Κόσμος

Ο «ψηφιακός πνευματικός» του Ποντίφικα –Αυθεντία στα Social Media

spadaro708

Ήταν Αύγουστος του 2013, λίγους μήνες μετά την ενθρόνιση του ως Πάπας Φραγκίσκος, όταν στη διάρκεια τριών συναντήσεων του με τον εκδότη του Civilita Cattolica, Αντόνιο , ο Ποντίφικας έδωσε την πρώτη συνέντευξη του σε έντυπο μέσο.

Η εξομολόγηση του νέου Πάπα κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις με την ειλικρίνεια και την ταπεινότητα του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Είμαι αμαρτωλός» θα πει «αυτός είναι ο πιο ακριβής τρόπος να με περιγράψεις».

Αυτή η αμεσότητα και το σύγχρονο πνεύμα του Πάπα Φραγκίσκου, που αποτελεί κυρίαρχο μοτίβο της δημόσιας παρουσίας του, ίσως οφειλόταν εκείνον τον Αύγουστο και συνεχίζει να οφείλεται μέχρι και σήμερα, στην σχέση του με τον Σπαντάρο, τον άνθρωπο που φρόντισε το ντεμπούτο του Πάπα στον τύπο και συνεχίζει μέχρι τώρα να τον συμβουλεύει στο πεδίο ειδικότητας του Σικελού θεολόγου, τον κόσμο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Κάποτε οι Πάπες χρησιμοποιούσαν τον Ραφαήλ, τον Μιχαήλ Άγγελο και την ζωγραφική τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στον λαό, να επικοινωνήσουν το μήνυμα τους και να διασφαλίσουν την υστεροφημία τους. Σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος αξιοποιεί τον Σπαντάρο και τις γνώσεις του γύρω από την θεολογική και το διαδίκτυο.

popefrancis-antoniospadano
Το Βατικανό δεν διαθέτει απλά μια ιστεσελίδα. Έχει ενεργή παρουσία στο διαδίκτυο με κανάλι στο youtube, λογαριασμό στο twitter, προφίλ στο facebook και ασφαλώς instagram. Μην περιμένετε βέβαια τον 49χρονο ιερέα να διαχειρίζεται ο ίδιος αυτούς τους λογαριασμούς. Το Βατικανό έχει ολόκληρη ομάδα ανθρώπων για αυτό. Ο Σπαντάρο αποτελεί τον άτυπο σύμβουλο του Πάπα για την επικοινωνία του με τον Κλήρο, τον γκουρού της νέας τεχνολογίας στην Παπική αυλή.
Ο Σπαντάρο διαθέτει και ο ίδιος λογαριασμούς σε facebook/twitter και είναι και ο διαχειριστής τριών μπλογκς. Το ένα από αυτά αφορά την Ψηφιακή Θεολογία, το cyber-theology.net. Εκεί, αλλά και σε δεκάδες συνεντεύξεις του, εξηγεί εδώ και χρόνια τη σημασία και τη σύνδεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τον λαό μέσω των νέων τεχνολογιών στην ψηφιακή εποχή.

Ο Αντόνιο Σπαντάρο (Antonio Spadaro) γεννημένος στην Μεσσίνα το 1966 έχει σπουδάσει φιλοσοφία και θεολογία. Αγαπά τον Μπομπ Ντύλαν, τον Μπρους Σπρίνγκστιν και διαβάζει με πάθος τον Ο Κονορ και τον Καρβερ. Όταν η Κοριέρα Ντε Λα Σέρα εξέδωσε την σειρά βιβλίων «Παπική Βιβλιοθήκη», την επιμέλεια τους ανέλαβε ο Σπαντάρο.
Με τον Πάπα διατηρούν όντως μια πολύ στενή σχέση. Τον συνοδεύει σχεδόν σε όλα τα ταξίδια του και συχνά εμφανίζεται στο πλευρό του. Χωρίς να είναι ο αποκλειστικός συνομιλητής του στα θέματα επικοινωνίας, ο Ποντίφικας εμπιστεύεται πολύ την γνώμη του Σπαντάρο. Άλλωστε ανήκουν και στην ίδια εκκλησιαστική ομάδα, την «Κοινωνία του Ιησού», μια κοινότητα που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Ιππότη Άγιο Ιγνάτιο της Λογιόλα, όταν ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Σπαντάρο βρίσκεται πίσω και από τις πρόσφατες προοδευτικές θέσεις που έχει αποδεχθεί κατά ένα τρόπο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πχ στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, συνήθως με κάποια ανάρτηση σε λογαριασμό του Ποντίφικα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην ψηφιακή εποχή ο Σπαντάρο έχει συγκεκριμένη και προωθημένη άποψη. Όπως λέει για το διαδίκτυο «δεν είναι κάτι καινούργιο, γιατί αντικατοπτρίζει πανάρχαιες ανάγκες της ανθρωπότητας που πάντα είχε και θα έχει, απλά τώρα, χάρη και στην τεχνολογία, μπορούν αν εξυπηρετηθούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο».

Ο Σπαντάρο όμως θέλει να αλλάξει η Ρωμαιοκαθολική εκκλησιά τον τρόπο που χειρίζεται το ίντερνετ. «από ένας μέρος όπου συνδεόμαστε, θέλω να το μετατρέψουμε σε ένα μέρος όπου κοινωνικοποιούμαστε» λέει χαρακτηριστικά.
Ο Σπαντάρο δεν φοβάται, ούτε τις λέξεις ούτε την τεχνολογία που πολλοί συνάδελφοι του στην Καθολική και όχι μόνο εκκλησία θα έσπευδαν να αφορίσουν ως «πράγματα του διαβόλου». Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που χρησιμοποιεί για κάποια από τα άρθρα του, όπως το «δεν μπορείς να εκτυπώσεις καλόγριες» ή ο τίτλος της πρόσφατης συνέντευξης του που αποδίδει και τον στόχο του Σπαντάρο, τον «Ίντερνετ, πήγαινε μας στον Θεό».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το