Άρθρα

“Οχι”, για να προστατεύσουμε την κοινωνία

ΜΠΑΛΛΗΣ-ΜΑΚΗΣ

Του Μάκη Γ. Μπαλλή, Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ
Οσο πλησιάζει η Κυριακή του δημοψηφίσματος, τόσο αποδεκνύεται η αδυναμία να αντιμετωπιστει πολιτικά η πρωτοβουλία της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση που αμήχανα προσπαθεί να αποφύγει μια ευθεία απάντησηστο ερώτημα αν εγκρίνει ή αν απορριπτει τις προτάσεις των θεσμών. Και όσο διαφαίνεται ότι η διάθεση του λαού είναι να ορθώσει ένα περηφανο “όχι” στις απαιτήσεις των θεσμών, τόσο πληθαίνουν οι… τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα ενστάσεις για το δημοψήφισμα. Πότε επειδή δήθεν δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες χρονικές προθεσμίες, πότε επειδή η… μετάφραση του τίτλου των προτάσεων των θεσμών είναι κακή και πότε επειδή οο ωηφοφοροι δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν επαρκώς. Ακόμη, στην προσπάθεια να αποφύγουν την ξεκάθαρη θέση, λένε με έμφαση ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν έχει νόημα αφού δεν υπάρχει αντικείμενο επί του οποίου να ζητείται η άποψη των πολιτών. Το πρόγραμμα έληξε και μαζίτου έληξε και η ισχύς των προτάσεων επί των οποίων γινοταν η διαπραγματευση. Λές και πέντε μήνες τώρα, η κυβέρση διαπραγματευόταν έχοντας απέναντι απλώς ένα τυπωμένο χαρτί με ημερομηνία λήξης και όχι μία αντίληψη και λογική αντιμετώπισης του προβλήματος που επέμενε στην εφαρμογή της ίδιας λανθασμένης πολιτικής επί πέντε χρόνια. Η λογική που θέλει τους φτωχούς να θυσιάζονται και τις κοινωνίες να διαλύονται προς όφελος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν έληξε με τη ληξη του προγράμματος. Ούτε η λογική που θέλει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Αυτή τη λογική εξέφραζαν οι προτάσεις των θεσμών και αυτή τη λογική είναι που ζητάμε από τους έλληνες πολίτες να αποδοκιμάσουν την Κυριακή.
Φυσικά, οι αρνητές του δικαιώματος του λαού να έχει άποψη και να την εκφράζει άμεσα και δημοκρατικά, επιστρατεύουν και τη διαστρέβλωση. Λέγοντας ότι δήθεν το δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι “δραχμή ή ευρώ”. Επιμένουν ακόμη και μετα το χθεσινο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που το ξεκαθάρισε. Επιδίωξή μας είναι να συμφωνηθεί λυση εντός του ευρώ, με βιωσιμότητα του χρέους, με διασφάλιση της ρευστότητας, με στοχευμένες επενδύσεις στην οικονομία, με προστασία της κοινωνίας. Δεν λένε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι δυνατή. Διότι τότε θα έπρεπε να δικαιολογήσουν την εκκωφαντική τους σιωπή απέναντι στον ωμό εκβιασμο που μας ασκουν οι πιστωτές, στην παράνομη απόφαση του Ντράγκι να περιορίσει την τραπεζική ρευστότητα πριν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα, στην απροκάλυπτη λαρέμβαση εκπροσώπων των κοινοτικών θεσμών στα εσωτερικά πολιτικάπράγματα της χώρας μας. Θα έπρεπε να εξηγήσουν την αιτία για την οποία έκλεισαν οι Τράπεζες και οι συνταξιούχοι αναγκάστηκαν να στηθούν στην ουρά των ΑΤΜ για καθημερινές τμηματικές αναλήψεις της σύνταξής τους.
Είναι δύσκολες οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την απόφαση των δανειστών που οδηγησε στο ολογοήμεο κλείδιμο των Τραπεζών. Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου για την ταλιπωρία του. Είναι γνωστές και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά μετά απο αυτή την απόφαση και που επιτείνουν την ασφυξία που προκάλεσαν τα πέντε χρόνια της μνημονιακής λιτότητας. Δίνουμε όμως τη μάχη για να βρεθεί η χώρα και ο λαός σε μία καλύτερη θέση. Σε συτή τη μάχη, θα είναι σημαντικό να βρεθει η κυβέρνηση από τη Δευτέρα έχοντας δίπλα της ένα μεγάλο “όχι” απέναντι στις επιδιώξεις και τις απαιτήςεις των δανειστών. Για να αποκρουστεί η επίθεση απέναντι στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Διότι, όσο και αν προσπαθούν να το αγνοήσουν και να το αποκρύψουν οι υποστηρικτες του “ναι”, το πρώτο θύμα των προτάσεων των δανειστών, θα είναι οι συνταξιούχοι.
Η απόρριψη των προτάσεων των Θεσμών από τους πολίτες είναι μονόδρομος για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και την αποφυγή της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης περίπου 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξεις των κατώτερων ορίων του Ι.Κ.Α., Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) και την κατώτερη σύνταξη του Ο.Γ.Α. και ταυτόχρονα την εξασφάλιση, με την αποδοχή της πρότασης της Ελληνικής Κυβέρνησης, της επάρκειας των συντάξεων για την ταυτόχρονη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων στην Ελλάδα και την εξασφάλιση ενός κοινωνικά αποδεχτού επιπέδου διαβίωσης των συνταξιούχων και όχι επιπέδου επιβίωσης κάτω από τα όρια της φτώχειας που απαιτούν οι Θεσμοί.
Με τις τελευταίες προτάσεις των Θεσμών, απορρίφθηκαν όλες οι αντιπροτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για μη μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων για την εξεύρεση επιπλέον πόρων αντίστοιχων με τα ποσά που απαιτούν οι Θεσμοί να περικοπούν από τις συντάξεις. Οι Θεσμοί ουσιαστικά με τις προτάσεις τους επιβεβαιώνουν το ότι θέλουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου,και μια Ευρώπη ανέχειας, ανισότητας, αποκλεισμών και διακρίσεων δίνοντας την χαριστική βολή στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το