Πολιτισμός

«Ο βαφτιστικός» με δύο Βολιώτισσες σοπράνο στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Δύο Βολιώτισσες σοπράνο, η Μίνα Πολυχρόνου και η Μαρία Κατσούρα, με αρκετά σημαντική θητεία στην Ελληνική Λυρική Σκηνή με σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, συμμετέχουν στον «Βαφτιστικό», την τελευταία παραγωγή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζουν την αξεπέραστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο βαφτιστικός», σε μια νέα μοναδική μαγνητοσκόπηση από το ιστορικό θέατρο, την οποία θα απολαύσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ την Καθαρή Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021, από την ΕΡΤ2 στις 17:45, την ΕΡΤ World στις 19:00, και από το Δεύτερο Πρόγραμμα στις 16:00.

Η υπόθεση
Σε μια Αθήνα στον απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων και στη δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, μια σειρά από διασκεδαστικές παρεξηγήσεις προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο, όμως, εκείνη δεν θυμάται οπτικά. Ο Χαρμίδης επισκέπτεται τη Βιβίκα στο σπίτι όπου μένει με τον σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της, Κική.

Έργο που αντέχει στον χρόνο
Ο Γιώργος Αραβίδης διευθύνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Το έργο παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, κοντσερτάντε, μ’ ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, ερμηνεύοντας άριες και ντουέτα, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες επιτυχίες «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο».
«Ο βαφτιστικός», εκατό και πλέον χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση, αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεις και αποτελεί τη δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα. Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1883-1950), από τους θεμελιωτές της ελληνικής οπερέτας, συνέθεσε τον «Βαφτιστικό» το 1918, υπογράφοντας και το έξυπνο, γεμάτο ανατροπές λιμπρέτο. Το δημοφιλές έργο, επηρεασμένο από τη βιεννέζικη οπερέτα, συνταιριάζει τη λεπτή ανώδυνη σάτιρα και τα επίκαιρα θέματα με μια μουσική κατ’ εξοχήν ρομαντική, συχνά χρωματισμένη από ανατολίτικα μοτίβα, μεταφέροντας τη χαρούμενη και ερωτική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής «Μπελ Επόκ». Βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες και ταγκό στροβιλίζονται σε ήχο ελληνικό.
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μίνα Πολυχρόνου (Βιβίκα), Μαρία Κατσούρα (Kική), Αντώνης Κορωναίος (Xαρμίδης), Νίκος Καραγκιαούρης (Ζαχαρούλης / Συνταγματάρχης).

Βιογραφικά των πρωταγωνιστριών
Τόσο η Μαρία Κατσούρα, όσο και η Μίνα Πολυχρόνου, στα μαθητικά τους χρόνια σε Γυμνάσιο και Λύκειο, υπήρξαν μέλη της Δημοτικής Χορωδίας Βόλου με μαέστρο τον Γιάννη Καρκάλα.
Η Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα, όπως είναι το πλήρες όνομά της, το 1996 κέρδισε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για ανερχόμενους καλλιτέχνες στη Μόσχα που διοργάνωσε η «Novaya Opera Theater». Αμέσως ξεκινά συνεργασία με το θέατρο (La Wally, Maria Stuarda) και παράλληλα δίνει συναυλίες και προσωπικά ρεσιτάλ στη Μόσχα αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές για τη φωνή της και τις ερμηνείες της από τον Ρωσικό τύπο. Στο ίδιο διάστημα ηχογραφεί για το ρωσικό κρατικό ραδιόφωνο με την ορχήστρα του «Bolshoi Theater» και μαέστρο τον Emler. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκινά αμέσως τη συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ακόμη έργα μουσικής δωματίου και ορατόρια,
στα οποία τραγουδά παρτιτούρες τόσο δραματικής όσο και μέτζο σοπράνο. Δίνει συναυλίες και κοντσέρτα σε Ελλάδα και Ευρώπη (Μόσχα, Ρώμη, Παρίσι, Πράγα). Εμφανίζεται ως σολίστ σε εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ωνάση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Η Μίνα Πολυχρόνου από την άλλη, απέκτησε το 1989 το Δίπλωμα Μονωδίας με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση. Είναι επίσης κάτοχος του Ανώτατου
Διπλώματος Μονωδίας FLCM του London College of Music και των πτυχίων Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλ.
Ωνάσης» συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο (Carla Castellani, Maria–Luisa Cioni) και στη Βιέννη (Sena Jurinac, Ileana Cotrubas). Το 1993 κέρδισε το β΄
βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό για νέους λυρικούς καλλιτέχνες στην πόλη Tortona της Ιταλίας. Από εκείνη τη χρονιά συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή τραγουδώντας πλείστους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Σόφιας, τις Συμφωνικές Δημοτικές Ορχήστρες Αθηνών, Πατρών και Βόλου, την ορχήστρα Mozarteum του Salzburg, την ιταλική ορχήστρα Δωματίου I Solisti Veneti, το Composers Ensemble, την Καμεράτα, την Κρατική Ορχήστρα Εγχόρδων, την Feminarte, και την Intrarti. Έχει συνεργασθεί με μαέστρους όπως: Claudio Scimone, H.M. Rabenstein, P. Weigold, S. Lano, Δ. Χωραφάς, Λ. Καρυτινός, Κ. Τρικολίδης, Β. Φιδετζής, Μ. Λογιάδης, Δ. Μυράτ, Ν. Τσούχλος, Α. Μπαλτάς, S. Sondeckis, S. Kogan, σε διάφορους σημαντικούς χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Όπερα Θεσσαλονίκης, Semperoper στη Δρέσδη, Royal Festival Hall στο Λονδίνο, Conservatorio Verdi στο Μιλάνο, Congress Saal στο Villach της Αυστρίας, Αρχαίο Στάδιο Δελφών και Ηρώδειο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το