Τοπικά

«Όχι» εργαζομένων ΟΤΑ στην αξιολόγηση- Την αντίθεσή τους εξέφρασαν σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

Κάθετα αντίθετοι στην αξιολόγηση των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση δηλώνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Μαγνησίας. Σχετική ενημέρωση για τον τρόπο της αξιολόγησης έγινε χθες στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, ωστόσο η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μικρή και σχολιάστηκε αρνητικά από τους συνδικαλιστές.

Αναφερόμενη στο θέμα της αξιολόγησης η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός της παρουσίας μικρού αριθμού συναδέλφων στη Γενική Συνέλευση. Σήμερα καλέσαμε σε συνέλευση τους συναδέλφους με κύριο θέμα την αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση που επανέρχεται μετά το 2014, μόνο που τότε δώσαμε πίσω τα έντυπα και αρνηθήκαμε με αυτό τον τρόπο να αξιολογηθούμε. Επανέρχεται με λίγο διαφορετική μορφή, αλλά στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα για αυτό και εμείς λέμε και πάλι «όχι» σε αυτό τον τρόπο της αξιολόγησης. Δηλαδή, δεν μπορεί να αξιολογηθούν υπάλληλοι, όταν στους ΟΤΑ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στοχοθεσία, η οποία με όλα αυτά τα αντικείμενα που έχουν οι Δήμοι της χώρας, είναι δύσκολο να μπει, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές υπηρεσίες ανταποδοτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο εκεί να αξιολογήσεις την αποδοτικότητα. Από εκεί και πέρα έχουμε τους αναπληρωτές διευθυντές και προϊσταμένους, που δυστυχώς είναι πάρα πολλοί σε όλους τους Δήμους της χώρας και όταν θα πάνε να αξιολογήσουν έναν υπάλληλο, η γνώμη των περισσοτέρων θα έχει επηρεαστεί από τους αιρετούς και θα έχει υποκειμενικό στοιχείο» προσέθεσε.
Σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στην αξιολόγηση, η ίδια επισήμανε πως «εμείς προτείνουμε στους συναδέλφους όταν λάβουν τα σχετικά έντυπα της αξιολόγησης απλά να γράψουν το ονοματεπώνυμό τους, να τα υπογράψουν και να τα δώσουν στον Σύλλογο Εργαζομένων. Εκείνος θα τα κρατήσει, για να δείξει την αντίθεσή του σε αυτό τον τρόπο της αξιολόγησης».
Η κ. Στάχτου συμπλήρωσε πως «δεν είναι αντίθετη στην αξιολόγηση, αλλά στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να γίνει».
Από την πλευρά της η γραμματέας του Συλλόγου Εύη Καρυδάκη ανέφερε πως «η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι τίποτε άλλο από τα μέτρα εκείνα που λειτουργούν ως εργαλείο απολύσεως για τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι είναι σύμφωνα με τις επιταγές του ΣΕΒ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πριν από λίγο καιρό ο ΣΕΒ ζήτησε μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, όπως, επίσης, ξέρουμε ότι είτε είναι αξιολόγηση Μητσοτάκη είτε είναι αξιολόγηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή, με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλο τρόπο από το να αγωνιστούν. Ήδη υπάρχουν ψηφισμένοι Νόμοι και αν διαβάσει κανείς τη Νομοθεσία θα καταλάβει τι σημαίνει αξιολόγηση.
Εμείς ως ΔΑΣ – ΟΤΑ προτείνουμε συμμετοχή στο συλλαλητήριο και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 7 Απριλίου, καθώς η αξιολόγηση είναι ενταγμένη στη γενικότερη αξιολόγηση της χώρας, που σημαίνει ότι είναι ένα ακόμη μέτρο, όπως η απελευθέρωση της ενέργειας και η αύξηση των λογαριασμών, μαζί με τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η απάντηση πρέπει να είναι αγωνιστική».
Γιώργος Ξυνός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το