Άρθρα

Ο Βόλος δεν έχει ηλικία και ιστορία μόνον πέντε ετών!…

του Βασίλη Κοντορίζου

Στη διάρκεια 44ετούς θητείας μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ουδέποτε οικειοποιήθηκα ή υποβάθμισα το έργο και την προσφορά των προκατόχων μου, διότι πιστεύω ότι ο κόσμος υπήρχε και πριν αναλάβω εγώ δημόσιο αξίωμα. Έτσι, για λόγους προσωπικής και πολιτικής εντιμότητας, σεβάστηκα την προσφορά αυτών τους οποίους διαδέχθηκα, πάνω δε στην υπόβαση του δικού τους έργου στήριξα και οικοδόμησα τη δική μου προσφορά. Γι’ αυτό, με έκπληξη άκουσα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δηλώσεις του απερχομένου δημάρχου Βόλου, ο οποίος… απαρίθμησε και παρουσίασε ως δικό του έργο μια σειρά από υπάρχουσες δομές κοινωνικής πολιτικής, που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, αλλά και παλαιότερους δημάρχους!

Για την ιστορία του πράγματος και επειδή ο Βόλος υπήρχε και πριν από την σημερινή και απερχόμενη Δημοτική Αρχή, θεωρώ χρήσιμο να υπενθυμίσω τα εξής: Στα 3,5 χρόνια της Δημαρχίας του Πάνου Σκοτινιώτη και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Βόλου, εθήτευσα ως πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ). Κατά την «κολοβή» αυτή τετραετία και με τη σημαντική συμβολή του προσωπικού της Επιχείρησης, αναβαθμίσαμε ποιοτικά και επεκτείναμε, κατά το δυνατόν, τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητές της υπέρ των συμπολιτών μας. Παρ’ ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν, με το καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση σύστημα του «Καλλικράτη», από τη συνένωση εννέα πρώην Κοινωφελών Επιχειρήσεων των συνενωθέντων Δήμων, κατορθώσαμε όχι μόνο να αυξήσουμε και να αναβαθμίσουμε υφιστάμενες δομές, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες.

Ειδικότερα:
1) Φροντίδα για τους ηλικιωμένους: α) Δημιουργήσαμε νέο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) δυναμικότητας 15 ατόμων στην Αγριά, σε δημοτικό κτίριο, αφού το επισκευάσαμε. β) Αυξήσαμε τη δυναμικότητα του ΚΗΦΗ Νέας Αγχιάλου. γ) Προετοιμάσαμε το κτίριο, όπου στεγαζόταν το κοινωνικό παντοπωλείο (στα Παλιά) για τη μεταφορά του ΚΗΦΗ Βόλου, με αποτέλεσμα τα εξυπηρετούμενα άτομα να ανέλθουν σε 30 από 17.
2) Φροντίδα για τα παιδιά: α) Ιδρύσαμε νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) δυναμικότητας 110 παιδιών, σε διπλή βάρδια του προσωπικού, στα Κάτω Λεχώνια, σε κτίριο της πρώην Κοινότητας, το οποίο επισκευάσαμε και διαρρυθμίσαμε, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές των ΚΔΑΠ. β) Μεταστεγάστηκε το ΚΔΑΠ Προσφυγικών σε μεγαλύτερο κτίριο, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται 140 παιδιά, αντί των μέχρι τότε 30 και με δύο βάρδιες των εργαζομένων. γ) Προβήκαμε σε εκτεταμένες εργασίες επισκευής, συντήρησης και διαρρύθμισης του ΚΔΑΠ «Βασδέκειο» στη Νέα Ιωνία, έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά του από 75 σε 250 παιδιά (διπλή βάρδια).
3) Φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία: α) Αυξήσαμε τον στόλο των αυτοκινήτων από τρία σε επτά, για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. β) Αυξήσαμε τη δυναμικότητα των δύο ΚΔΑΠμεΑ του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται 50 και 40 άτομα, αντίστοιχα.
4) Φροντίδα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: Ξενώνας Αστέγων: Παραλάβαμε από τον κατασκευαστή το κτίριο στη Νεάπολη και το επιπλώσαμε με δαπάνη της ΚΕΚΠΑ (υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλόνι). Ο Ξενώνας στελεχώθηκε από το εκπαιδευμένο προσωπικό της ΚΕΚΠΑ και στεγάστηκαν αμέσως 19 άστεγοι συμπολίτες μας, με πρόβλεψη για στέγαση άλλων 16, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

