Τοπικά

Ο τόνος Αλοννήσου «ταξιδεύει» παντού – Αυξήθηκε η ζήτηση την περίοδο της καραντίνας 

Στα σπίτια εκατομμυρίων πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη «ταξιδεύει» ο τόνος Αλοννήσου, που αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν για το νησί. Η φήμη του είναι δεδομένη στους Έλληνες, αλλά έχει φτάσει και σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία λόγω της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Με γνώμονα την παραδοσιακή συνταγή της Αλοννήσου, το εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης του γνωστού ψαριού «Alelma Fine Delicatessen Αlonnisos» ξεκίνησε το 2007 από την προσήλωση μιας οικογένειας και έχει αναδείξει πολύ τη γαστρονομία του νησιού. Για την αγάπη του κόσμου για το τοπικό αυτό προϊόν μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Αναγνώστου, υπεύθυνος παραγωγής στην «Αlelma».

«Στην επιχείρησή μας βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Μέσα στον χρόνο γίνονται αρκετές δράσεις για να μπούμε σε νέες αγορές και πάντα υπάρχει στα σκαριά κάτι νέο» δήλωσε ο κ. Αναγνώστου σημειώνοντας ότι υπάρχουν συζητήσεις για εξαγωγική δραστηριότητα στην Αυστραλία.
Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα επηρέασαν και την παραγωγή. Αρχικά επηρεάστηκε η αλίευση, υπήρχαν δυσκολίες με την εύρεση πρώτων υλών, οπότε παρατηρήθηκε αύξηση στην τιμή τους. Η παραγωγή, όμως, του τόνου μέσα στο lockdown παρέμεινε η ίδια και επηρέασε θετικά τις πωλήσεις. Αυτό που σημείωσε αύξηση στην περίοδο της καραντίνας ήταν η ζήτηση του κόσμου για τόνο Αλοννήσου.
«Η ζήτηση αυξήθηκε. Ο κόσμος έμενε στο σπίτι, μαγείρευε πιο πολύ και η εστίαση ήταν κλειστή. Με την επανέναρξη της αγοράς αυξήθηκε πάλι η ζήτηση για πρώτες ύλες σε όλους τους κλάδους» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, ο τόνος αλιεύεται στο Αιγαίο. Ο τόνος είναι μεταναστευτικό είδος και το είδος της Μεσογείου δεν έχει βαρέα μέταλλα. «Μπορεί να καταναλωθεί από μία έγκυο, έναν ηλικιωμένο άνθρωπο και από παιδιά. Λέγεται τόνος Αλοννήσου, καθώς από εδώ είναι η συνταγή». Στην Αλόννησο είχε πάντα αρκετά καΐκια που ψάρευαν αλλά παλιά δεν υπήρχαν ψυγεία και καταψύξεις και οι κάτοικοι έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να συντηρούν τον τόνο. Έτσι έβραζαν το ψάρι και αφού μαγειρευόταν, καθαριζόταν και τοποθετούνταν σε βάζο με ηλιέλαιο. Στη συνέχεια γινόταν παστερίωση, και έτσι μπορούσαν να το καταναλώσουν όποτε ήθελαν.

Στο «Alelma Fine Delicatessen Αlonnisos» όλη η επεξεργασία του τόνου γίνεται στο χέρι.
Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνώστου γίνεται επεξεργασία δύο ειδών τόνου. Το πρώτο είδος είναι ο λευκός (alalunga), φτάνει ώς 15 κιλά, έχει λευκό κρέας και αλιεύεται στο Αιγαίο συνήθως από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι πολύ λιπαρό. Το δεύτερο είδος είναι ο ερυθρός τόνος ή αλλιώς tuna, που αλιεύεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και υπάρχει αυστηρός έλεγχος από το κράτος για τον πληθυσμό που αλιεύεται. Είναι πιο πλούσιο σε Ω3 λιπαρά, έχει πιο σκούρο κρέας και είναι πιο μαλακό.
«Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι για τον λευκό τόνο» πρόσθεσε ο κ. Αναγνώστου. Όσο για τους τουρίστες, η πλειοψηφία τους ενδιαφέρεται να αναζητήσει και να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα ενός τόπου. Αυτό συμβαίνει και στην Αλόννησο, που δοκιμάζουν τον παραδοσιακό τόνο και φεύγοντας προμηθεύονται και συσκευασίες μαζί τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το