Κόσμος

Ο πρόσφυγας που κατηγορήθηκε άδικα για την επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο, δεν ξέρει να οδηγεί

Ο Ναβίντ Μπαλούτς είναι ο πρόσφυγας, που συνελήφθη άδικα, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για την επίθεση με φορτηγό στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Ο πρόσφυγας από την επαρχία Βελουχιστάν του Πακιστάν προφυλακίστηκε, ενώ είχε δηλώσει στις αρχές πως δεν ξέρει να οδηγεί, για την ακρίβεια δεν ξέρει ούτε να βάλει μπροστά ένα αυτοκίνητο.

«Τους είπα ήρεμα ότι δεν μπορώ να οδηγήσω καν. Δεν ξέρω ούτε πώς να βάλω μπροστά ένα αυτοκίνητο. Τους εξήγησα πως υπάρχει θάνατος και πόλεμος στη χώρα μου· γι’ αυτό έφυγα και ζήτησα βοήθεια» στη Γερμανία, ανέφερε ο Μπαλούτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Guardian, αναφερόμενος στη νύχτα της σύλληψής του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μεταξύ άλλων, ο αιτούμενος άσυλο ανέφερε ότι αστυνομικοί τον χαστούκισαν και του άσκησαν πίεση σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Ο διερμηνέας της γερμανικής αστυνομίας δεν μιλούσε βελουχικά, τη γλώσσα του πρόσφυγα, αλλά μόνο μια διάλεκτο της Παντζάμπ και Ουρντού. Ο Μπαλούτς διευκρίνισε πως μιλάει ελάχιστα Ουρντού, επομένως δεν του έγινε σαφές εάν οι αστυνομικοί καταλάβαιναν τις απαντήσεις που έδινε.

Πλέον, ο Μπαλούτς ζε σε μυστική τοποθεσία όπου τον μετέφερε η γερμανική αστυνομία. Οι αστυνομικοί ξεκαθάρισαν στον βελούχο πρόσφυγα ότι η ζωή του θα κινδύνευε εάν επέστρεφε στο κέντρο φιλοξενίας όπου ζούσε ως τότε, λόγω της σύλληψής του.

Ο Μπαλούτς έφθασε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Εγκατέλειψε το Βελουχιστάν πριν από έναν χρόνο, μετά τις απειλές κατά της ζωής του εξαιτίας της πολιτικής του δράσης με το Εθνικό Κίνημα των Βελούχων. Περιμένει να εξεταστεί η αίτησή του για τη χορήγηση ασύλου από τις γερμανικές αρχές.

Στην επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πρωτεύουσας της Γερμανίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν σχεδόν 50 άλλοι.

Ο φερόμενος ως δράστης της, ο 24χρονος Άνις Άμρι, ένας Τυνήσιος η αίτηση για τη χορήγηση ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί, σκοτώθηκε μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα από πυρά ανδρών της αστυνομίας στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το