ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από τον Ζορμπά…

Οι εικόνες της ημέρας

Σουρεάλ

Παραπολιτικά

Διπλά ψηφοδέλτια της ΝΔ

Παραπολιτικά

Φόροι…

Παραπολιτικά

Ανάγκη για νοσηλευτές

Παραπολιτικά

Μάχες για τις θέσεις

Παραπολιτικά

Πολιτισμός

Ο Θανάσης Λάλας εκθέτει στο Βόλο και μιλά στον Λοϊζο Ασβεστά: «Η τέχνη είναι ένα παράθυρο στο φως»

Αύριο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 13.30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του ζωγράφου Θανάση Λάλα με τίτλο «Τα σκοτάδια του χρώματος» στον Χώρο Τέχνης «δ.» (Χατζηαργύρη 4 – Ιάσονος), που θα διαρκέσει έως στις 6 Οκτωβρίου. Ο Θανάσης Λάλας είναι ο δημοσιογράφος και ζωγράφος που ζει τα όνειρά του.

Ο Θανάσης Λάλας είναι γνωστός δημοσιογράφος, αλλά και εικαστικός, λάτρης της λογοτεχνίας, χωρίς να υποκύπτει στις προτροπές φίλων και αναγνωστών να γίνει και αυτός συγγραφέας, υμνητής της καθημερινότητας, υποκινητής κάθε νέας τάσης, ορμητικός και υπομονετικός ταυτόχρονα δεν διστάζει και ο ίδιος να εκφράζει τον θαυμασμό σε κάθε τι που έχει προκύψει στη ζωή του τονίζοντας ότι κάθε αλλαγή, κάθε ανατροπή φέρνει κάτι καλό.
Στο τέλος της περασμένης άνοιξης ήρθε στον Βόλο για την παρουσίαση του βιβλίου του «Έφοδος στον Ουρανό» και στην αρχή του φθινοπώρου ξαναέρχεται για να παρουσιάσει την εικαστική του ματιά με τίτλο «Τα σκοτάδια του χρώματος» στον Χώρο Τέχνης «δ».
Γεννημένος με «οδηγίες πλεύσης» σε αστικό αθηναϊκό περιβάλλον, με καθημερινό συνομιλητή τον Στρατή Τσίρκα, η εξέλιξή του δεν περιλάμβανε παρά σπουδές στο Πολυτεχνείο ή τη Νομική ακολουθώντας τελικά τη δεύτερη επιλογή. «Δεν σκεφτόμουν να γίνω δημοσιογράφος ή ζωγράφος» ανέφερε ο Θανάσης Λάλας για να συμπληρώσει: «Όλα ξεκίνησαν με ένα περιοδικό «Τα Πρόσωπα» που με οδήγησαν στη δημοσιογραφία και από εκεί ήρθε και η ζωγραφική».
«Ασυνείδητα όπου πήγαινα ζωγράφιζα, ζωγράφιζα χαρτοπετσέτες, τραπεζομάντιλα, πιάτα, τασάκια. Οι φίλοι μου τα κρατούσαν, τα έχουν. Κι εγώ πέρασα απλά σε άλλες επιφάνειες. Κι έγιναν έργα, εκθέσεις, παρουσιάσεις» τόνισε.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε το 2003 στην Αθηναΐδα και από τότε έως τώρα παρουσιάζει έργα του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Είμαι ένας περίεργος άνθρωπος» επισήμανε για να συνεχίσει λέγοντας ότι «είμαι υποστηρικτής της τέχνης ως διέξοδο στην καθημερινότητα. Η τέχνη είναι ένα παράθυρο στο φως».
Η καθημερινότητα του Θανάση Λάλα περιέχει σκέψεις και πράξεις, σκέψεις που γίνονται πράξεις, δηλαδή συνεντεύξεις και κείμενα, ζωγραφική, αλλά και πράξεις που δημιουργούν όνειρα, νέες προοπτικές που ανοίγουν δρόμους και νέα δεδομένα. «Ζούμε σε μια «μετά ποπ αρτ» εποχή όπου η εφαρμογή της τέχνης αφορά στην καθημερινότητα, σε πράγματα απόλυτα καθημερινής χρήσης. Κι αυτό κάνει τη διαφορά και δίνει την ομορφιά. Σήμερα που ο κόσμος ζει στενόχωρα, σε στενούς χώρους, που βλέπουν σε ανήλιαγους ακάλυπτους, δεν υπάρχει περιθώριο παρά για χρηστικά αντικείμενα – μέσα έκφρασης» τόνισε ο ίδιος.
Η ζωντάνια των εκφραστικών του μέσων δεν λειτουργεί τυχαία καθώς έρχεται ως υποκινητής θετικών αισθημάτων σε δύσκολους καιρούς που αναζητούν ανθρώπινες διεξόδους. Ο Θανάσης Λάλας ζει και εργάζεται, σκέφτεται και κινείται με την άνεση ενός ανθρώπου που δεν αισθάνεται χρεωμένος από ανεκπλήρωτες επιθυμίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το