών αλλαγών στην ζωή του εφήβου, λέγοντας πως «η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη φάση για τους νέους και πρέπει να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα. Επίσης σκέπτονται διαφορετικά, αλλάζουν οι αντιλήψεις τους για διάφορα θέματα, ενώ επηρεάζονται και από τις σωματικές αλλαγές τους. Στην αρχή οι παρέες είναι δυαδικές και ομόφυλες, αλλά στην πορεία εξελίσσονται σε ετερόφυλες».

Ο εκφοβισμός
Η Κατερίνα Μάνου και ο Γιάννος Μαρούδας ασχολήθηκαν με τον εκφοβισμό και πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών και στην μετέπειτα ζωή τους. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται με την αναφορά του προβλήματος στον εκπαιδευτικό, αλλά και την συζήτηση με έναν ειδικό.
«Η εφηβεία έτσι, όπως την βιώνουν σήμερα οι μαθητές, είναι ένας ανεμοστρόβιλος που όταν περάσει, αφενός δεν ξέρουμε τι αλλαγές θα φέρει, αφετέρου θα έχει διαμορφώσει ένα διαφορετικό τοπίο, που μας προετοιμάζει στην ωριμότητα», υπογράμμισε ο κ. Πυρετζίδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το