Τοπικά

«Όχι» στη μείωση του ενοικίου του «Ξενία» και στο κονδύλι για τον εορταστικό στολισμό από την «Έξυπνη Πόλη»

Κατά της εισήγησης της δημοτικής αρχής Βόλου για μείωση του ενοικίου του «Ξενία» τάχθηκε η παράταξη «Έξυπνη Πόλη» με επικεφαλής την Νάνσυ Καπούλα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Σύμφωνα με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, η πρόταση για τη μείωση του μισθώματος κατατέθηκε με ανεπαρκή στοιχεία και χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση από τη δημοτική αρχή, η οποία οφείλει και δεν το έχει πράξει, να τεκμηριώσει με απόλυτη επάρκεια την πρότασή της.

Επίσης, η παράταξη καταψήφισε τη δαπάνη ύψους 329.880 ευρώ για εργολαβία τοποθέτησης εορταστικού στολισμού στα φετινά έως και τα Χριστούγεννα του 2022, επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο, μεσούσης μιας πανδημίας, να δεσμεύονται κονδύλια για εορταστικές εκδηλώσεις, όταν η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει θα είναι πρωτόγνωρη και για τους δήμους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης για τις θέσεις της:
Αναφορικά με την 5η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπου οι ψηφοφορίες της πραγματοποιήθηκαν δια περιφοράς, ως δημοτική παράταξη «Βόλος, Έξυπνη Πόλη», έχουμε να τονίσουμε τα εξής:

– Στο θέμα 19 που αναφερόταν στην εισήγηση για τη μείωση του ενοικίου του Ξενοδοχείου Ξενία, για την τριετία 2019-2021, που εισήχθη από τη Δημοτική Αρχή Βόλου, ψηφίσαμε «ΟΧΙ» καθώς:
Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται με την πρότασή της ότι δύνανται να συνάψουν συμφωνία τα δύο μέρη δηλαδή ο Δήμος Βόλου και η DOMOTEL ΞΕΝΙΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕΠ βάσει της τροποποιητικής σύμβασης 10/9/2009. Το μίσθωμα από τις 423.528 χιλιάδες ευρώ που ήταν στην αρχική σύμβαση τελικά προτείνεται να καταλήξει στις 252.180 χιλιάδες ευρώ.
Για την προτεινόμενη μείωση η Δημοτική Αρχή δεν προσκόμισε τα έγγραφα του φακέλου ώστε να λάβουμε υπόψη μας την εκτιμητική έκθεση και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας. Συνεπώς η πρόταση για τη μείωση του μισθώματος κατετέθηκε με ανεπαρκή στοιχεία και χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση. Σημειώνουμε δε πως παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τη νομική υπηρεσία ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποσταλεί τα σχετικά έγγραφα.

Επειδή η απόφαση αφορά ένα σημαντικό ποσό το οποίο μειώνει τα έσοδα του Δήμου Βόλου από την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στον επιχειρηματία η Δημοτική Αρχή οφείλει και δεν το έχει πράξει, να τεκμηριώσει με απόλυτη επάρκεια την πρότασή της.
Γι αυτό το λόγο προτείνουμε ως δημοτική παράταξη αφενός την εξέταση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης από διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου και αφετέρου γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης, τα όρια και τους όρους μετατροπής του μισθώματος. Κάθε αλλαγή μισθώματος πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά και τεκμηριωμένα γεγονότα και να ακολουθεί το νομικό πλαίσιο και την πάγια νομολογία σχετικά με αυτού του τύπου τις συμβάσεις.
Επισημαίνουμε ότι τα νόμιμα όπως και τα έκτακτα- λόγω της πανδημίας- μέτρα και ρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόζονται για όλους ισότιμα και γι αυτό το λόγο περιμένουμε από τη Δημοτική Αρχή την πρότασή της για το σύνολο των πληττόμενων επιχειρηματιών του Δήμου μας.

– Αναφορικά με το θέμα 31 που αφορά στην έγκριση δαπάνης ύψους 329.880 ευρώ για εργολαβία τοποθέτησης εορταστικού στολισμού στα φετινά έως και τα Χριστούγεννα του 2022, ψηφίσαμε «ΟΧΙ» καθώς:
Διαφωνούμε με την πρόβλεψη τριετίας και την υποχρέωση στην παρούσα φάση δέσμευσης του συγκεκριμένου κονδυλίου για εργασίες τοποθέτησης εορταστικού στολισμού που είναι εποχικές και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Είναι αδιανόητο μεσούσης μιας πανδημίας να δεσμεύονται κονδύλια για εορταστικές εκδηλώσεις, όταν η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει θα είναι πρωτόγνωρη και για τους δήμους, καθώς κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορεί να υπολογίσει ποιες θα είναι οι απώλειες εσόδων που προκάλεσαν, προκαλούν και θα προκαλέσουν τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Όλοι ευχόμαστε οι γιορτές των Χριστουγέννων να γίνουν χωρίς τους περιορισμούς που βιώνουμε αυτές τις ημέρες. Ωστόσο τα λαμπάκια μπορούν να περιμένουν μέχρι να επανέλθει το τοπίο οικονομικά και κοινωνικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και μέχρι τότε, προτεραιότητα πρέπει να είναι και από το Δήμο Βόλου η εξασφάλιση με έμπρακτο τρόπο σε κάθε οικογένεια και κάθε συνδημότη μας των βασικών υπηρεσιών και αγαθών.
Γι αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι ο Δήμος Βόλου σε αυτή την χρονική στιγμή, πρέπει να επικεντρώσει την πολιτική του στον άνθρωπο και κατ’ επέκταση τους δημότες του και να αναθεωρήσει τις ανάγκες κρατώντας οικονομικές δυνάμεις για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Κι αυτό πρέπει να διαρκέσει τόσο ώστε όλοι να προστατευθούν και στη συνέχεια να «θεραπευτούν» από τις πληγές που θα αφήσει στην κοινωνία η πανδημία.
Καλή Ανάσταση με υγεία και δύναμη για όλους μας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βόλου: Νάνσυ Καπούλα, Θεολόγης Διαμαντένιας, Βίκυ Μήτρου, Χαράλαμπος Ζάχος, Χριστόφορος Ιγγλέσης, Στέργιος Φάτσης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το