Τοπικά

«Όχι» και από το Επιμελητήριο Μαγνησίας στην εγκατάσταση προσφύγων στο λιμάνι

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να εγκατασταθούν πρόσφυγες στο χώρο του λιμανιού του Βόλου, αλλά και γενικότερα μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, εκφράζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΟΛΒ κ. Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο, ο κ. Μπασδάνης, ουσιαστικά μεταφέρει τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη συνεδρίασή του την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016.
Το Επιμελητήριο – ως μέλος του ΔΣ του ΟΛΒ – εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν πρόσφυγες στο χώρο του λιμανιού, με την αιτιολογία πως θα πλήξει την εικόνα της πόλης, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό της. Παράλληλα, δηλώνει αντίθετο και στην εγκατάστασή τους εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης.
Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις του Επιμελητηρίου όπως εκφράζονται στην επιστολή του κ. Μπασδάνη προς τον κ. Σταυριδόπουλο, είναι οι εξής:
• Το Λιμάνι του Βόλου σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποτελέσει χώρο παραμονής προσφύγων, διότι βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης, πολύ κοντά σε σημαντικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην οικονομία της περιοχής μας.
• Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την φιλοξενία ανθρώπων ούτε για την κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών, ούτε και για την κατάκλισή τους, πολύ περισσότερο εφ’ όσον μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και μικρά παιδιά και επικρατούν αυτό το διάστημα άσχημες καιρικές συνθήκες.
• Το Λιμάνι του Βόλου βρίσκεται αυτή την στιγμή, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εν μέσω διαδικασιών για την αξιοποίηση του τέρμιναλ. Στις 18 και στις 30 Μαρτίου ανοίγουν οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση χώρων του τέρμιναλ, που δεν είναι δυνατό να ακυρωθούν.
• Επιπρόσθετα, το τέρμιναλ βρίσκεται στην πιο δημοφιλή πλευρά του Βόλου, την παραλία, όπου υπάρχουν καταστήματα εστίασης, τράπεζες και αποτελεί κυριολεκτικά τη «βιτρίνα» της πόλης μας και ένα από τα πιο ισχυρά τουριστικά της «ατού». Είναι κατανοητό, ελπίζουμε, ότι η καταστροφή της εικόνας αυτής, θα έχει ως αποτέλεσμα και την καταστροφή των επιχειρήσεων που προσβλέπουν στον τουρισμό για να επιβιώσουν.
• Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, εξάλλου, πως τυχόν άφιξη προσφύγων δεν είναι δυνατό να γίνει ούτε με πλοία, όπως διατείνονταν αρχικά τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, καθώς το λιμάνι του Βόλου δε διαθέτει τις υποδομές να φιλοξενήσει τόσα πολλά ούτε ως transit.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπασδάνης, «τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά μία «κραυγή» αγωνίας ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας, που καθημερινά εδώ και οκτώ χρόνια παλεύει με την οικονομική κρίση, έχει υποστεί τεράστιες μειώσεις στον τζίρο του, έχει δημιουργήσει χρέη, αναγκάστηκε να απολύσει χιλιάδες ανθρώπους και παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια.
Σαφώς το δράμα τόσων χιλιάδων ψυχών μας αγγίζει όλους και είναι καθήκον μας ως πολιτισμένη κοινωνία να τους συντρέξουμε, θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εάν πράξουμε απερίσκεπτα και χωρίς να σκεφτούμε όλες τις παραμέτρους.
Για τους λόγους αυτούς, σας καλώ να αρνηθείτε την παραχώρηση χώρου του λιμανιού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κι όλοι μαζί, ως Διοικητικό Συμβούλιο, να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, καθώς και για τη διαμονή των προσφύγων εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το