Τοπικά

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στον Βόλο για την παρουσίαση του βιβλίου «Με την πλάτη στον τοίχο»

 

Οι εκδόσεις «Θεμέλιο» και το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη» διοργανώνουν παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του συλλογικού τόμου «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015-2019», την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ., στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 76, κτήριο Ματσάγγου).
Την επιμέλεια του βιβλίου έχει κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα μιλήσει και στην εκδήλωση, ενώ το βιβλίο προλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Γράφουν οι: Γιώργος Γερμανός, Αδάμ Καραγλάνης, Μαρία Κουμερτά, Βίκη Κουφορίζου, Δημήτρης Λιάκος, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, Έλενα Παπαδοπούλου, Αντώνης Παπαζαχαρίου, Σπύρος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσίτσικας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Έλενα Παπαδοπούλου, π. γ.γ. υπουργείου Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, βουλευτής, αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, π. υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Πετράκος, καθηγητής, π. πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, π. γ.γ. υπουργείου Οικονομίας, και
Ευκλείδης Τσακαλώτος, π. υπουργός Οικονομικών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Θα συντονίσει ο Γιώργος Σταμπουλής, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου:
«Δεν είναι εύκολο να αναμετρηθεί κανείς με μια περίοδο τόσο δύσκολη, αλλά και τόσο συναρπαστική, όσο εκείνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019. Να εξηγήσει τα διλήμματα, τις δύσκολες επιλογές, τις επιτυχίες, αλλά και τις αστοχίες.
Το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκει να κάνει μια συνολική καταγραφή της πορείας αυτού του εγχειρήματος. Περιορίζεται σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Είναι ένα βιβλίο πολλών συγγραφέων, που γράφουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, όπως ακριβώς δούλεψαν εκείνη την περίοδο. Ένας συλλογικός τόμος που καταπιάνεται με μια σειρά από ζητήματα που διαχειρίστηκε το υπουργείο Οικονομικών: Από τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια μέχρι τη δημιουργία του λεγόμενου Υπερταμείου, και από τη φορολογική πολιτική μέχρι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
Οι συγγραφείς δεν καταγράφουν μόνο την εμπειρία τους, αλλά και τη δουλειά δεκάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Εμπλέκονται, επίσης, με την κριτική της διαπραγματευτικής τακτικής της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όντως χρέωσε την Ελλάδα με 80 δισ. επιπλέον χρέος; Ήταν η αιτία για ένα «τρίτο αχρείαστο μνημόνιο»; Σκοπίμως υπερφορολόγησε τα μεσαία στρώματα; Παρόλο το μνημόνιο κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες; Διαπραγματεύτηκαν πάντα με μέριμνα την προστασία των ανθρώπων που υπέφεραν από την κρίση; Πώς παίρναν τις κρίσιμες αποφάσεις;».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το