Κόσμος

Ο τυφώνας Ιρμα πλησιάζει την Φλόριντα: «Φύγετε τώρα να γλιτώσετε»

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ έχει δοθεί εντολή για την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών, καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Ίρμα που απομακρύνεται σταδιακά από την Κούβα.

Συνολικά 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δηλαδή το 25% του συνολικού πληθυσμού της πολιτείας καθώς ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει το πρωί της Κυριακής την περιοχή.

Ο κυκλώνας Ίρμα αποδυναμώθηκε σε κατηγορίας 3 κυκλώνα όμως αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου καθώς θα προσεγγίζει τη Φλόριντα, έγινε σήμερα γνωστό από το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλώνων (NHC).

Η Ίρμα, που πλήττει σήμερα τις βόρειες ακτές της Κούβας, «είναι ένας κυκλώνας κατηγορίας 3» όμως «αναμένεται εκ νέου να ενισχυθεί καθώς θα κατευθύνεται προς τη νότια Φλόριντα και τα Κις», επισημαίνει το NHC στο δελτίο που εξέδωσε.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην παράκτια πόλη Τάρμπον Σπρίνγκς εκεί όπου ζουν τουλάχιστον χιλιάδες ομογενείς. «Προετοιμαζόμαστε, όλα είναι έτοιμα για τον τυφώνα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κρις Αλαχούζος, ο Καλύμνιος δήμαρχος της παράκτιας πόλης η οποία έχει 4.500 κατοίκους. «Περιμένουμε τον τυφώνα Κυριακή βράδυ με Δευτέρα πρωί. Οι πολίτες καλούνται να πάνε στα καταφύγια», συμπλήρωσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ελληνικής καταγωγής Δήμαρχο του Τάρμπον Σπρινγκς για τον τυφώνα είχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχήθηκε στον κ. Αλαχούζο καλή δύναμη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τυφώνα και τον διαβεβαίωσε ότι η σκέψη των Ελλήνων στρέφεται αυτές τις δύσκολες ώρες στους κατοίκους της πόλης αλλά και σε όλους τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται ή πρόκειται να πληγούν από το πρωτοφανές αυτό μετεωρολογικό φαινόμενο, και ότι θα βρίσκεται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Από την πλευρά του ο κ. Αλαχούζος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχουν γίνει με μεθοδικότητα όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τυφώνα, και του περιέγραψε την υποδειγματική ψυχραιμία των κατοίκων.

Χιλιάδες έχουν μεταφερθεί στα καταφύγια.

Να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κάλεσε τους κατοίκους της Φλόριντα ο κυβερνήτης της Πολιτείας. «Φύγετε τώρα! Δεν θα επιβιώσετε!». Ο κυβερνήτης της Φλόριντα απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στους κατοίκους του Μαϊάμι και των υπόλοιπων περιοχών της χερσονήσου, προκειμένου να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές στις οποίες έχει δοθεί η σχετική εντολή από τις αμερικανικές αρχές, ενώ ο υπερκυκλώνας Ίρμα πλησιάζει τις ακτές της αμερικανικής ηπείρου.

Ο Ρίκι Σκοτ δεν μάσησε τα λόγια του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν σας δόθηκε εντολή να φύγετε, πρέπει να φύγετε τώρα… Όχι απόψε, όχι σε μια ώρα. Πρέπει να φύγετε τώρα».

Έκκληση στους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές οι οποίες αναμένεται να πληγούν από τον τυφώνα «να φύγουν από τον δρόμο του», απηύθυνε εχθές και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με το AP, η Ίρμα καθώς πλησιάζει απειλεί περιοχές με τοξικά απόβλητα στο Μαϊάμι. Δεκάδες υπάλληλοι του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος είναι επί ποδός.

Σε «εξαιρετικά επικίνδυνο» τυφώνα κατηγορίας 5 αναβαθμίστηκε ο τυφώνας Χοσέ, ο οποίος σχηματίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα. Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι αναμένεται να πλήξει τα ήδη ερειπωμένα νησιά της Καραϊβικής, μετά το χτύπημα της Ίρμα.

Πηγή: The TOC

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το