Τοπικά

Ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων του Νομού Μαγνησίας για την ηλεκτροπληξία παιδιού στη Ζάκυνθο

Από τον Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων του Νομού Μαγνησίας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο ενός παιδιού από ηλεκτροπληξία στη Ζάκυνθο:

Άλλο ένα αθώο θύμα από ένα ασύλληπτα τραγικό περιστατικό ηλεκτροπληξίας θρηνούμε σήμερα.. ένα παιδί χάθηκε πάνω στο παιχνίδι του από το χτύπημα ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας εκφράζει τη βαθιά οδύνη του για τον άδικο χαμό του μικρού παιδιού στους οικείους του και θα ήθελε να επισημάνει, για μία ακόμη φορά, την τεράστια προσοχή που πρέπει να δείχνουμε όλοι σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Με όλες τις τεχνικές και προδιαγραφές ασφαλείας που ακολουθούνται από τους ΑΔΕΙΟΥΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ αλλά και από τη συνεπή συντήρηση και τήρηση των κανόνων που οφείλουμε να ακολουθούμε όλοι, ιδιώτες και επαγγελματίες, είναι άδικο να χάνονται ακόμη και σήμερα ανθρώπινες ζωές.
Η επαφή γενικά με το ηλεκτρικό ρεύμα περικλείει κινδύνους για τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου. Οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για όσους εργάζονται ή πειραματίζονται με αυτό, επειδή η συχνή επαφή και η ρουτίνα μειώνουν την προσοχή και αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος. Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αποτελείται κατά 2/3 από νερό. Όταν το ρεύμα περάσει μέσα από το σώμα μας, προκαλεί ηλεκτροπληξία. Η αιτία της ηλεκτροπληξίας είναι η διαφορά δυναμικού που αναπτύσσεται μεταξύ δύο σημείων του ανθρώπινου σώματος.
Όμως, αυτό που την καθιστά επικίνδυνη είναι η ένταση και η χρονική διάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλείται, ιδιαίτερα στην περιοχή της καρδιάς.
Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί τις εξής βλάβες:
– καρδιακή ή και αναπνευστική ανακοπή.
– μαζική μυϊκή καταστροφή (παράλυση μυών) από την δίοδο του ρεύματος στο σώμα αλλά και από τους σπασμούς που επέρχονται
– απώλεια αισθήσεων & ηλεκτρικά εγκαύματα
Ακολουθούμε, λοιπόν αυστηρά τους ακόλουθους κανόνες:
1. Απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή αν τα χέρια σου είναι βρεγμένα.
2. Αν μια πρίζα έχει αποκολληθεί από τη θέση της, μην προσπαθήσεις σε καμία περίπτωση να την επανατοποθετήσεις μόνος/-η σου.
3. Αν κάποια ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι σου, έχει βραχεί, μην την βάλεις σε καμία περίπτωση πίσω στην πρίζα. Πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο.
4. Μην συνδέεις πολλές ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα στο ίδιο πολύμπριζο.
5. Αν αισθανθείς ότι υπάρχει μία περίεργη μυρωδιά μέσα στο δωμάτιο ή δεις σπινθήρες, αφαίρεσε αμέσως το καλώδιο από την πρίζα και κάλεσε έναν ηλεκτρολόγο.
6. Μην χρησιμοποιείς ηλεκτρικές συσκευές στο μπάνιο. Η υγρασία μετατρέπει το σώμα μας σε ακόμη καλύτερο αγωγό του ηλεκτρισμού απ’ ότι είναι ήδη.
7. Η τακτική συντήρηση των ηλεκτρικών συσκευών είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία από τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
8. Πάντα να κλείνεις και να αφαιρείς από τη πρίζα ηλεκτρικές συσκευές, που δεν χρησιμοποιούνται.
9. Κάλυψε όλες τις πρίζες στο σπίτι, που δεν χρησιμοποιούνται, αν κυκλοφορούν παιδάκια μέσα στο σπίτι.
10. Αν δεν θέλεις να αυξήσεις κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ποτέ μην καλύπτεις πολύμπριζα με μοκέτες ή χαλιά.
Ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες προστασίας από την ηλεκτροπληξία, θα μετατρέψεις το σπίτι σου σ’ ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον διαβίωσης. Προστάτευσε τον εαυτό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, καλώντας έναν ΑΔΕΙΟΥΧΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ.
Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας
1. Απομόνωση του ρεύματος. Κλείνουμε την παροχή. Αν δε μπορούμε , πατούμε σε ένα στεγνό μονωτικό υλικό και προσπαθούμε με ένα μακρύ ξύλο να απομακρύνουμε τα μέλη του θύματος από την πηγή
2. Καλούμε για βοήθεια.
3.Ακολουθούμε διαδικασία ΚΑΡΠΑ αφού είμαστε σίγουροι ότι το θύμα δεν είναι σε επαφή με την πηγή.
4. Αν το θύμα δε δείχνει σημεία ανακοπής αλλά είναι αναίσθητο το βάζουμε σε θέση ανάνηψης και ελέγχουμε αν έχει αλλάξει κάτι στην κατάστασή του.
5. Αν υπάρχουν μεγάλα εγκαύματα του βγάζουμε τα ρούχα. Τα περιποιούμαστε με κρύο νερό
6. Μένουμε με το θύμα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ
Γενικά θα πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το δίκτυο του σπιτιού μας ή κάποια ηλεκτρική συσκευή και ειδικότερα ρευματολήπτες (φις) και ρευματοδότες (πρίζα) αλλά και εκτός σπιτιού σε ό,τι έχει σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Γι’ αυτό, για όλες τις ηλεκτρολογικές εργασίες μας, εμπιστευόμαστε ΜΟΝΟ ΑΔΕΙΟΥΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ!!!!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το