Επιστήμη

O υπολογιστής κέρδισε για τρίτη φορά τον νοτιοκορεάτη στο Γκο

go

Πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή σχεδιασμένο από τη Google σήμερα μια καθοριστική νίκη απέναντι στον νοτιοκορεάτη παγκόσμιο πρωταθλητή του παιχνιδιού Go. Η αναμέτρηση είχε στόχο να κρίνει ποιος είναι ο πιο ισχυρός, ο άνθρωπος ή η μηχανή.

Το πρόγραμμα AlphaGo πέτυχε την τρίτη συνεχή νίκη του σε μια σειρά από πέντε παρτίδες στη Σεούλ έχοντας απέναντί του τον Λι Σε-Ντολ, ο οποίος είναι εδώ και μια δεκαετία ο αδιαμφισβήτητος μάστερ του παιχνιδιού.

Ο Λι, 18 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, θεωρείται πολύ δύσκολος αντίπαλος για μία μηχανή στο παιχνίδι αυτό που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το πολυπλοκότερο που υπάρχει και είναι δημοφιλές σε χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πεπεισμένος πριν από το τουρνουά ότι μπορεί να νικήσει τη μηχανή. Τώρα πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να αποφύγει μια συντριπτική ήττα στις τελευταίες δύο παρτίδες, που θα διεξαχθούν αύριο και την Τρίτη στη Σεούλ.

«Το AlphaGo έπαιξε με συνέπεια από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ ο Λι, ο οποίος δεν είναι παρά ένα ανθρώπινο ον, αποδείχθηκε ορισμένες στιγμές ευάλωτος» δήλωσε ένας από τους πρώην προπονητές του νοτιοκορεάτη πρωταθλητή.

Η Deepmind, η θυγατρική της Google η οποία ανέπτυξε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, είχε συγκρίνει το παιχνίδι Go, που είχε εφευρεθεί πριν από περίπου 3.000 χρόνια στην Κίνα, με το «’Εβερεστ» της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή www.in.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το