Πολιτισμός

Ο Τουταγχαμών και η αποκόλληση της χρυσής μάσκας

toytaghamon

Δολοφονήθηκε; Ήταν παιδί αιμομικτικής σχέσης; Από την ανακάλυψη του τάφου του, από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ, το 1922, μέχρι σήμερα, ο Τουταγχαμώνπεριβάλλεται από μυστήριο.

Η σαρκοφάγος του ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε. Το θέμα είναι ότι ο Φαραώ περιβάλλεται από ακόμη ένα μυστήριο, αυτή τη φορά, νέο -πιο νέο δεν γίνεται.

Η ζημιά και το κενό Τί συνέβη με το μπλε – χρυσό υπογένειο της χρυσής μάσκας του Τουταγχαμών; Γιατί υπάρχει ένα μικρό κενό ανάμεσα στο πρόσωπο και στο υπογένειο; Μήπως, με κάποιον τρόπο, το υπογένειο αποκολλήθηκε και επανακολλήθηκε με τη λάθος κόλλα;  Αυτά τα ερωτήματα έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Αιγύπτου, εκεί όπου βρίσκεται η μάσκα του Τουταγχαμών, μαζί με άλλους αρχαίους θησαυρούς.

Οι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι το γενάκι αποσπάσθηκε στα τέλη του 2014, στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης της προθήκης στην οποία φυλάσσεται. Κάποιοι άλλοι ότι, είχε διαπιστωθεί από καιρό, πρόβλημα χαλάρωσης.  Η προθήκη, ο φωτισμός, η καταστροφή, η κόλλα

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό που συνέβη, είναι ότι, μία νύχτα και ενώ προσπαθούσαν να διορθώσουν τον φωτισμό της προθήκης, το υπογένειο του Φαραώ, από μία λάθος κίνηση, έσπασε. Ο υπάλληλος που είναι υπεύθυνος για την «καταστροφή» φοβούμενος ότι θα απολυθεί, ζήτησε να μην κατονομασθεί, λένε οι πληροφορίες. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπάλληλοι προσπάθησαν να διορθώσουν τη «ζημιά» σε μισή ώρα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες, η διαδικασία θα έπαιρνε ημέρες -η ανάγκη για γρήγορη αποκατάσταση και έκθεση του θησαυρού ήταν επιτακτική για τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού. Κάπου εκεί πρέπει να έγινε η χρήση της υποξικής κόλλας.

Συντηρητής του Αιγυπτιακού Μουσείου, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επιδιόρθωσης, δήλωσε ότι όταν η κόλλα στέγνωσε πάνω στο πρόσωπο του Φαραώ ένας συνάδελφός του χρησιμοποίησε σπάτουλα για να την αφαιρέσει αφήνοντας πάνω στη μάσκα χαραγματιές. Ο πρώτος συντηρητής, ο οποίος επιθεωρεί το έκθεμα τακτικά, επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει οι χαραγματιές και δήλωσε ότι ήταν σαφές ότι αυτές προκλήθηκαν κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης της ξεραμένης κόλλας.

Τόσο ο διευθυντής του Μουσείου, Mahmoud el-Halwagy όσο και ο υπεύθυνος του Τμήματος Συντήρησης, Elham Abdelrahman, αρνούνται το γεγονός. Ο Halwagy υποστηρίζει ότι, το υπογένειο ουδέποτε «έπεσε» και ότι δεν έχει συμβεί το παραμικρό από τότε που ανέλαβε, τον περασμένο Οκτώβριο.

Τουταγχαμών: Το 18χρονο ανάπηρο αγόρι

Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση. Ο ισχυρότερος άνθρωπος στον πλανήτη τον 14ο αιώνα π.Χ., ο Φαραώ Τουταγχαμών, ήταν άρρωστος, με σοβαρές αναπηρίες και είχε γυναικεία χαρακτηριστικά. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μια«εικονική αυτοψία» που έγινε στο μουμιοποιημένο σώμα του.

Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

Πηγή:thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το