Κόσμος

Ο Τραμπ απέπεμψε τον Τίλερσον – Για πρώτη φορά γυναίκα στο «τιμόνι» της CIA

Στην αντικατάσταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετώντας στη θέση του τον επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο.
«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά! Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί αποπομπής του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόκειται για μια κομβική αλλαγή στην εθνική ομάδα ασφαλείας του εν μέσω εύθραστων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Τη θέση του Τίλερσον αναμένεται να αναλάβει η Τζίνα Χάσπελ η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» της CIA.

Ο Τραμπ κάνει λόγο για διαφωνίες με τον Τίλερσον, κυρίως στο θέμα του Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για διαφωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για να εξηγήσει την αποπομπή του, επικαλούμενος ιδιαίτερα το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Συνεννοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», είπε ο Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια από τους κήπους του Λευκού Οίκου.
«Όταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», εξήγησε.
Νωρίτερα, όπως εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη,
Ο Τραμπ δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο Τίλερσον είχε προβεί πέρσι σε δημόσιες δηλώσεις ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί παρά τις επίμονες αναφορές περί διαφωνιών του με τον Λευκό Οίκο τόσο σε θέματα που αφορούσαν το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και σε θέματα πολιτικής.

Απόλυση χωρίς εξηγήσεις
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν μίλησε ποτέ με τον αποπεμφθέντα υπουργό για να του εξηγήσει τους λόγους της «απόλυσής» του.
Όπως αναφέρει το Associated Press, στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεναν ότι ο «Τίλερσον είχε κάθε πρόθεση να παραμείνει» στη θέση του θεωρώντας ότι είχε σημειώσει σημαντική πρόοδος στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας
Αντιθέτως, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν στο ίδιο πρακτορείο ότι ο Τίλερσον είχε ειδοποιηθεί από την Παρασκευή για την αποπομπή του.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το