Τοπικά

«Όχι» στην απελευθέρωση της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Κάθετα αντίθετο με την απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερωθεί η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα αστικά κέντρα, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το οποίο δεν δέχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση να επικυρώσει την απόφαση της Πολιτείας.

Την αντίδραση των μειοψηφιών προκάλεσε η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να φέρει προς έγκριση την κατάργηση της κανονιστικής απόφασης που ισχύει από το 2012 και προβλέπει την απαγόρευση εγκατάστασης σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Το θέμα εισήχθη μετά από υπηρεσιακή εισήγηση προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με το Νόμο.

Όπως, όμως, τόνισαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, με την άρση της κανονιστικής θα αφαιρεθεί από τον Δήμο η αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών. «Εφόσον ο Νόμος που αποφάσισε η Κυβέρνηση είναι υπερκείμενος, δεν υπάρχει λόγος να καταργήσουμε την κανονιστική. Σε μια συμβολική κίνηση θα δείξουμε πως δεν δεχόμαστε τις αποφάσεις» υποστήριξε η αντιπολίτευση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η δημοτική πλειοψηφία αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία δίνει πλέον τη δυνατότητα να επιτρέπεται η χωροθέτηση κεραιών παντού χωρίς να προβλέπονται απαγορεύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν τα κτίρια των Βρεφονηπιακών Σταθμών, τα σχολεία, τα Γηροκομεία και τα Νοσοκομεία.
Η Νομοθεσία παρακάμπτει τα δημοτικά συμβούλια και οι άδειες δίνονται από το Υπουργείο.

Ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργαρίτης Πατσιαντάς ανέφερε πως η κατάργηση της κανονιστικής αποτελεί εκδούλευση προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης. «Με τη νέα ρύθμιση εξοστρακίζεται ο κάθε ΟΤΑ και δεν τον ρωτούν. Όταν προκύψει όμως το πρόβλημα θα τρέχουν οι δημοτικές αρχές. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί και ας λένε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν υπολογίζουν τους ανθρώπους και την υγεία τους» τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση έδωσε λευκή επιταγή για τις κεραίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν βρίσκουμε τον λόγο γιατί να γίνει διαπιστωτική. Το θέμα είναι να δείξουμε τη βούλησή μας πως οι δήμοι πρέπει να ερωτώνται για τέτοια θέματα».
Από τη «Δύναμη Βόλου» ο Τέλης Δουλόπουλος σημείωσε πως αυτοί που νομοθετούν κάνουν κάτι χωρίς να μας ρωτήσουν. «Πρέπει να απαγορεύονται οι εγκαταστάσεις κεραιών μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα» τόνισε, ενώ από τη ΛΑΣ Βόλου ο Απ. Νάνος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει ταύτιση της δημοτικής αρχής με τις πολυεθνικές που καταστρέφουν την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Γνωρίζαμε πως ο νόμος υπερισχύει της κανονιστικής αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έπρεπε να υπάρχει απόφαση στο Δ.Σ. Αυτό δείχνει συγκάλυψη. Είναι στο χέρι σας να μην αλλάξετε την κανονιστική και να πάρει το Δ.Σ. απόφαση που να καταγγέλει την στάση της κυβέρνησης».

Ο κ. Γαργάλας από τη δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» δήλωσε: «Ο νόμος έρχεται να εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Είναι ο ίδιος νόμος που εξαιρεί την εγκατάσταση κεραιών κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη πως και εκεί που θα μπει κεραία υπάρχει κοντά ένα παιδί και ένας ασθενής.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να μπει μπροστάρη στην αυθαιρεσία από όπου και αν προέρχεται ενώ πρέπει να ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. προς την ΚΕΔΕ και διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεολόγος Διαμαντένιας σημείωσε: «Ξέρουμε ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας. Πρέπει να ξεκινήσει μια αντίδραση προς την ΚΕΔΕ».

Κλείνοντας τη συζήτησης ο δήμαρχος Θ. Θεοδώρου σημείωσε πως η δημοτική αρχή συμφωνεί με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, που μεταξύ άλλων προτείνει την αλλαγή των ορίων για την τοποθέτηση κεραιών, την καθιέρωση μηχανισμών ελέγχων, καθιέρωση αυστηρών ποινών για αυθαίρετη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και το πρόστιμο να επιδίδεται στον Δήμο, και να γίνεται στον Δήμο η ενημέρωση προεγκατάστασης. «Αυτή είναι και η δική μας θέση. Εννοείται πως και εμείς δεν συμφωνούμε με την κατάργηση της κανονιστικής», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το