Κόσμος

Ο Τραμπ διέταξε βομβαρδισμό του Ιράν – Έκανε πίσω την τελευταία στιγμή

Από θαύμα αποφεύχθηκε ένας νέος πόλεμος, που θα είχε ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη… Ευτυχώς η συγκλονιστική κατά τα άλλα αναποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου, δεν πυροδότησε έναν νέο κύκλο αίματος στην Μέση Ανατολή.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ενέκρινε στρατιωτικά κτυπήματα εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την καταστροφή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου, αλλά υποχώρησε την τελευταία στιγμή μέσα σε κλίμα έντασης, η οποία κλιμακώνεται από τις πιέσεις για απάντηση στην ιρανική πρόκληση. Την πληροφορία δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times και συγκλονίζει…

Στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι περίμεναν το κτύπημα, την ώρα που στον Λευκό Οίκο οι διαβουλεύσεις και τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας και των ηγετών του Κογκρέσου, σύμφωνα με πολλούς ανώτερους αξιωματούχους που συμμετείχαν ή ενημερώθηκαν τις διαβουλεύσεις. Ο Τραμπ είχε αποφασίσει το χτύπημα να γίνει τα ξημερώματα, για να ελαχιστοποιηθούν ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες…

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη στα πρώτα της στάδια, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ την ακύρωσε, όπως ανέφερε ανώτερος υπάλληλος της κυβέρνησης. Τα αεροσκάφη ήταν ήδη στον αέρα οπλισμένα, ενώ τα πλοία ήταν σε θέση μάχης, αλλά δεν πυροδοτήθηκαν οι πύραυλοι όταν έφτασε η εντολή να κάνουν όλοι πίσω….
Τα πλήγματα επρόκειτο να γίνουν λίγο πριν από τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των αμάχων στις τάξεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και μεταξύ των αμάχων, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Η ξαφνική ανάκληση της διαταγής φρέναρε αυτή που θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διαταγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι Τάιμς, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το