Πολιτισμός

«Ο Βαφτιστικός» και οι «Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας» στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας

H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, θα παρουσιάσει μια μοναδική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου, την Κυριακή 18 Ιουλίου και ώρα 21.15.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τις Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας του Νικόλαου Μάντζαρου και την αξεπέραστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Ο Βαφτιστικός.

Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας του Νικόλαου Μάντζαρου
Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος (1795-1872), ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, ήταν στενός φίλος του Διονύσιου Σολωμού και γοητεύτηκε από το ποίημα Ύμνος εις την Ελευθερία. Το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου επηρέασε βαθιά τον Μάντζαρο που επιθυμούσε ο ύμνος να τραγουδιέται απ’ όλους τους επαναστατημένους Έλληνες. Αρχικά μελοποιήθηκε για τετράφωνη χορωδία και πιάνο, αλλά ακολούθησαν κι άλλες διασκευές. Οι Ωδές αποτελούν μέρος του Ύμνου εις την Ελευθερία, ενώ στην τελευταία ωδή ακούγεται η γνωστή και χαρακτηριστική μελωδία του ελληνικού εθνικού ύμνου.

Ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
Σε μια Αθήνα στον απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων και στη δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, μία σειρά από διασκεδαστικές παρεξηγήσεις προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο όμως εκείνη δεν θυμάται οπτικά. Ο Χαρμίδης επισκέφτεται τη Βιβίκα στο σπίτι όπου μένει με τον σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της Κική.
Το έργο θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, «κοντσερτάντε», με ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, ερμηνεύοντας άριες και ντουέτα της, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες επιτυχίες «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»! Στον ρόλο του αφηγητή, ο οποίος συνδέει τα τραγούδια με την υπόθεση του έργου, ο ηθοποιός Νικόλας Παπακωνσταντίνου.
Ο Βαφτιστικός, 100 και πλέον χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση, αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων και αποτελεί δικαίως τη δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα.
Ο Θ. Σακκελαρίδης (1883 – 1950), από τους θεμελιωτές της ελληνικής οπερέτας, συνέθεσε τον «Βαφτιστικό» το 1918 υπογράφοντας και το έξυπνο γεμάτο ανατροπές λιμπρέτο. Το δημοφιλές έργο, επηρεασμένο από τη βιεννέζικη οπερέτα, συνταιριάζει τη λεπτή ανώδυνη σάτιρα και τα επίκαιρα θέματα με μια μουσική κατ’ εξοχήν ρομαντική, συχνά χρωματισμένη από ανατολίτικα μοτίβα, μεταφέροντας τη χαρούμενη και ερωτική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής «Μπελ Επόκ». Βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες και ταγκό στροβιλίζονται σε ήχο ελληνικό.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μίνα Πολυχρόνου (Βιβίκα), Μαρία Κατσούρα (Kική), Αντώνης Κορωναίος (Xαρμίδης), Νίκος Καραγκιαούρης (Ζαχαρούλης / Συνταγματάρχης). Αφηγητής: Νικόλας Παπακωνσταντίνου. Ενορχήστρωση: Samy Elgazzar. Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης. Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Δραμουντάνης, Σωτηρία Σβώλη. Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης.
Είσοδος ελεύθερη με αριθμημένες θέσεις.
Δωρεάν δελτίο εισόδου στο www.ticketservices.gr και στα σημεία: Κεχαΐδης «Μουσική Ήχος Φως», Κουταρέλια 29, και Βιβλιοπωλείο «Λύχνος», Κ. Καρτάλη 160.
Περισσότερες πληροφορίες στο 2421082870.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το