Πολιτισμός

«Ο τύμβος χτίστηκε για τον Αλέξανδρο, ακόμη κι αν δεν έχει ταφεί εκεί»

amfipoli

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα στον επιβλητικό τύμβο Καστά της Αμφίπολης βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Independent, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις τόσο του υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τασούλα, όσο και της αμερικανίδας αρχαιολόγου, Ντόροθι Κινγκ.
Οι σφίγγες πιθανώς είναι έτοιμες να αποκαλύψουν τα μυστικά τους δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, από το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα για το μυστήριο που περιβάλλει τη μοναδική αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη, που συνεχίζει να συναρπάζει τη χώρα.
Τους τρεις προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ανασκαφή οδήγησε σε τρεις εντυπωσιακούς ταφικούς θαλάμους, φέρνοντας στο φως κομμάτι κομμάτι μαγευτικά έργα τέχνης, αρχής γενομένης από την είσοδο με τις δύο ακέφαλες σφίγγες, τα μυθολογικά πλάσματα που ήταν κατά το ένα τρίτο τους, λιοντάρια, πουλιά και άνθρωποι.
Οι αρχαιολόγοι συνέχισαν να ανασκάπτουν το έδαφος αναζητώντας έναν πιθανό τέταρτο θάλαμο και να ανακάλυψαν ένα όρυγμα με ερείπια μίας μαρμάρινης θύρας.
Από το καλοκαίρι, η δυνατή 30μελής ομάδα με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έχει φέρει στο φως δύο κολοσσιαίες Καρυάτιδες, γυναικεία μαρμάρινα αγάλματα που έχουν ύψος πάνω από 2 μέτρα και φορούν χιτώνες με πλούσιες πτυχώσεις. Ένας άλλος θάλαμος, επίσης, διαθέτει έδαφος που καλύπτεται από ένα λεπτομερές ψηφιδωτό με έντονους χρωματισμούς, του λευκού, του μπλε, του κόκκινου, του γκρι και του κίτρινου, και το οποίο αναπαριστά την Αρπαγή της Περσεφόνης πάνω στο άρμα του Άδη, το θεό του Κάτω Κόσμου.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το