Τοπικά

Οδηγίες και συμβουλές από τον παιδίατρο Χάρη Κατσικαδάμο για μικρούς μαθητές – «Περιστατικά γαστρεντερίτιδας δεν εμπνέουν ανησυχία»

Ανοίγουν τις επόμενες ημέρες τα σχολεία στη Μαγνησία τόσο για τα μικρά, όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά.
Οι πρώτοι που δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες είναι οι μικροί μαθητές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Ζητήσαμε από τον γνωστό παιδίατρο του Βόλου, κ. Χάρη Κατσικαδάμο συμβουλές για την προστασία της υγείας των παιδιών.
Οκ. Κατσικαδάμος τονίζει ότι υπάρχουν περιστατικά με γαστρεντερίτιδα αυτή τη στιγμή στον Βόλο, αλλά αντιμετωπίζονται με επιτυχία και δεν εμπνέουν ανησυχία. Ταυτόχρονα στα ιατρεία των παιδιάτρων προσέρχονται οι γονείς προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα των εμβολίων που είναι προγραμματισμένα να γίνουν με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά και για τις εποχικές ιώσεις που ταλαιπωρούν τους μικρούς μας φίλους.
Αυτή τη στιγμή αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς θα πρέπει να είναι σε γενικές γραμμές η διατροφή των παιδιών με φυτικά προσόντα όσο γίνεται χωρίς συντηρητικά. Το νερό οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι εμφιαλωμένο και αυτό αφορά και το γάλα, αλλά και τις βρεφικές κρέμες που προσφέρονται στους παιδικούς σταθμούς .
Η προσέλευση των παιδιών στο σχολείο θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν δεν είναι άρρωστα και δεν κινδυνεύει η υγεία τους προκειμένου να μην μεταφέρουν και στα υπόλοιπα παιδιά έναν ιό που μπορεί να βλάψει και την υγεία των υπολοίπων μελών της οικογένειας.
Το κολατσιό τους θα πρέπει να είναι προσεγμένο (πχ. ένα τοστ, ένα κουλούρι, εμφιαλωμένο νερό) είτε από το σπίτι είτε από το κυλικείο του σχολείου.
Από την πλευρά του το κράτος θα πρέπει να φροντίσει ώστε όλοι οι χώροι που υποδέχονται παιδιά να έχουν απολυμανθεί επαρκώς με διάλυμα χλωρίνης έτσι ώστε να αποφευχθούν και άλλα λοιμώδη νοσήματα του αναπνευστικού, αλλά και η μηνιγγίτιδα τύπου Β που απειλεί και πάλι.
Το θετικό είναι όπως τόνισε ο κ. Κατσικαδάμος ότι οι περισσότεροι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι και ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, αλλά και τη φροντίδα των παιδιών με αντιβιοτικά όταν και εάν αρρωστήσουν.
Σχετικά με τον Covid 19 υπάρχουν και σήμερα κάποια περιστατικά που όμως ελέγχονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με ήπια συμπτώματα κυρίως διότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού δεν έχει δύσκολη πρόγνωση.
Αλλεργικές αντιδράσεις σε σχέση με το νερό δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής κυρίως γιατί όλοι είναι προσεκτικοί στο μέτρο του δυνατού.
Γενικότερα δεν υπάρχει ανησυχία στην ιατρική κοινότητα τουλάχιστον προς το παρόν.
Ακολουθώντας τις οδηγίες της ιατρικής κοινότητας και των ειδικών, καθώς και τις επισημάνσεις της πολιτείας για την αντιμετώπιση των καταστάσεων υψηλού κινδύνου όπως είχε γίνει και την εποχή του Covid 19 θα είμαστε ασφαλείς. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά και δεν ανησυχούμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το