Τοπικά

«Όχι» σε εκχώρηση εσόδων από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού – Έντονη αντίδραση του Μιχ. Μιτζικού στην Οικονομική Επιτροπή

Την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» Μιχ. Μιτζικού προκάλεσε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η απόφαση για την εκχώρηση των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού, για 12 χρόνια σε ιδιώτη, στο πλαίσιο της επανέγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών και της επανακατάρτισης των όρων διακήρυξης του σχετικού ανοικτού ηλεκτρονικού διεθνή διαγωνισμού. «Είναι ανεπίτρεπτο να ενεχυριάζονται τα δημοτικά τέλη» είπε χαρακτηριστικά καταψηφίζοντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Το θέμα ήρθε εκ νέου προς ψήφιση μετά την πρόσφατη έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και αφορούσε στην ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων (οδοφωτισμός) στον Δήμο Βόλου, με εκτιμώμενη αξία 14.414.995,74 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%) και ανάκληση της υπ’ αριθ. 769/2018 απόφαση της Ο.Ε.

Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Μιτζικός αντέδρασε έντονα στην προοπτική εκχώρησης των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτη, λέγοντας πως «ο Δήμος Βόλου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αναδόχου δεν θα μπορεί να έχει έλεγχο των εσόδων και να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια. Υπάρχει όρος σε περίπτωσης διαφωνίας των δυο συμβαλλόμενων πλευρών να υπάρχει διαιτησία, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να βρεθεί η «χρυσή τομή» προσέθεσε.
Ο ίδιος ανέφερε επιπλέον ότι «η παράταξή του είναι υπέρ της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά με την υλοποίηση εργολαβιών και όχι με την εκχώρηση δημοτικών τελών. Πρόκειται για μεγάλο ρίσκο και για μια απόφαση λάθος πολιτικά, αφού θα δεσμεύει τις επόμενες Δημοτικές Αρχές για δέκα χρόνια».
Να αναφερθεί ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου έχει ταχθεί υπέρ της προαναφερόμενης λύσης επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο Δήμος Βόλου αναζητεί τις υπηρεσίες και τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης στον τομέα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), παράλληλα με τη συντήρηση του συστήματος για 12 χρόνια στον Ιδιωτικό Τομέα, μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.
Να αναφερθεί ότι το θέμα είχε καταψηφίσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αποστόλης Νάνος, καταγγέλλοντας τη Δημοτική Αρχή ότι προχωρά σε ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού.
Το έργο καλύπτει μέρος του συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) του Δήμου, σε δρόμους. Με βάση τα στοιχεία της καταμέτρησης της Μελέτης του Δήμου το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων ανέρχεται σε 18.166 σημεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το