Ελλάδα

Ο Τσίπρας ευχαριστεί στα γαλλικά για το βραβείο πολιτικού σθένους (video)

Η γαλλική γλώσσα είναι δύσκολη, έχει απίστευτα δύσκολη γραμματική, δύσκολο πλάγιο λόγο, ενώ το θέμα της προφοράς είναι αυτό που «βασανίζει» όλους όσοι θέλουν να την μιλήσουν.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό στα γαλλικά στη διάρκεια της βράβευσής του με το βραβείο πολιτικού σθένους.
Προφανώς διότι εκτός από πολιτικό σθένος να κάνει την περίφημη πλέον kolotoumba είχε και το θάρρος (courage) να απευθυνθεί, έστω και με μερικές λέξεις, στα γαλλικά σε Γάλλους!..
Για όσους γαλλομαθείς είναι βέβαιο ότι στην επίσημη γλώσσα της διπλωματίας ο κ. Τσίπρας δεν τα πήγε και πολύ καλά, τουλάχιστον όσο καλά τα πάει με την αγγλική γλώσσα.

Όσο για τους Γάλλους που παρίσταντο, είναι βέβαιο πως η μεταφράστρια που στη συνέχεια ανέλαβε να μεταφράσει στα γαλλικά την (στα ελληνικά) ομιλία του πρωθυπουργού, μετέφρασε και την γαλλική εισαγωγή του, για να μην μείνουν με την απορία οι παρευρισκόμενοι.

https://www.youtube.com/watch?v=_3GeGxfWiAY

Τσίπρας: Πολλές φορές ένιωσα σαν τον Οδυσσέα που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι…

Το βραβείο «πολιτικού σθένους» παρέλαβε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας από τα χέρια του διευθυντή της πολιτικής επιθεώρησης Politique Internationale, Πάτρικ Βάισμαν.

Στον χαιρετισμό του μετά την αποδοχή του βραβείου ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε το περιοδικό για την τιμή που του έγινε και είπε ότι «αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό». «Χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού, έτσι όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές αναμετρήσεις, δεν θα βρισκόμουν σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξαν οι Έλληνες σε δύσκολες συνθήκες. Προσηλωμένοι στο σχέδιό μας και αυτό που πρεσβεύαμε ως σωστό, καταφέραμε να αντισταθούμε στις Σειρήνες και να οδηγήσουμε το σκάφος που λέγεται Ελλάδα και Ευρώπη στην ασφάλεια. Αποφύγαμε την άτακτη χρεωκοπία, τα σχέδια ορισμένων κύκλων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Συνεχίζοντας με τη χρήση της ελληνικής μυθολογία για να μιλήσει για τις δοκιμασίες «ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα» είπε: «θέλω να σας εκμυστηρευτώ κάτι, μιας και αναφερθήκατε στον Κρέοντα και την Αντιγόνη. Εγώ να πιάσω ένα άλλο μυθικό πρόσωπο και να σας πω τώρα, βλέποντας από μακριά αυτή τη μεγάλη εμπειρία, θαρρώ πως πολλές φορές βρισκόμουν και εγώ ο ίδιος μέσα στον μύθο του Οδυσσέα που είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των σειρήνων».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το