5) Φροντίδα για τους Ρομά: Παραλάβαμε εν λειτουργία δύο δομές κέντρων υποστήριξης Ρομά στις Κοινότητες Αλιβερίου και Αγίας Παρασκευής. Για τη στέγαση των Υπηρεσιών εξυπηρέτησης στο Αλιβέρι, διαρρυθμίσαμε το υπάρχον κτίριο, με δαπάνη της ΚΕΚΠΑ 12.000 ευρώ.
6) Κοινωνικά Κέντρα: Παραλάβαμε εν λειτουργία πέντε Κοινωνικά Κέντρα, ενώ δημιουργήσαμε ένα νέο στην Άλλη Μεριά, με την επωνυμία «Θανάσης Νάκος», προς τιμήν του αείμνηστου Βολιώτη υφυπουργού. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή αποφάσισε να το μετατρέψει σε ξενώνα αστέγων, υπό την πίεση των αναγκών, που η δεινή κρίση δημιούργησε και επ’ αυτού ουδείς διαφωνεί. Σωστά ιεραρχήθηκαν οι ανάγκες και άλλαξε χρήση το κτίριο. Ωστόσο, θεωρώ ότι επιδείχθηκε απαράδεκτη ασέβεια στη μνήμη του Θ. Νάκου με την αφαίρεση του ονόματός του από τον τίτλο της νέας δομής. Στον Βόλο εμείς τιμούμε τη μνήμη των πολιτικών, που πρόσφεραν στον τόπο τους και καμιά μικροψυχία δεν είναι ικανή να διαγράψει αυτήν την προσφορά.

7) Προγράμματα για την πρωτοβάθμια πρόληψη και την προαγωγή της υγείας: Με την ομάδα υγείας της ΚΕΚΠΑ, η οποία αποτελούνταν από γιατρό-ψυχολόγο-κοινωνική λειτουργό-νοσηλεύτρια και φυσικοθεραπεύτρια, πέραν των πολλών άλλων δράσεων, καθιερώσαμε προγράμματα πρόληψης υγείας σε δώδεκα Δημοτικά Σχολεία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
8) Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»: Οι έντεκα ομάδες με τους σαράντα εργαζόμενους εξυπηρετούσαν 780 άτομα, ενώ η Επιχείρηση επιδοτούνταν μόνον για 280. Επομένως, χάρη και στο φιλότιμο και την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης των εργαζομένων, εξυπηρετούσαμε επιπλέον 500 άτομα.
Γι’ αυτό, θεωρώ ότι καλό θα είναι να μας γνωρίσει η σημερινή Δημοτική αρχή, τι προσέθεσε σ’ αυτά που βρήκε. Ποιες επί πλέον δομές δημιούργησε, πέραν των όσων υπήρχαν και παρέλαβε και ποιες υπηρεσίες προς πολίτες του Βόλου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) προσφέρει. Δεν αρκεί, συνεπώς, ο απερχόμενος δήμαρχος να απαριθμεί από τηλεοράσεως τις λειτουργούσες δομές. Αυτές υπήρχαν, τις πολλαπλασιάσαμε, τις βρήκε. Τι παραπάνω έχει να εμφανίσει στον τομέα αυτόν στα πέντε χρόνια της θητείας του, έναντι των τριάμισι ετών της δικής μας περιόδου!…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το