Τοπικά

«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» – Κατάθεση του Βολιώτη Χρ. Αποστόλου στη δίκη για τη φωτιά στο «Norman Atlantic»

Το ταξίδι στην κόλαση του «Norman Atlantic», έξι χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα, ζωντάνεψε προχθές στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, όπου κατέθεσε μεταξύ άλλων ως μάρτυρας, ο Βολιώτης τοπογράφος μηχανικός Χρυσόστομος Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου με την οικογένειά του είχαν ζήσει την τραγωδία στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου 2014. «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω», ήταν το επιμύθιο του Βολιώτη τοπογράφου μηχανικού στη δικαστική αίθουσα, περιγράφοντας τον τρόμο που έζησαν αυτός, η σύζυγός του και τα δυο τους παιδιά, που ταξίδευαν για τις διακοπές των εορτών. «Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός από τα μέλη του πληρώματος και το έργο αυτό ανέλαβαν οι οδηγοί των φορτηγών, που ήταν έμπειροι. Δεν ήχησε ο συναγερμός και δεν ειδοποιηθήκαμε οι επιβάτες, να βγούμε έξω στις 4-4.30 τα ξημερώματα, οπότε ξέσπασε η πυρκαγιά», κατέθεσε ο κ. Αποστόλου, ενώ το πλοίο έπλεε στα 12 ναυτικά μίλια από τις αλβανικές ακτές. Πρόσθεσε ακόμη ότι η φωτιά ήταν μεγάλη και όταν βγήκαν στο κατάστρωμα, έπνεαν άνεμοι 8-9 μποφόρ με ριπές που έφθαναν και τα 11 μποφόρ και μάλιστα ο ίδιος έδεσε ένα σχοινί, για να μην γλιστράνε, καθώς οι πάτοι των παπουτσιών τους καίγονταν από τη θερμότητα… Καταθέτοντας επί μισή περίπου ώρα στο Τριμελές, ο Βολιώτης τοπογράφος μηχανικός ανέφερε ακόμη, ότι οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν με τους Έλληνες κι ενώ φώναζε να φύγουν πρώτα τα παιδιά με τη σύζυγό του, το ένα παιδί του μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη 1 το μεσημέρι, το δεύτερο στη 1.30, η σύζυγός του έφυγε στις 5 το απόγευμα και ο ίδιος την επομένη στις 10 το πρωί… Ακόμη περιέγραψε πως ξύπνησαν στις 5 το πρωί και βγήκαν από την καμπίνα τους, με αρκετές από τις αποσκευές τους από τη φωτιά να καταστρέφονται, ενώ τις υπόλοιπες τις έχουν κρατήσει ως τεκμήρια οι Ιταλοί, ενώ δεν έχουν λάβει ακόμη ευρώ αποζημίωση…

Όπως δήλωσε χθες στη «Θ» ο κ. Αποστόλου, έχει αρχίσει στην Ιταλία η αστική δίκη για το δυστύχημα, όπου βρήκαν τον θάνατο 11 άνθρωποι και 18 αγνοούνται. Η ποινική δίκη άρχισε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά στις 20 Σεπτεμβρίου, διακόπηκε και συνεχίστηκε προχθές, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού, οπότε και κατέθεσε ο Βολιώτης τοπογράφος μηχανικός, ενώ αναμένεται να καταθέσουν και άλλοι από τους 480 συνολικά επιβάτες του μοιραίου πλοίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φωτιά προκλήθηκε από την υπερθέρμανση φορτηγού ψυγείου με ζωντανά ψάρια, το οποίο δεν ήταν ηλεκτρικά συνδεδεμένο. Στο εδώλιο κάθονται 11 Έλληνες, μεταξύ των οποίων στελέχη της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, ο υποπλοίαρχος, ο αρχιφροντιστής, ο μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος του πλοίου και μέλη του πληρώματος, που συμμετείχαν στην «έχμαση» (στερέωση, ασφάλιση) του φορτίου. Αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροή και εμπρησμό από αμέλεια. Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα με 56μελές ιταλικό και ελληνικό πλήρωμα. Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι μεταξύ των επιβατών του «Norman Atlantic» ήταν και η οικογένεια του αυτοκινητιστή από τη Νέα Ιωνία, Νίκου Μπαχάρη, ενώ μέλος του πληρώματος ήταν και ο Δήμος Σωτηρόπουλος, από τα Άνω Λεχώνια, που επίσης είχε διασωθεί.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Υποτροφίες σε σπουδαστές από τα μέλη Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αργύριος Αλεξάνδρου Ιωάννου και της συζύγου του Αριστέας»

Την 6η Ιανουαρίου 2024 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου στο Μπούρτζι, δόθηκαν από τα…

12 Ιανουαρίου 2024

Καρπενήσι: Πέθανε ξαφνικά 32χρονη νηπιαγωγός

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 32χρονη νηπιαγωγός στο Καρπενήσι, με την είδηση να σκορπίζει…

12 Ιανουαρίου 2024

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τη Σκιάθο από την Ολλανδία

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σκιάθου κ. Αλέξανδρος Ευσταθίου συμμετείχε στην έκθεση Τουρισμού Vakantiebeurs 2024…

12 Ιανουαρίου 2024

Πραγματικότητα

«Πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία κι η ελληνική πολιτεία δεν…

12 Ιανουαρίου 2024

Συνείδηση

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν αρνητικά το νομοσχέδιο για τα…

12 Ιανουαρίου 2024

Λάρισα: Προσποιήθηκε τον αστυνομικό, της ζήτησε 3.700 ευρώ και εκείνη τα πέταξε από το μπαλκόνι

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εξιχνιάστηκε περίπτωση απάτης σε βάρος Ελληνίδας και σχηματίστηκε δικογραφία σε…

12 Ιανουαρίου 2024