Κόσμος

Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει τη σωματική έρευνα και τις ερωτήσεις αστυνόμων σε περαστικούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, σχολίασε θετικά χθες σε εκκλησία Αφροαμερικανών τη μέθοδο της αστυνομίας να σταματά και να ερευνά περαστικούς στο πεζοδρόμιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οπλοφορούν ή όχι.

Από την άλλη μεριά, η μέθοδος αυτή αστυνομικής έρευνας έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες, αλλά και ερωτήματα νομικής φύσης για την εγκυρότητά της.

Η τακτική αυτή, κατά την οποία οι αστυνομικοί σταματούν πεζούς στο πεζοδρόμιο, τους κάνουν ερωτήσεις, αλλά και σωματική έρευνα, άρχισε να εφαρμόζεται στη Νέα Υόρκη, την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Ρούντι Τζουλιάνι, σήμερα, από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την εφαρμογή της μεθόδου πίεσαν τις αστυνομικές διοικήσεις στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, αλλά και στο Νιούαρκ, να περιορίσουν την εφαρμογή της, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην παρακολούθηση υπόπτων, αλλά και στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών.

«Θα εφαρμόσω τη μέθοδο αυτή, με τη σωματική έρευνα και τις ερωτήσεις στο πεζοδρόμιο» δήλωσε ο Τραμπ, στη διάρκεια κλειστής προεκλογικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στο Κλίβελαντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ίδιος, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών.

«Θα εξετάσω την κατάσταση. Θα δω τι γίνεται στο Σικάγο. Σκέφτομαι την τακτική αυτή των ερευνών στο πεζοδρόμιο. Στη Νέα Υόρκη δούλεψε με άριστο τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ωστόσο, η διακοπή της εφαρμογής της στη Νέα Υόρκη, είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εκλογή του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο, το 2013, ο οποίος ανήκει στους Δημοκρατικούς.

Καθώς οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον βρίσκονται στην τελική προεκλογική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τα προεκλογικά τους επιτελεία ενδιαφέρονται άμεσα για την αύξηση της πολιτικής διείσδυσής τους, στους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, αλλά και στους ψηφοφόρους των μειονοτήτων, στους οποίους φαίνεται ότι η Κλίντον έχει το προβάδισμα.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ, διαμορφώνει ένα προεκλογικό προφίλ προεδρικού υποψηφίου που είναι βασισμένο στη αρχή της τήρησης “του νόμου και της τάξης.”
Έτσι, οι εξαγγελίες του, προκαλούν την αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον που τις χαρακτηρίζει ως επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πολιτών, που ζουν στις ΗΠΑ.
Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ υποστηρίζει ότι η μέθοδος των ερωτήσεων και της σωματικής έρευνας στο πεζοδρόμιο γνωστή ως “Stop and Frisk” μείωσε την εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη, την περίοδο της δημαρχίας του Τζουλιάνι.

ΠηγήΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το