Αθλητισμός

Ο Βολιώτης Δημ. Λημνιός από τον Ατρόμητο στον ΠΑΟΚ έναντι 800.000 περίπου ευρώ

«Χρυσάφι» για ένα Βολιώτη προσφέρει ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του βορρά» έκανε δικό του τον 18χρονο Δημήτρη Λημνιό, που ξεκίνησε από την υποδομή της Νίκης και εξελίχθηκε σημαντικά στον Ατρόμητο. Στα ουράνια πετάει η οικογένειά του, μιλούν στη «Θ» ο πατέρας και ο θείος του νεαρού άσου.

Οριστικά παίκτης του ΠΑΟΚ πρέπει να θεωρείται ο Δημήτρης Λημνιός. Ο Βολιώτης άσος που θεωρείται αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο στην ηλικία των 18 ετών (μαζί με τον έτερο Βολιώτη του Ατρομήτου Αλέξανδρο Κατράνη, θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, έπειτα από μέρες διαπραγματεύσεων με τον Ατρόμητο και την τελική συμφωνία.
Η μεταγραφή υπολογίζεται πολύ κοντά στις αρχικές απαιτήσεις του προέδρου του Ατρόμητου, Γιώργου Σπανού, περίπου στις 800.000 ευρώ (αρχικά ζητούσε 1 εκατομμύριο ευρώ) και παράλληλα οι Περιστεριώτες θα διατηρήσουν ένα ποσοστό μεταπώλησης, που θα είναι πιθανότατα στο 15%.
Για τον πρώην παίκτη των Νέων Αθλητών Νίκης, του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει τα σύνορα, υπήρχε διαχρονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ωστόσο η οικονομική πρόταση του ΠΑΟΚ ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε ανταγωνισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λημνιός αποτελεί «έρωτα» του Βλάνταν Ίβιτς, αφού τον γνωρίζει πολλά χρόνια από τη στιγμή που ήταν προπονητής στην Κ20 του «Δικεφάλου».
Τη φετινή σεζόν ο Δημήτρης Λημνιός έχει καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα του Ατρόμητου, έχοντας 22 παρουσίες στις οποίες μετρά 1 γκολ και 1 ασίστ.

Πετάει από χαρά ο πατέρας του

Η μεταγραφή αυτή είναι η μεγαλύτερη ιστορία στην ιστορία του Ατρομήτου και η πιο ακριβή στην Ελλάδα για ένα 18χρονο ποδοσφαιριστή. Ως εκ τούτου ο πατέρας του, Στέλιος Λημνιός, έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει τρισευτυχισμένος. Ο ίδιος εξομολογείται στη «Θ»:
«Αισθάνομαι λες και κέρδισα το Τζόκερ. Δεν εννοώ τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή, αλλά για το ότι ο Δημήτρης έκανε το άλμα σε μια μεγάλη ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι είμαι φανατικός ΠΑΟΚτσής από μικρό παιδί. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να νιώθω χαρούμενος για τη μεταγραφή αυτή».
Ο Στέλιος Λημνιός θεωρούνταν σπουδαίο ταλέντο τη δεκαετία του ’80. Η άψογη τεχνική του κατάρτιση έκανε πολλούς να πουν ότι θα ήταν το επόμενο μεγάλο αστέρι της αγαπημένης του Νίκης, στην οποία εντάχθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία. Ωστόσο δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη αλλά στο πρόσωπο του Δημήτρη ίσως βλέπει τον εαυτό του πριν από 30 χρόνια περίπου. Άλλωστε με «μπαλαδόρο» πατέρα και Βραζιλιάνα μητέρα, την Άιντε Σίο Μπαμπαρέτο-Λημνιού, δεν μπορούσε ο μικρός να μην πάρει το DNA ενός αυθεντικού ταλέντου.
«Πράγματι είχα πολύ ταλέντο, αλλά μυαλό δεν είχα. Έτσι έπαιξα μόνο στη Β’ ομάδα της Νίκης, ήταν κι άλλες οι εποχές τότε. Τώρα με τον Δημήτρη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι ένα παιδί προσγειωμένο. Βρίσκεται από μικρός σε ακαδημία και έχει μάθει τη σωστή ζωή που πρέπει να κάνει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Διαθέτει όλα τα φόντα να κάνει μεγάλη καριέρα, ακόμη και στο εξωτερικό, αρκεί να συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο ζήλο» μας λέει ο πατέρας του .
Ο πατέρας του ταλαντούχου άσου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει κάποιους ανθρώπους: «Κατ’ αρχήν οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που βρίσκονταν τότε στους Νέους Αθλητές Νίκης. Προπονητής ήταν ο Κώστας Γρηγοριάδης, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μετακίνησή του στον Ατρόμητο και του οφείλω ευγνωμοσύνη για ό,τι έκανε. Γνωρίζει προσωπικά τον σκάουτερ του Ατρομήτου, Απόστολο Αποστόλου, με αποτέλεσμα ο μικρός να λάβει μέρος σε τουρνουά στα Τρίκαλα. Με το που τον είδε έσπευσε αμέσως να εισηγηθεί την απόκτησή του, γιατί είχε εντοπίσει το ταλέντο του.
Επίσης οι παράγοντες και οι προπονητές του Ατρομήτου μας φέρθηκαν άψογα. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές και γι’ αυτό αποφασίσαμε να πάει ο Δημήτρης στην Αθήνα. Ήταν ρίσκο για ένα ανήλικο παιδί, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Ήταν το όνειρό του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, το κυνήγησε και τώρα οι κόποι του δικαιώνονται. Ντεμπούτο έκανε σ’ ένα ματς Κυπέλλου με τον Εργοτέλη, όπου στον πάγκο του Ατρομήτου ήταν ο τωρινός τεχνικός, Ρικάρντο Σα Πίντο, αλλά εκείνος που τον πίστεψε πάρα πολύ ήταν ο Γιώργος Παράσχος, που εισηγήθηκε να γίνει επαγγελματίας.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Πρώτα τον Βλάνταν Ίβιτς, που τον ήθελε πάρα πολύ και φυσικά τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δαπάνησε τόσα χρήματα για να τον αποκτήσει. Από αυτό και μόνο φαίνεται ότι ο ΠΑΟΚ επενδύει σε νέα παιδιά και τους δίνει ευκαιρίες. Από αυτή την άποψη πιστεύω ότι ο Δημήτρης είναι πολύ τυχερός που πηγαίνει στον ΠΑΟΚ».

