Τοπικά

«Όχι» σε πλωτό σταθμό LNG από το Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου

 

Ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου στην προοπτική δημιουργίας πλωτού σταθμού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, στον Παγασητικό κόλπο. Παράλληλα, το Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 18 MW, στη θέση «Κόχες», των Δ.Ε. Κεραμιδίου, Κάρλας και Φερών.

Στην τοποθέτησή του για το θέμα της επένδυσης LNG στον Παγασητικό, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας τόνισε ότι, «η εισήγησή του προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ήταν αρνητική για τη δημιουργία πλωτού σταθμού μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στον Παγασητικό Κόλπο».
Από την πλευρά της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, έχει υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, απόφαση με την οποία εισηγήθηκε ομόφωνα αρνητικά.

«Όχι» σε αιολικό σταθμό
Στο μεταξύ, το Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου έλαβε αρνητική απόφαση σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την κατασκευή και λειτουργίας του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 18 MW, στη θέση «Κόχες» των Δ.Ε. Κεραμιδίου, Κάρλας και Φερών.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάν. Μπατζιάκας, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι στο Δήμο Ρήγα Φεραίου , έχει υποβληθεί από τις 3 Απριλίου έγγραφο από τη Γραμματεία Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με το οποίο μας ενημερώνει ότι έχει διαβιβαστεί σ’ αυτή, ο φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνοντας να ληφθεί αρνητική απόφαση επ’ αυτής.
Ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Μωραϊτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το νέο έργο εγκατάστασης αιολικού σταθμού στη θέση «Κόχες» έρχεται ως προσθήκη κατ’ επέκταση στη προηγούμενη επικείμενη εγκατάσταση δυο αιολικών σταθμών που είναι σε αναμονή άδειας εγκατάστασης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου. Το σύνολο της επικείμενης βιομηχανικής εγκατάστασης του έργου βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς του δήμου μας Κανάλια, Βένετο, Κεραμίδι και Άνω Κερασιά. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα πραγματοποιηθεί σε φιλονικούμενη έκταση μεταξύ του δήμου Ρήγα Φεραίου και της Ιεράς Μονής Φλαμουρίου, ̇ έκταση της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, όπως επίσης και στην καρδιά του δικτύου Natura2000 και κοντά σε οικισμούς χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς και ιστορικούς τόπους με τουριστική δραστηριότητα όπου οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού εκμηδενίζεται. Στην έκταση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών υπάρχει έντονη κτηνοτροφική και μελισσοκομική δραστηριότητα που θα διαταραχθεί, η βουνώδης περιοχή όπου βρίσκεται έχει
χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, είναι τόπος ιστορικής και υψηλής θρησκευτικής σημασίας καθώς υπάρχει πληθώρα εκκλησιών άρρηκτα συνδεδεμένος με τους Καναλιώτες αλλά και όλους τους δημότες του Δήμου μας και αποτελεί τόπο συνάθροισης, κοινωνικής συνοχής και αναψυχής με πυκνό δίκτυο μονοπατιών.
Η δημόσια διαβούλευση για το έργο θα διενεργείται μέχρι τις 19/05/2023. Για αυτόν τον λόγο καλώ το δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει τη πρόταση για λήψη απόφασης σχετικά με αρνητική γνωμοδότηση για την ΜΠΕ του ΑΣΠΗΕ στη θέση Κόχες, την υποβολή αντίρρησης στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο του ΥΠΕΝ από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και την έγκριση της πρότασης του Τοπικού Συμβουλίου Καναλίων για νομική κάλυψη εναντίον της εταιρείας που σχεδιάζει τα δυο αιολικά πάρκα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το