Τοπικά

Ο Βολιώτης Κώστας Μπακίρης εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Νεολαία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ένας Βολιώτης νέος, φοιτητής στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσα από τη θέση που ανέλαβε ως εκπρόσωπος Νεολαίας της χώρας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το 2017, προσπαθεί να καταστήσει τους συνομήλικούς του κοινωνούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Ο λόγος για τον Κώστα Μπακίρη, ο οποίος τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, έχοντας μάλιστα αναλάβει να «τρέξει» και το πιλοτικό πρόγραμμα «Youth Us» που απευθύνεται σε φοιτητές και νέους ηλικίας 16 έως 30 ετών.

Ο Κώστας Μπακίρης δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να εμπλακεί με τις συγκεκριμένες δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό όργανο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί για να προασπίζεται την ελευθερία του ατόμου και του κράτους δικαίου σε καθένα από τα 47 μέλη του», είπε χαρακτηριστικά επιχειρώντας μία σύντομη αναφορά στον θεσμό που εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας και φέτος συμπλήρωσε 68 χρόνια ύπαρξης, για να προσθέσει: «Γενικότερα ασχολούμαι με ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και τους θεσμούς της πολλά χρόνια τώρα. Έτσι κάποια στιγμή έπεσε στο μάτι μου στο κάλεσμα που κάνει κάθε χρόνο το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη στελέχωση των αποστολών από συμβούλους νεολαίας. Έκανα αίτηση και με επέλεξαν για τη θητεία του 2017, ενώ θα εκπροσωπήσω τη χώρα μας και στις δύο συνεδριάσεις του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών. Επιλέγεται ένας από κάθε κράτος-μέλος, ώστε να δοθεί βήμα στη νεολαία».

Για την πλειοψηφία του κοινού ανάλογοι όροι φαντάζουν… δυσνόητοι, κάτι που παραδέχθηκε και ο Βολιώτης φοιτητής, ο οποίος όμως από την άλλη πλευρά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανάλογες πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον: «Είναι λυπηρό, αλλά δεν έχουμε καταλάβει ουσιαστικά την ίδια μας την ταυτότητα. Η Ευρώπη και οι θεσμοί της είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας, δυστυχώς όμως στην Ελλάδα δεν αποτελούν κάτι τόσο διαδεδομένο, απτό και χειροπιαστό. Κι αυτό αφορά από καθηγητές Πανεπιστημίου και φοιτητές, μέχρι απλό κόσμο. Πολλοί δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι. Τα τελευταία χρόνια όμως με την εντατικοποίηση και του προγράμματος Erasmus, άλλαξε κάπως η κατάσταση. Σίγουρα υπάρχει χώρος να δραστηριοποιηθούμε, αφού είμαστε ακόμη πίσω συγκριτικά με το τι θα μπορούσαμε να έχουμε καταφέρει και πού βρισκόμαστε».

Ο Κώστας Μπακίρης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Youth Us», που υλοποιείται για 2η χρονιά στη σειρά σε τρεις χώρες ταυτόχρονα: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας. Έχουμε ήδη αρκετά μέλη, κυρίως φοιτητές και τους μήνες που υπολείπονται, θα προβούμε σε μία καμπάνια διαδικτυακή για όλα τα ζητήματα που διαπραγματευόμαστε. Το «Youth Us» αυτή τη στιγμή «τρέχει» σε Ελλάδα, Αρμενία και Κύπρο, ενώ δίχως απρόοπτο θα προστεθεί και η Ρουμανία. Μέχρι την παρουσίαση που θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο στο Στρασβούργο, τους υπόλοιπους μήνες θα έχουμε διαρκή επικοινωνία με τους νέους αυτών των κρατών. Και για μένα, δεν περιορίζεται σε επαγγελματικό πλαίσιο. Με πολλούς εκπροσώπους νεολαιών έχουμε γίνει φίλοι και υπάρχει άριστη συνεργασία».

Όσο για την απήχηση που μπορεί να έχει η κοινή ευρωπαϊκή ιδέα στους νέους της Ελλάδας, ο ίδιος είπε: «Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δημιουργεί και να βρίσκεται στην «καρδιά» της Ευρώπης. Ειδικά η νεολαία μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω, έχοντας σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Άλλωστε, η νεολαία της Ελλάδας είναι η μόνη υπόσχεση για το μέλλον».

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το