Τοπικά

Ο θηλασμός προστατεύει την γυναίκα από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 40% – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Βόλο 

Ενημερωτική ομιλία για τον μητρικό θηλασμό, τα οφέλη για τη μητέρα και το παιδί αλλά τις δυσκολίες που ενδεχομένως συναντήσουν οι νέες μαμάδες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μεταξουργείο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού στη χώρα μας. Όπως δήλωσε η μαία και υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας του ΙΚΑ Ευαγγελία Μαράκη το 90% των γυναικών επιλέγει τον θηλασμό αλλά μετά τη γέννα, λόγω προβλημάτων, το ποσοστό αυτό μειώνεται. Έτσι, υπάρχουν γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη, συγκεκριμένες κινήσεις και οδηγίες από μαίες, γυναικολόγους και παιδίατρους.

Η μαία Πολυτίμη Κάκκα αναφέρθηκε στο οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη γυναίκα. “Την προστατεύει σε ποσοστό 40% από τον καρκίνο του μαστού. Είναι τεράστιο όφελος αλλά και ένα δώρο που κάνει η γυναίκα στον εαυτό της θηλάζοντας”. Σημείωσε επίσης ότι ο θηλασμός βοηθά τη γυναίκα να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.

“Με τον θηλασμό έχουμε απώλεια ημερησίως περίπου 350 θερμίδες. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή η μητέρα επιτυγχάνει πιο γρήγορα την απώλεια βάρους. Αν το παιδί πίνει μητρικό γάλα και ξένο γάλα, τότε σταδιακά έχουμε μείωση της παραγωγής στη γυναίκα”.

Η Μαρία Καραγιάννη επισήμανε ότι τα οφέλη του θηλασμού ξεκινούν από τη στιγμή που το βρέφος έρθει σε επαφή με τη μητέρα. “Η ηρεμία που έχει το μωρό αποδεικνύεται από την ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Παίρνει τα αντισώματα μέσα από το πρωτόγαλα, που δίνουν στο μωρό τη δυνατότητα να προσαρμοστεί καλύτερα στο νέο περιβάλλον. Η φύση έχει φροντίσει να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία μεταξύ της ποσότητας παραγωγής του γάλακτος από τη μητέρα και της χωρητικότητας του στομάχου του εμβρύου. Οι θηλασμοί είναι αυτοί που θα εξασφαλίσουν την καλή επικοινωνία μητέρας-παιδιού” ανέφερε.

Από την πλευρά της η μαία Έφη Μπουκουβάλα από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού σημείωσε ότι την περίοδο της γαλουχίας, οι ορμόνες μέσω του θηλασμού εξισορροπούνται στο σώμα της γυναίκας, αυξάνεται η προλακτίνη (η ορμόνη που σχετίζεται με την παραγωγή γάλακτος) και ενώ η γυναίκα αισθάνεται περισσότερο μαμά, δεν χάνει τη θηλυκότητα της.

Η μαία στο Κέντρο Υγείας Βόλου Ελευθερία Εμμανουήλ πρόσθεσε ότι το μητρικό γάλα, εκτός από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, νερό, αλβουμίνες περιέχει και ανοσοσφαιρίνες. “Το βρέφος από την πρώτη ημέρα της ζωής του έχει φυσική ανοσία έναντι ασθενειών και λοιμώξεων. Οι ανοσοσφαιρίνες αυτές δημιουργούνται δύσκολα με χημικό τρόπο σε εργαστήριο” δήλωσε και πρόσθεσε ότι το μητρικό γάλα τροποποιείται κατά τη γαλουχία, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά τουλάχιστον για έξι μήνες από τη γέννηση, για βρέφη από έξι έως 12 μηνών πρωί και βράδυ και αν θέλει η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει τον θηλασμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το