Οικονομία

Ο σκοτεινός κήρυκας του Grexit

soible

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη χώρα μας, με τις οποίες και πάλι επανέφερε -εμμέσως πλην σαφώς- το θέμα του Grexit.

Μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του Συμβουλίου Οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Αμβούργο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε «πονέσει» μια φορά τους Ελληνες και θα είχε αποφευχθεί αυτή η «ατελείωτη επίπονη διαδικασία των σκληρών μέτρων» που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός.

Πρόσθεσε επίσης πως η χώρα δύσκολα θα ανακάμψει χωρίς υποτίμηση του νομίσματος, ενώ ανέφερε ότι το 2011 είχε πει στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου από την Ευρωζώνη για μερικά χρόνια με αντάλλαγμα μια «τεράστια» βοήθεια.

Αντιδράσεις στην Αθήνα
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η μόνη παραγωγική συζήτηση αυτήν τη στιγμή είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη. Η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόταση που του είχε παρουσιαστεί το 2011 από τον Β. Σόιμπλε.

«Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ», επισήμανε σε δήλωσή του, εξηγώντας ότι το σχέδιο θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων.

«Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%», υποστήριξε σχετικά και πρόσθεσε ότι συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ.

Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος.

Διόγκωση που, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που επετεύχθη το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Απάντηση στις αναφορές Σόιμπλε περί υποτίμησης του νομίσματος έδωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος λέγοντας: «Ειλικρινά δεν κατανοούμε τι εννοούσε. Ο ελληνικός λαός έχει επισφραγίσει τη βούλησή του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει αυτήν τη θέση. Βέβαια, με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να δίνουμε επιχειρήματα σε κάποιους στην Ευρώπη να επαναφέρουν αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα».

Ο Δ. Παπαδημούλης
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρέπει να καταλάβει πως… «Grexit καπούτ, έπαιξε κι έχασε». Σχολίασε μάλιστα ότι ο κ. Σόιμπλε με την εμμονή του στο Grexit προσπαθεί να στείλει μήνυμα στην κ. Μέρκελ ότι ενδιαφέρεται κι αυτός για τη διεκδίκηση της γερμανικής καγκελαρίας.

Πάντως η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι όσα είπε ο κ. Σόιμπλε «δεν αφορούσαν επ’ ουδενί την τρέχουσα κατάσταση, αλλά το παρελθόν». Και πρόσθεσε: «Σήμερα εστιάζουμε στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος. Δεν υπάρχει κάτι νέο το οποίο θα ξέφευγε από αυτό».

Σημειώνεται, τέλος, πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αμβούργο ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει κάποια μέρα από την κρίση οι Ελληνες θα πρέπει να του στήσουν ανδριάντα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το