Τοπικά

«Όχι ακαδημαϊκών στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Mέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ομότιμοι καθηγητές ενώνουν τις φωνές τους και εναντιώνονται στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη θέσπιση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ήδη 250 και πλέον ακαδημαϊκοί από δεκάδες Ιδρύματα, όπως και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπογράφουν από κοινού κείμενο που μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, που αφορούν στην ίδρυση Ειδικού Σώματος «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» – θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – και στην αυστηρότερη τροποποίηση του ποινικού και πειθαρχικού δικαίου για αδικήματα τα οποία τελούνται εντός πανεπιστημιακών χώρων είναι απαράδεκτες και έχουν δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η στοχοποίηση των πανεπιστημίων ως χώρων εγκληματικής δραστηριότητας δεν τεκμηριώνεται από κανένα στοιχείο. Στην Ελλάδα, η εγκληματικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων είναι αμελητέα και βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια άλλων χωρών, που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση. Έχει καταγραφεί ότι, σε χώρες που ισχύει το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν έχει συμβάλει στη μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας. Αντίθετα, συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας (βιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις), σωματικές βλάβες, και ρατσιστικά εγκλήματα, τα οποία είτε συγκαλύπτονται από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είτε έχουν ως δράστες την ίδια. Τα πανεπιστήμια ξεσηκώνονται για την κατάργησή της.
Η εισαγωγή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας του πανεπιστημίου και παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο, καθιστώντας ρυθμιστικό παράγοντα όχι πλέον την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα όργανά της, αλλά ένα αστυνομικό σώμα. Το μέτρο αυτό αποτελεί τομή και καταργεί τα αποτελέσματα των αγώνων που δόθηκαν διαχρονικά για την εξασφάλιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στα πανεπιστήμια.
Είναι ευθύνη και χρέος της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαφυλάξει το πανεπιστήμιο ως χώρο έκφρασης, ελευθερίας και δημοκρατίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το