Κόσμος

Ο Ρουχανί επανεξελέγη πρόεδρος του Ιράν από τον πρώτο γύρο με 57%

Ο Χασάν Ρουχανί επανεξελέγη πρόεδρος του Ιράν με ποσοστό 57%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, λαμβάνοντας περίπου 23 εκαμτομμύρια ψήφους.

Έτσι ο μετριοπαθής προεδρος του Ιράν, που συμφώνησε με τις μεγάλες δυνάμεις να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του με αντάλλαγμα την μερική άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη θα αποφύγει το β’ γύρο των εκλογών.

Ο βασικός του αντίπαλος, ο συντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, κατήγγειλε τους οπαδούς του Ρουχανί για επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος με διενέργεια προπαγάνδας στα εκλογικά τμήματα, κάτι που απαγορεύεται ρητά απ’ την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας.

Ο συντηρητικός αντίπαλος του Ρουχανί, Εμπραχίμ Ραϊσί

Η κρατική τηλεόραση συνεχάρη τον Ρουχανί για τη νίκη του. Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντούλ Ρεζά Ραχμανί Φαζλί είπε ότι ο Ραϊσί εξασφάλισε ποσοστό 38,5%, λαμβάνοντας 15,7 εκατομμύρια ψήφους.

Η ψηφοφορία παρατάθηκε κατά πέντε ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα χθες λόγω της αυξημένης συμμετοχής που έφθασε το 70%.

Η σκληροπυρηνική πτέρυγα προσπάθησε να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς της για να καταλάβει το τελευταίο κέντρο εξουσίας που δεν ήλεγχε στη χώρα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο οι υποστηρικτές του Ρουχανί προσήλθαν μαζικά στις κάλπες. Μόνον στην Τεχεράνη πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν να ψηφίσουν, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2013.

Ήταν η απάντησή τους στην εκστρατεία εκφοβισμών που εξαπέλυσαν οι σκληροπυρηνικοί με φυλακίσεις, εκτελέσεις, απολύσεις αντιφρονούντων και των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών.

Με ανανεωμένη πλέον -και ενισχυμένη- τη λαϊκή εντολή ο πρόεδρος Ρουχανί καλείται να προωθήσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, να βάλει τέλος στον εξτρεμισμό, να χτίσει γέφυρες με τον έξω κόσμο και να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.

Οι Ιρανοί είπαν ένα ηχηρό «Ναι» στον Ρουχανί, που υποσχέθηκε περισσότερες ατομικές και πολιτικές ελευθερίες τα τελευταία χρόνια και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο 68χρονος πρόεδρος επανεξελέγη υποσχόμενος ένα μετριοπαθές όραμα κι ένα εξωστρεφώς Ιράν και συνέδεσε την επιτυχία του με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας που υπέγραψε το 2015 με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιτίθεται στη συμφωνία, που προβλέπει μερική άρση των κυρώσεων, αλλά ο Λευκός Οίκος επέκτεινε την περασμένη εβδομάδα την ισχύ της.

Συγχαρητήρια από τη Μογκερίνι και τον Πούτιν

Τον Ρουχανί συνεχάρησαν σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι Ιρανοί συμμετείχαν με πάθος στην πολιτική ζωή της χώρας τους. Συγχαίρω τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί για την ισχυρή εντολή που έλαβε», έγραψε η Μογκερίνι στο Twitter και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή της JCPOA (Σ.τ.Σ: το αποτέλεσμα της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ομάδα Χωρών 5+1 με το Ιράν τον Ιούνιο του 2015) καθώς και για την διμερή συνεργασία, την περιφερειακή ειρήνη και την ικανοποίηση των “προσδοκιών όλων των Ιρανών”.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τηλεγράφημα στον Χασάν Ρουχανί με τον οποίο τον συγχαίρει για την μεγάλη νίκη του στις ιρανικές προεδρικές εκλογές, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναπτύξει περαιτέρω την ρωσο-ιρανική συνεργασία σε διμερή και διεθνή ζητήματα.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το