Τοπικά

Ο Βόλος σταθμός του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ξιέ Φέι

Στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη, ως τέταρτο σταθμό ο θρύλος του κινεζικού κινηματογράφου Ξιέ Φέι βρέθηκε στον Βόλο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την προβολή της ταινίας του «Το Κορίτσι από τη Χουνάν». Η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που πουλήθηκε σε έναν «κανονισμένο γάμο» με ένα αγόρι 2 ετών, το οποίο πρέπει να μεγαλώσει ως νταντά του μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλος για να την παντρευτεί. Ενώ, όμως, από αυτήν αναμένεται να τιμήσει την παράδοση και να τηρήσει τη γραμμή όσον αφορά στις κοινωνικές ιδιαιτερότητες, η κοπέλα επαναστατεί ενάντια στα διατάγματα των μεγαλύτερων της έως ότου στα 16 της, ερωτεύεται έναν άλλον άντρα.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών το 1987 και απέσπασε το βραβείο Don Quixote στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο Σαν Σεμπαστιάν καθώς και το βραβείο Golden Panda στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Μονπελιέ το 1988.
Ο Xie Fei θεωρείται διεθνούς φήμης σκηνοθέτης και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σκηνοθέτες της Κίνας.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, ο ίδιος μίλησε για την κινηματογραφική του πορεία, αλλά και για την περιοδεία που έχει πραγματοποιήσει σε Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία και θα ακολουθήσει μετά τον Βόλο η Γερμανία. Μέσα από τις διαλέξεις του, αναφέρεται στο πώς ο κινηματογράφος μεταδίδει ιστορικές και πολιτισμικές πληροφορίες και διαμορφώνει την αντίληψη του κοινού για τη ζωή και την τέχνη.
Αναφέρθηκε στις επιρροές που είχαν οι Κινέζοι σκηνοθέτες και επανατροφοδοτήθηκε από ευρωπαϊκές ταινίες. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «υπάρχουν τρεις κατηγορίες ταινιών, εκείνες που έχουν αντίκτυπο στον περισσότερο κόσμο, εκείνες που έχουν προπαγανδιστικό περιεχόμενο κι εκείνες που είναι ανθρωποκεντρικές». Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται περισσότερες low cost ταινίες που στοχεύουν στη δράση και είναι πιο «εύπεπτες» στο κοινό.
Επίσης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχονται μέσω της ψηφιακής τεχνολογίες, οι πιο παλιές του ταινίες να προβάλλονται σε καλύτερη ποιότητα και να είναι πιο εύκολες για ανάλυση από σπουδαστές κινηματογραφιστές.
Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.
Ο Ξιέ Φέι υπήρξε καθηγητής την Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου από το 1965 έως το 2012 (και αντιπρόεδρός της από το 1980 ώς το 1988). Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ασίας και της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία και του Βερολίνου. Σήμερα, ο Ξιέ Φέι εξακολουθεί να διδάσκει και να εργάζεται ως σύμβουλος τέχνης για νέους κινηματογραφιστές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το