Τοπικά

Ο Βόλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

 

Στην 42η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας (ΕΚΝΕ) συμμετείχαν η μαθήτρια Ελπινίκη Πιτσιώρη-Μανωλέα και ο μαθητής Γεώργιος Τσάμης της Β’ Τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου.
Οι μαθητές ενεργοποιήθηκαν σε ομάδες με συνομηλίκους τους από άλλες περιοχές της χώρας και ανέλυσαν θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις «έξυπνες» πόλεις, το περιβάλλον, το διάστημα, τους πρόσφυγες, τον φεμινισμό, την αξία της πειθούς.
Τις προτάσεις τους τις παρουσίασαν στη 42η Εθνική Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, η οποία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές και ήταν διά ζώσης, ενώ είχε τίτλο «Ένας για όλους και όλοι για έναν: Προς τη βέλτιστη επίδραση των τοπικών πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο πλαίσιο λήψης αποφάσεων».
Υπεύθυνη καθηγήτρια για την αποστολή του σχολείου, η οποία είχε την ευθύνη της επικοινωνίας του Λυκείου με τη διοργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των μαθητών και συνόδευσε τους μαθητές στη Συνδιάσκεψη, ήταν η κ. Γερασιμούλα Μαλλιαρού.

Θα συμμετάσχει σε διεθνή φόρα
Ο μαθητής Γεώργιος Τσάμης έχει επιλεγεί στους 25 συμμετέχοντες για τη στελέχωση επιμέρους αποστολών του ΕΚΝΕ σε διεθνή φόρα, καθώς και σε Περιφερειακές και Εθνικές Συνόδους άλλων Εθνικών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, σε όλη την Ευρώπη, ή/και σε αντικατάσταση των πρώτων 5 σε περίπτωση κωλύματος αυτών.
«Ενεργοποιήθηκα στην επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα για τη σεξουαλική αγωγή και την ένταξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Στην ελληνική εκπαίδευση δεν είναι ενταγμένη η σεξουαλική αγωγή ως μάθημα, ενώ αυτό συμβαίνει σε άλλες 18 χώρες της Ευρώπης. Γενικότερα πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που έχουν μια διαφορετική ταυτότητα. Προσωπικά συνεργάστηκα με άλλους επτά-οκτώ μαθητές από Βόλο, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Ένιωσα πως είναι καιρός να ασχοληθούμε με όλες τις μειονότητες, γι’ αυτό και ήταν σημαντικό που ανέδειξα ένα τόσο προωθημένο ζήτημα για την Ελλάδα. Στείλαμε το μήνυμα πως πρέπει να καταδικάσουμε τις ανισότητες. Τέτοιες δράσεις των νέων μπορούν να ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον και μάλιστα διαπιστώσαμε ότι οι συνομήλικοί μας ενθουσιάζονται με την ύπαρξη της ευρωπαϊκής οντότητας».
Η διευθύντρια του σχολείου κ. Βούλα Λοντρίδου σημείωσε πως το σχολείο συμμετείχε σε μια σημαντική δράση που προωθεί την ευρωπαϊκή ιδέα.

Οι «έξυπνες» πόλεις στο «μικροσκόπιο» μαθητών
Από την πλευρά της η μαθήτρια Ελπινίκη Πιτσιώρη-Μανωλέα ανέφερε πως «προσωπικά συμμετείχα σε μια ομάδα που ανέπτυξε το θέμα των «έξυπνων» πόλεων. Εργαστήκαμε με συμμαθητές από άλλες περιοχές της χώρας και αναλύσαμε ένα ενδιαφέρον θέμα με διερεύνηση σχετικού υλικού και δράσεις. Θεωρούμε πως οι «έξυπνες» πόλεις μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών σε πολλά επίπεδα. Οι «έξυπνες» πόλεις πρέπει να κάνουν σωστή διαχείριση των πόρων του περιβάλλοντος, να είναι προσβάσιμες σε όλους και να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες».
Παράλληλα σημείωσε πως «ο θεσμός με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος
είναι σημαντικός, γιατί μπορούμε να προτείνουμε ιδέες για το μέλλον μας, να εκφράζουμε τη γνώμη μας, γιατί ως μελλοντικοί πολίτες θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Πιστεύουμε πολύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αξία της ευρωπαϊκής ιδέας. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη είδαμε τους νέους που συμμετείχαν να έχουν όρεξη για να αλλάξουν πράγματα στον κόσμο».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ) αποτελεί σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ανεξαρτήτων κομματικών και πολιτικών συμφερόντων.
Ιδρύθηκε το 1994 ως μία από τις 41 Εθνικές Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (EKN). Διοργανώνει με συνέπεια κάθε χρόνο δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Κύριοι στόχοι του ΕΚΝΕ είναι η ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τα ευρωπαϊκά κοινά, η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και του συνεργατικού πνεύματος και συνεισφορά στην ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων των νέων συμμετεχόντων.
Σημαντικό κομμάτι της δράσης του ΕΚΝΕ αποτελεί ο εθελοντισμός. Νέοι από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν εθελοντικά και συνεργάζονται για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων, καθιστώντας τες μια δημιουργία νέων, για νέους.
Τα τελευταία 20 χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ) προσφέρει σε νέους από όλη την Ευρώπη την ευκαιρία να αποκτήσουν μία ιδιαίτερη εκπαιδευτική εμπειρία, μέσα από δράσεις που ενισχύουν τη συνειδητοποίηση των Ευρωπαίων νέων και συμβάλλουν στην ουσιαστικότερη κατανόηση της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, μέσα από τη γνωριμία με συνομηλίκους τους, πολιτισμούς και διαφορετικά περιβάλλοντα από όλη την Ευρώπη, ενώ έρχονται σε επαφή με κρίσιμα τρέχοντα θέματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Σε διεθνές επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων συγκαλεί τρεις Διεθνείς Συνόδους τον χρόνο, φέρνοντας κοντά κάθε φορά περισσότερους από 250 νέους από περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές χώρες για δέκα ημέρες, ώστε να ασχοληθούν ενεργά με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και να συζητήσουν ουσιαστικά, αναπτύσσοντας τα οράματά τους για έναν καλύτερο κόσμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το