Ο ρόλος του θείου στη μεταγραφή

Ένας από τους ανθρώπους που μεσολάβησαν για τη μετακίνηση του Δημήτρη στον Ατρόμητο ήταν ο θείος του, Στέλιος Λημνιός. Ο κ. Λημνιός ασχολούνταν τότε με τους Νέους Αθλητές Νίκης και ξέρει τα πράγματα από πρώτο χέρι.
«Εκείνη την εποχή ήμουν στα διοικητικά των Νέων Αθλητών Νίκης. Ο Δημήτρης ήταν 13-14 ετών, όταν ήρθαν οι άνθρωποι του Ατρομήτου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. Αναμφίβολα όλοι μας κολακευτήκαμε, αλλά από την άλλη εμείς στην οικογένειά του ήμασταν διστακτικοί. Είναι ρίσκο να αφήνεις ένα παιδί σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία να ζήσει μόνο του σε μια μεγαλούπολη.
Πήγα στην Αθήνα και επισκέφθηκα τις εγκαταστάσεις του Ατρομήτου. Έμεινα έκπληκτος με αυτά που συνάντησα. Όλα ήταν άψογα. Τα παιδιά διαμένουν στον ξενώνα, ενώ εκεί υπήρχε σπουδαστήριο, γυμναστήριο, εστιατόριο και αίθουσα ψυχαγωγίας. Η συμπεριφορά όλων ήταν τόσο ευγενική που μας κέρδισε αμέσως και πήραμε την απόφαση να πάει το παιδί στην Αθήνα.
Ακόμη και ο τρόπος που προσέγγισε ο Ατρόμητος τη Νίκη ήταν πολύ σωστός. Εξ αρχής φάνηκαν έντιμοι άνθρωποι και πράγματι τήρησαν τον λόγο τους στο ακέραιο. Έτσι και οι Νέοι Αθλητές δεν βγήκαν ζημιωμένοι, καθώς πήραν αθλητικό υλικό και στη συνέχεια κάποια χρήματα ως τροφεία» επισημαίνει στη «Θ» ο Στέλιος Λημνιός που έδωσε και λεπτομέρειες για τη μεταγραφή:
«Απ’ όσο γνωρίζω ο ΠΑΟΚ ήταν ο τελευταίος από τις μεγάλες ομάδες που ενδιαφέρθηκε για τον Δημήτρη. Είναι άκρως τιμητικό να ενδιαφέρονται για έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή οι καλύτερες ομάδες της χώρας μας. Η προσφορά που κατέθεσε ο ΠΑΟΚ ήταν δελεαστική, ενώ διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη ενός νεαρού ποδοσφαιριστή, καθώς ο κ. Ίβιτς χρησιμοποιεί αρκετούς νεαρούς».
Ο θείος του Δημήτρη μίλησε και για τον χαρακτήρα του: «Ο Δημήτρης είναι πολύ συγκρατημένο παιδί. Παρά τα όσα θετικά ακούγονται γι’ αυτόν, παραμένει προσγειωμένος. Ξέρει καλά πως τώρα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, καθώς καλείται να καθιερωθεί σε μια μεγάλη ομάδα. Είναι πλέον 19 ετών, είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και οφείλει να δείξει τον καλύτερό του εαυτό, προκειμένου να γίνει βασικό στέλεχος του ΠΑΟΚ. Άλλωστε ο μεγάλος του στόχος είναι κάποια στιγμή να γίνει και μέλος της Εθνικής ανδρών».
Κλείνοντας ο κ. Λημνιός μίλησε γενικότερα για την αξιοποίηση των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών: «Ξέρετε πόσα ταλέντα είχε το Αθλητικό Κολέγιο Νίκης περίπου μια δεκαετία πριν; Πόσα όμως από αυτά αναδείχθηκαν στη συνέχεια; Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται και οι κατάλληλοι άνθρωποι να βρίσκονται δίπλα στο παιδί, που σ’ αυτή την ηλικία χρειάζεται πολύπλευρη υποστήριξη. Ο Δημήτρης ευτύχησε να τους έχει στο πλευρό του, πράγμα που τον ωφέλησε σημαντικά, ώστε να έχει αυτή την εξέλιξη…».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΙΣΙΛΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το