Τοπικά

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς ενισχύει τη δυναμική του – Αύξηση 20% στις πωλήσεις μήλων

Αύξηση 20% έχουν καταγράψει οι πωλήσεις μήλων Ζαγορίν την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές έχουν στραφεί στα ποιοτικά φρούτα για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Η διάθεση της νέας σοδειάς των μήλων Ζαγορίν άρχισε από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί το 85% της συνολικής παραγωγής.

Βέβαια τονίζεται πως σε σχέση με την παραγωγή του 2018, η αντίστοιχη του 2019 ήταν μειωμένη σε μήλα κατά 30%, λόγω μιας μεγάλης χαλαζόπτωσης, που είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνεταιρισμού, από τα 15.000.000 κιλά σε μήλα που ήταν η παραγωγή του 2018, η συνολική σοδειά του 2019 έπεσε στα 10.000.000 μήλα.
Μάλιστα αυτές τις μέρες οι παραγωγοί αναμένουν και την αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ για τη χαλαζόπτωση του περασμένου καλοκαιριού.

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσης Βαλασσάς τόνισε πως «το μήλο Ζαγορίν σε όλες τις ποικιλίες του ξεχωρίζει για την ποιότητα και τη γεύση του. Και είναι ένας λόγος που ήδη έχει διοχετευτεί στην αγορά το 85% και απομένει ένα 15% για να πουληθεί. Αυτό που διαπιστώνουμε στην περίοδο της πανδημίας, την οποία διανύουμε, είναι η αύξηση των πωλήσεων μέχρι και 20% σε σχέση με την κατάσταση πριν τον κορωνοϊό. Και αυτό έχει δύο βασικές ερμηνείες. Η πρώτη είναι πως ο κόσμος καταναλώνει ακόμη περισσότερο τα μήλα, γιατί γνωρίζει πως το συγκεκριμένο φρούτο με τις ιδιότητες που έχει, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δεύτερη, είναι πως όλοι μένουν πολύ περισσότερες ώρες στο σπίτι και το φρούτο αποτελεί ένα πολύ γευστικό και θρεπτικό έδεσμα για τον οργανισμό μας. Ειδικά τώρα που τα παιδιά βρίσκονται όλη τη μέρα στο σπίτι, οι γονείς προσφέρουν το μήλο και σαν ένα έδεσμα ανάμεσα στο μεσημέρι και το βράδυ».

Βέβαια η αγωνία για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία δεν λείπει και από τον Συνεταιρισμό. «Δεν έχουμε πρόβλημα για να καλύψουμε τις ανάγκες μισθοδοσίας του προσωπικού μας. Η αγωνία είναι στους παραγωγούς πώς θα μπορούν να πάνε στα κτήματά τους να καλλιεργήσουν με δεδομένη τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί» ανέφερε ο κ. Βαλασσάς.

Οι ποσότητες των μήλων, αλλά και των άλλων φρούτων, όπως κάστανα, αχλάδια που εμπορεύονται από τον Συνεταιρισμό, φτάνουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνεχίζονται και οι εξαγωγές με την έμφαση αυτή την περίοδο να δίνεται περισσότερο στην Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες. Ακόμη ο Συνεταιρισμός έστελνε το προηγούμενο διάστημα, πριν την πανδημία, ποσότητες σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το