Πολιτισμός

Ο Βόλος της δεκαετίας του ’30 “ζωντανεύει” στο Πορφυρογένειο

ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ-1021x580

Στον  Βόλο της  δεκαετία του ΄30 αφιερώνεται  η βραδιά που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15η  Ιουνίου, ώρας 8:00 το απόγευμα, στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά.

«Τη δεκαετία του 1920 ο Βόλος διέθετε όλα τα γνωρίσματα ενός σύγχρονου και μεγάλου αστικού κέντρου όχι μόνο ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού. Η οικονομική ευρωστία της πολυπληθούς αστικής τάξης και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της πόλης ήταν οι προϋποθέσεις εκείνες, που ευνοούσαν την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Εκφραστής της πολιτιστικής ακμής της περιόδου εκείνης υπήρξε ο “Σύλλογος Φιλοτέχνων Βόλου” και η λειτουργία του Ωδείου Βόλου της Αννέτας Τσολάκη  και του Ελληνικού Ωδείου του Βασίλη Κόντη. Στις 11 Μαΐου του 1923 εγκαινιάστηκε η 1η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής στην αίθουσα Ακταίον.

Ο Βόλος το 1930, με την οικονομική και κοινωνική αίγλη της περιόδου του μεσοπολέμου έγινε πεδίο εφαρμογής των περισσότερων ρευμάτων και τάσεων της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής ( Μοντέρνο κίνημα νεοκλασικισμός). Το άδοξο τέλος του Μικρασιατικού πολέμου και η εγκατάλειψη του οράματος της “Μεγάλης Ιδέας” οδήγησαν στην εμφάνιση του λαϊκότροπου κινήματος για την επιστροφή στις ρίζες. Το κίνημα αυτό με επιχείρημα την αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνισμού εφαρμόστηκε στην πόλη του Βόλου από τον Αριστοτέλη Ζάχο, ο οποίος δημιούργησε σημαντικότατο έργο στον τομέα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με τους ναούς: Αγ. Νικολάου, Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος».

Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα μετά το 1932 ήταν αισθητή από κάθε άποψη. Ο Εμμ. Τσουδερός, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωνε στην ετήσια έκθεση του το 1933 ότι μόνο τα προστατευτικά μέτρα του 1932 μαζί με την υποτίμηση της δραχμής είχαν επιφέρει μια γενική αύξηση της αξίας της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10% ως 30%. Μέσα στη συνεχιζόμενη διεθνή κρίση, στην Ελλάδα αναπτύχθηκε ένα κλίμα ευφορίας των επιχειρήσεων. Αυτό είχε ως  συνέπεια ότι, ενώ στις άλλες χώρες χρησιμοποιούνταν κάθε είδους κίνητρα για να πεισθούν οι επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις, στην Ελλάδα παρουσιαζόταν ένας «συνωστισμός επενδύσεων…».

Η δεκαετία αυτή ήταν καθοριστική για τον Βόλο και για ολόκληρης την Ελλάδα. Στη δεκαετία αυτή -του ΄30- επέλεξε η πολυπράγμων  Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών να αφιερώσει τον 20ο τόμο του «Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών»,  και η εκδήλωση – αφιέρωμα στο Πορφυρογένειο θα έχει την έκδοση αυτή ως αφετηρία.

Ο πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, σχόλια, εικαστικά, μουσική και τραγούδια. Παρουσίαση θα γίνει από: τον τ. Δήμαρχο Βόλου Δημήτρη Πιτσιώρη Βόλου και τον Δημοτικό Συμβούλου Βόλου Ιάσωνα Αποστολάκη, ο συντονισμός θα γίνει από τον Κωνσταντίνο Μοράρο. Θα υπάρχει οπτικό υλικό, που θα προβάλλετε από βιντεοπροτζέκτορα και μουσικά θα καλύψει την δεκαετία του ’30 η βολιώτισσας αισθαντικής ερμηνεύτρια Έρρικα Πατρικίου, συνοδευόμενη από τον πιανίστα Ηλία Χατζόγλου σε μουσικά αριστουργήματα της δεκαετίας του ‘30.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη και το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Εδέσματα και ποτά θα προσφερθούν από τους χορηγούς Ελιές «Σιούρας» και οινοποιείο «ο Γλόμπος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το