Πολιτισμός

Ο Βόλος τίμησε τον σπουδαίο συνθέτη Λίνο Κόκοτο

Μια απίστευτη βραδιά γεμάτη μουσική, τραγούδι, όμορφες εικόνες, νοσταλγία, συγκίνηση, έντονα συναισθήματα , ποιότητα και αισθητική έζησαν οι εκατοντάδες, τυχεροί φιλόμουσοι του Βόλου την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου, στην τρίωρη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στα τραγούδια και τη μουσική του “Νέου Κύματος” με τίτλο “Μια φορά ..θυμάμαι!”.  Στη συναυλία συμμετείχαν εξαιρετικοί καλλιτέχνες όπως η Πένυ Ξενάκη, ο Κώστας Τζιαγκούλας, η Έρρικα Πατρικίου, ο Δημήτρης Σαββαϊδης, η Μαρία Κανελλοπούλου, με μαέστρο τον Γιώργο Τσοκάνη (πιάνο).

Με τη ευκαιρία της μεγάλης αυτής εκδήλωσης για το Βόλο, τιμήθηκε ένας από πρωτεργάτες της δημιουργίας του ‘Νέου Κύματος ” , ο συνθέτης Λίνος Κόκοτος, που έβαλε τη δική του σφραγίδα και διαμόρφωσε, μαζί και με άλλους μεγάλους συνθέτες, το νεώτερο μουσικό μας πολιτισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέατρο της Ν. Ιωνίας , μετατράπηκε σε μια μεγάλη “μπουάτ” της εποχής του “Νέου Κύματος” , όπου όλοι συμμετείχαν σε μια μοναδική μυσταγωγία-γιορτή για το Ελληνικό τραγούδι , αφού όλοι σιγοτραγουδούσαν ,καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίωρης συναυλίας, τα αξέχαστα τραγούδια μια άλλης εποχής, προκαλώντας σε όλους συγκίνηση, νοσταλγία ,αναμνήσεις και όμορφα συναισθήματα , αφού πολλές γενιές , μεγάλωσαν από τις μοναδικές αυτές μελωδίες ,που δημιούργησαν σπουδαίοι συνθέτες, ποιητές, ,στιχουργοί και ερμηνευτές.

Λίνος Κόκοτος , ένας χαρισματικός δημιουργός
Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο πρόεδρος Κων. Σκριάπας και οι δύο αντιπρόεδροι Θ. Αστερίου και Κ. Φουρκιώτης του Δικτύου ‘Περραιβία”, επέδωσαν τιμητική πλακέτα στον χαρισματικό συνθέτη Λίνο Κόκοτο, ο οποίος, μάλιστα, έπαιξε στο πιάνο και τραγούδησε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο” Μικρό παιδί” , κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Ο Λίνος Κόκοτος στον χαιρετισμό του μίλησε για την μαγική εποχή των μπουάτ στην Πλάκα και τόνισε ότι: ” η συναυλία στο Βόλο, που σπάνια συναντά κανείς, ζωντάνεψε σε όλους μια εποχή που αξίζει να θυμόμαστε, την οποία οι πιο μεγάλοι τη νοσταλγούν και οι νεότεροι θα’ θελαν να την έχουν ζήσει. Γιατί το “Νέο Κύμα” έγινε πια μύθος, όπως και οι Πλακιώτικες μπουάτ, που άνθισαν μαζί του. Και σήμερα που το τραγούδι έχει την πορεία που όλοι ξέρουμε, μπορούμε να πούμε ότι το “Νέο Κύμα” και οι δημιουργοί του είχαν ευγένεια και ήθος και τα τραγούδια τους ήταν μια γνήσια καλλιτεχνική έκφραση και μια κατάθεση ψυχής από ανθρώπους με ευαισθησία, παιδεία και ταλέντο, που πολύ λίγο νοιάζονταν για το παιχνίδι της αγοράς και τους κανόνες του μάρκετινγκ. Το ” Νέο Κύμα” μεταφέρει μηνύματα και στις σημερινές γενιές ,γιατί είχε ποιότητα και αισθητική ,που δυστυχώς σήμερα λείπουν από πολλά ελληνικά τραγούδια “.
Ο Λίνος Κόκοτος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το Φεβρουάριο του 1945 και τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Αιγάλεω. Μέλος της χορωδίας του σχολείου του από πολύ μικρός, πραγματοποίησε αργότερα σπουδές στο Ωδείο Αθηνών (1961). Ο πρώτος καλλιτέχνης που πίστεψε στο ταλέντο του και τον ενθάρρυνε έμπρακτα στο ξεκίνημά του την ίδια χρονιά, ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Πέντε χρόνια αργότερα (1966) παρουσίασε τη δουλειά του στις μπουάτ της Πλάκας μαζί με άλλους συνθέτες του “Νέου Κύματος”. Ο πρώτος του δίσκος που κυκλοφόρησε ήταν οι «Ώρες» (1969) από την εταιρεία «LYRA» του Αλέκου Πατσιφά.

“Νέο Κύμα”- Μια εποχή που όλοι νοσταλγούν
Το Νέο Κύμα χαρακτηριζόταν από συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία, ενώ περιείχε αρκετά στοιχεία δανεισμένα από τη μπαλάντα. Βασίστηκε στην ευαισθησία διακεκριμένων συνθετών της εποχής (κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι), γρήγορα όμως απέκτησε τη δική του αυθυπαρξία. Οι καλλιτέχνες αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους- συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρές καλλιτεχνικές αίθουσες, τις λεγόμενες μπουάτ ( στην Πλάκα). Οι στίχοι στα τραγούδια του νέου κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.


Την εκδήλωση , συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου , τιμώντας έτσι μια ολόκληρη εποχή, που δημιούργησε ένα νέο μουσικό ρεύμα, στην εποχή των μπουάτ ,τότε που τα τραγούδια, πιο πολύ ίσως από τη φωτογραφία, είχαν τη δύναμη να ζωντανεύουν εποχές, μέρες, στιγμές που ζήσαμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το