Ελλάδα

«Όχι» Μητσοτάκη σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο

tsipras mitsotakis

Αντιρρήσεις για τη χρονική συγκυρία της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην «ατζέντα» των συζητήσεων των δύο πολιτικών βρέθηκαν σήμερα ο εκλογικός νόμος αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση.
Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο «γαλάζιος» αρχηγός δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού βίου με μεγάλο ενδιαφέρον.
«Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τώρα υπάρχει ευκαιρία να αναπτυχθεί συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. «Καλό είναι να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό το σημείο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε στον πρωθυπουργό ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συζήτησης είχε θίξει το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος και ότι έχουν κατατεθεί και σχετικές προτάσεις. «Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις κάτι το οποίο, όπως είπε, υπηρετεί ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι μια συνολική εκτίμηση ως προς την δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική θα είναι δυνατή αύριο μετά από την ολοκλήρωση του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν ειλικρινείς, παρά τις όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν από πλευράς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Μάλιστα, τονίζουν ότι ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής παρατηρούνται και συγκλίσεις.
Από την πλευρά τους, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τόνιζαν ότι είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εν μέσω φοροκαταιγίδας και μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων «προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο». Και αυτό, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, επειδή συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε «απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων».
«Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό, για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης» τόνισαν οι εν λόγω πηγές, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι τα δύο ζητήματα που συζητά η ΝΔ για τον εκλογικό νόμο είναι η ψήφος των ομογενών και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το