Τοπικά

Ο πρώτος αρχαιολογικός –ιστορικός χάρτης Λάρισας

Λόγω της ανάδειξης πολλών αρχαιολογικών μνημείων, τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα, αλλά και της αυξανόμενης επισκεψιμότητας τουριστών με πόλο έλξης το Α΄ Αρχαίο Θέατρο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου αρχαιολογικού-ιστορικού χάρτη της πόλης μας, ο οποίος θα εκδοθεί με τη στήριξη του Δήμου Λαρισαίων.

Η διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Σταυρούλα Σδρόλια αναφέρει στην «Ε», υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι θα είναι σύντομα έτοιμος να προσφέρεται και στους επισκέπτες. Ο χάρτης περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία ιστορικών χώρων, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, από το Γενί Τζαμί μέχρι και το Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, καθώς και τα σημεία που βρίσκονται τα μουσεία της.
Η ιδιαιτερότητά του, είναι ότι ο χάρτης οδηγεί βήμα-βήμα, τον επισκέπτη που τον κρατά στα χέρια, σε μια ιστορική διαδρομή, που διανύει κάθε αρχαιολογικό χώρο της πόλης, με σταθμούς, οθωμανικά μνημεία (λουτρά, δρόμους, τείχη κ.ά.) , τον αρχαίο δρόμο της οδού Νίκης, τη στήλη του Απόλλωνα, το Μπεζεστένι κ.ά.
Η κ. Σδρόλια επισημαίνει, ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της ανάδειξης κι άλλων ιστορικών χώρων στη Λάρισα, εκτός όλων όσοι αποκαλύφθηκαν και διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να γίνουν επισκέψιμοι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα μνημεία βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους, κι αυτό αποτελεί τροχοπέδη.
«Υπάρχει ζήτηση να διευρυνθεί η ιστορική αρχαιολογική διαδρομή του χάρτη της Λάρισας…» αναφέρει η κ. Σδρόλια και εξηγεί: «Με πόλο έλξης το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, η φήμη του οποίου διαδίδεται όλο και περισσότερο στη χώρα, διαπιστώνεται μια αύξηση επισκεπτών που ζητούν να το γνωρίσουν. Παράλληλα, οι περισσότεροι ερχόμενοι στη Λάρισα, διαπιστώνουν πλούτο υπαίθριων αρχαιολογικών θησαυρών και εκφράζουν την επιθυμία να διανύσουν την ιστορική διαδρομή τους, ενώ ενδιαφέρονται να μάθουν και για άλλους που βρίσκονται μεν στην πόλη, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως, για να είναι επισκέψιμοι. Αυτοί πρέπει να συντηρηθούν, αναδειχθούν και να ενταχθούν στον αρχαιολογικό χάρτη, ώστε να συμπληρώσουν κάθε πτυχή της ιστορίας της Λάρισας».

Πηγή: Ελευθερία

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκε το ήμισυ της επιχορήγησης ύψους 1 εκατ. ευρώ προς 91 επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού στη Μαγνησία

Η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από…

4 Δεκεμβρίου 2023

Από τη βλάβη στους πνεύμονες μέχρι τη θερμική καταπόνηση: Αυτές είναι οι τρομακτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Θερμική καταπόνηση, βλάβες στους πνεύμονες λόγω της εισπνοής καπνού από πυρκαγιές, εξάπλωση των κουνουπιών που…

4 Δεκεμβρίου 2023

Στον Βόλο ο Πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.00 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος,…

4 Δεκεμβρίου 2023

Συντάξεις – Επιδόματα: Οι έκτακτες ενισχύσεις καταβάλλονται νωρίτερα: Πότε πληρώνουν ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ

Νωρίτερα θα πληρωθούν οι έκτακτες ενισχύσεις για τα Χριστούγεννα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, στους…

4 Δεκεμβρίου 2023

Με επιτυχία η ημερίδα για τον ρόλο και τη σημασία των παραπροϊόντων ελιάς για τη ζωική παραγωγή

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του έργου OliveFeed «O ρόλος και η σημασία των παραπροϊόντων ελιάς για…

4 Δεκεμβρίου 2023

Απεργία από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Πρόεδρος Μαουσίδης Σεραφείμ, ο Γεν. Γραμματέας Πρεμέτης Παύλος καθώς και όλο το ΔΣ του…

4 Δεκεμβρίου 2023