Τοπικά

Ο Βόλος μπαίνει στον «χάρτη» του ντοκιμαντέρ 

Η Ελένη Χρυσοπούλου, αρχαιολόγος και θεωρητικός κινηματογράφου με ειδίκευση στο ντοκιμαντέρ, είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc στον Βόλο. Ο θεσμός έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην πόλη μας πριν από ένα χρόνο και με οδηγό την περσινή περίοδο προβολών, το εγχείρημα φέτος επαναλαμβάνεται. Οι προβολές θα γίνονται μια φορά σε μηνιαία βάση στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», ενώ όλες οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά.

Το CineDoc δημιουργήθηκε το 2009 από την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία για την παραγωγή και συλλογή πολυμεσικών έργων «Anemon Productions», με στόχο την προβολή βραβευμένων ελληνικών και διεθνών ντοκιμαντέρ. Τις προβολές που διαρκούν όλο τον χρόνο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Επιπλέον, το CineDoc επιδιώκει την ταυτόχρονη διανομή και προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, παρέχοντας ίδιες ευκαιρίες θέασης στο ευρωπαϊκό κοινό. Από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017 οι προβολές επεκτάθηκαν για πρώτη φορά σε περιφερειακό επίπεδο και συγκεκριμένα στην πόλη του Βόλου. συνολικά πραγματοποιήθηκαν οκτώ προβολές (μία κάθε μήνα) στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». «Το κοινό της πόλης ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά. Βέβαια, το πιο σημαντικό συμπέρασμα από αυτές τις προβολές ήταν η ανάγκη του κοινού για infotainment, αλλά κυρίως για διάδραση και επικοινωνία με ανθρώπους του κινηματογράφου, με τους καλεσμένους-ειδήμονες στη θεματική του εκάστοτε ντοκιμαντέρ», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσοπούλου κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των περσινών πεπραγμένων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα προσδοκά να προσφέρει στο βολιώτικο κοινό το φετινό CineDoc, λέγοντας: «Τη φετινή χρονιά το CineDoc κατόρθωσε να φέρει κοντά ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τον κινηματογράφο και τη δημιουργία και νιώθουν την ίδια ανάγκη να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Η συμμετοχή των εθελοντών στη διοργάνωση των προβολών, αλλά και η παρουσία τους στο «Αχίλλειον» την ημέρα της προβολής μετατρέπει το CineDoc σε ζωντανό οργανισμό που αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινού της πόλης, αλλά και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του προς αυτό. Τέλος, επειδή είναι σημαντικό να υπάρχει η συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και η ψυχαγωγία των φοιτητών του Βόλου να μην υστερεί από εκείνων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, από φέτος ισχύει και μειωμένο φοιτητικό εισιτήριο. Ο φετινός στόχος του CineDoc στον Βόλο είναι αφενός να παρουσιάσει αξιόλογα ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προβληματίσουν, θα ενημερώσουν και θα προσφέρουν οπτικοακουστική απόλαυση, ακολουθούμενα πάντοτε από μια δράση ή συζήτηση με τους καλεσμένους ομιλητές μας, αφετέρου να διευρύνει το κοινό του και να το πείσει για την αναγκαιότητα του ντοκιμαντέρ, ειδικά στη σημερινή εποχή».

Όλα τα ντοκιμαντέρ που συμπεριλήφθηκαν στο καλεντάρι είναι παραγωγές του 2017, με την κ. Χρυσοπούλου να τονίζει ότι «κάνουν την ευρωπαϊκή πρεμιέρα τους, με ελάχιστη χρονική διαφορά από την πόλη μας». «Είναι μια μοναδική ευκαιρία το κοινό του Βόλου να έχει τις ίδιες καλλιτεχνικές προσλαμβάνουσες και ερεθίσματα ταυτόχρονα με τους θεατές της υπόλοιπης Ευρώπης», κατέληξε η υπεύθυνη του φεστιβάλ στον Βόλο, που σύμφωνα με την ίδια τοποθετεί την πρωτεύουσα της Μαγνησίας στον «χάρτη» του ντοκιμαντέρ και του κινηματογράφου: «Τα τελευταία χρόνια, τα ντοκιμαντέρ γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Χάρη στην υιοθέτηση των μεθόδων των ταινιών μυθοπλασίας, που ξέρουν πώς να εγκλωβίσουν το ενδιαφέρον του θεατή, να κλιμακώσουν την αγωνία του και να προκαλέσουν την ταύτιση με τους πρωταγωνιστές, τα σύγχρονα ντοκιμαντέρ αφυπνίζουν συνειδήσεις, προσφέροντας παράλληλα διασκέδαση. Τα ντοκιμαντέρ τώρα ανήκουν στο νέο κινηματογραφικό είδος του infotainment (information + entertainment) που προσφέρει ενημέρωση και εκπαίδευση με ύφος ευχάριστο και κατανοητό και για τον λόγο αυτό είναι πλέον αγαπητά από το ευρύ κοινό. Η ανάγκη να κατανοήσουμε την εποχή μας και να αντιδράσουμε, έφερε το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc στον Βόλο. Είναι επιτακτική η ανάγκη το κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ να καταλάβει μεγάλος μέρος της συνείδησης των θεατών ως τρόπος ενημέρωσης και αποκωδικοποίησης της σύγχρονης εποχής, ιδιαίτερα όταν η φυγή από την πραγματικότητα που προσφέρουν οι ταινίες μυθοπλασίας δεν αποτελεί ενεργό τρόπο αντίδρασης στα τεκταινόμενα. Και, πέρα από την αισθητική τους αξία, αυτός είναι ο βασικός λόγος που το CineDoc επιλέγει ντοκιμαντέρ που καλύπτουν μια ευρεία θεματική, από οικολογία μέχρι οικονομία και από εκπαίδευση μέχρι τέχνη, ώστε να προσφέρει μια καθολική εικόνα του 21ου αιώνα».

* Φέτος στο φεστιβάλ θα τεθεί σε ισχύ η Κάρτα Μέλους του CineDoc. Με απλή επίδειξη ταυτότητας, η έκδοσή της γίνεται δωρεάν στον χώρο του «Αχίλλειον» και στις τέσσερις προβολές η μία είναι δωρεάν. Όσοι θεατές δεν κατόρθωσαν να εκδώσουν την Κάρτα Μέλους στις 30/9, θα μπορούν να την αποκτήσουν την ημέρα της δεύτερης προβολής στις 21 Οκτωβρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το