Ελλάδα

«Οχι» από Μητσοτάκη στην πρόταση για απλή αναλογική

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πριν ακόμη ανακοινωθεί η ημερομηνία και η ώρα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προσδιορίστηκε για την Πέμπτη (23 Ιουνίου) στις 6.00 το απόγευμα, το κλίμα ηλεκτρίστηκε από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με σχόλια κύκλων της Συγγρού που έβλεπαν σκοπιμότητα πίσω από την όλη διαδικασία, επισημαίνοντας πως αντίθετα, για την αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτούνται συναινέσεις.

Μετά την ανταλλαγή άτυπων σχολίων, την αυλαία της παρασκηνιακής κόντρας έριξε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, που σχολίασε στο Twitter σε δύο ξεχωριστά μηνύματα: «Περί διαρροών (Μαξίμου ενταύθα): Ποιος ξεχνάει την άθλια μεθόδευσή σας στην πρώτη συνάντηση των δύο αρχηγών;», «Τότε που μόλις ξεκίνησε η συνάντηση @atsipras & @kmitsotakis δώσατε διαρροή τι λέει ο @PrimeministerGR στον πρόεδρο της @neademokratia!».

Πληροφορίες ανέφεραν εν τω μεταξύ ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα εστιάσει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και ακολούθως στον εκλογικό νόμο, αφού από την πρώτη στιγμή της ανάδειξής του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όπως και νωρίτερα) ζητούσε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Η διάσταση απόψεων για το θέμα του εκλογικού νόμου παραμένει κι έτσι το πεδίο αυτό δεν προσφέρεται για αλλαγή του κλίματος και επιδίωξη ενός μίνιμουμ συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Πάγια θέση όλων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η απλή αναλογική θέτει αναχώματα στην ανάδειξη σταθερών κυβερνήσεων, ενώ το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

 Αλλά, αν για το θέμα του εκλογικού νόμου καταγράφεται γαλάζια σύμπνοια, δεν συμβαίνει το ίδιο για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία σχολιαστές επισημαίνουν πως θα δοκιμάσει τις αντοχές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών του, υπογραμμίζοντας ότι αντιτίθεται στην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Στελέχη της ΝΔ ωστόσο έχουν διαφοροποιηθεί, ανάμεσά τους ο Δ. Αβραμόπουλος και η Ντ. Μπακογιάννη. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι πρόκειται για μια υγιή διαδικασία διαλόγου σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα, αλλά οι διαφορετικές φωνές που ακούγονται από στελέχη (με αναφορές σε Καραμανλή και Σαμαρά) δεν ερμηνεύονται πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Επίσης ότι αγώνα δρόμου κάνει η αρμόδια ομάδα υπό τον Κώστα Τασούλα προκειμένου να ολοκληρώσει τη σύνταξη της πρότασης του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στόχος είναι να προηγηθεί αυτή της επίσημης παρουσίασης της κυβερνητικής πρότασης που έχει οριστεί για τις 24 Ιουλίου, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε δημόσιο διάλογο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το