Τοπικά

Ο Βόλος παραγωγικός τόπος προπολεμικά – Ημερίδα και έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Πραγματοποιήθηκε χθες η επιστημονική ημερίδα και έκθεση με τίτλο «Η οικονομική ανασυγκρότηση του Νομού Μαγνησίας, 1945-1967» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Μαγνησίας.

Η κ. Ελένη Μπενέκη, προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ, τόνισε ότι «ο στόχος ήταν να μελετηθεί το ζήτημα της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας τη μεταπολεμική περίοδο και θεωρήσαμε ότι ο Νομός Μαγνησίας είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα, διότι ήταν ένας παραγωγικός τόπος προπολεμικά. Η εμπορική και βιομηχανική της Μαγνησίας ήταν στην κατιούσα, αφού η άνθησή του ήρθε τον μεσοπόλεμο». Η ίδια σημείωσε ότι ετοιμάζεται και μια εκπαιδευτική δράση, έτσι ώστε να γίνει ένα πεδίο τοπικής ιστορίας.
Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επισήμανε ότι «εκείνη η εποχή μάς διδάσκει ότι αυτό που ζούμε σήμερα μπορεί να είναι μια πολύ μεγάλη κρίση, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με την ερήμωση που έζησαν εκείνες οι γενιές. Βέβαια ήταν μια γενικότερη κατάσταση για όλη την Ευρώπη. Και τότε οι κοινωνικές ανισότητες ήταν πολύ μεγάλες και διευρύνονταν συνεχώς μέχρι να αρχίσει η ανασυγκρότηση. Και σήμερα βλέπουμε να επανέρχονται αυτές οι ανισότητες, χωρίς σχέδιο Μάρσαλ και χωρίς βοήθεια από έξω».
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι τα εργαλεία με τα οποία οι άνθρωποι της εποχής ανασυγκροτήθηκαν πέρα από τη βοήθεια που έλαβαν. Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, άρχισαν να ελέγχουν την παραγωγικότητα, άλλαξαν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, έκαναν μεταρρυθμίσεις και τις αποδέχτηκαν» ανέφερε η ίδια για να προσθέσει: «Κάτι που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Ελλάδα τότε βρέθηκε σε συμμετρία με την υπόλοιπη Δύση, ενώ σήμερα κινδυνεύουμε όσο καθυστερούμε να προσαρμοστούμε και να αλλάξουμε να είμαστε σε απόκλιση από τη Δύση».

Η δράση συνδυάζεται με περιοδική έκθεση αρχειακού υλικού

Η κ. Μαρία Δημητρίου, αρχιτέκτων, υποψήφια διδάκτωρ, Kent School of Architecture, University of Kent, τόνισε ότι «η παραγωγική δραστηριότητα της βιομηχανίας Γκλαβάνη αυξήθηκε μέσω ευρεσιτεχνιών, λόγω τεχνολογικής βελτίωσης των μηχανημάτων, λόγω των διευθυντών που με τις γνωριμίες τους κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στις επενδύσεις και να βελτιώσουν την απόδοση και την αγροτική οικονομία της Θεσσαλίας γενικότερα».
Η κ. Αννίτα Πρασσά, διευθύντρια των ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, σημείωσε ότι «εκείνη την περίοδο έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την εκκίνηση της οικονομίας και την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας για να ξαναζήσει ο Βόλος την ακμή που είχε προπολεμικά».
Η δράση συνδυάζεται με περιοδική έκθεση αρχειακού υλικού, που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2018. Η έκθεση τεκμηριώνει ιστορικά τους στόχους της με πηγές από το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, τα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Μαγνησίας, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» – Κέντρο Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας Δήμου Καρδίτσας, το Ιστορικό Αρχείο Μύλων Λούλη και ιδιωτικές συλλογές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το