Πολιτισμός

«Ο Προφήτης» από τον τρίτο πιο πολυδιαβασμένο ποιητή στον κόσμο

Της
Μαρίας Αλμπανίδου,
νομικού MSc
ποιήτριας

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένοι φίλοι και αγαπημένες φίλες! Το αγάπησα ξανά το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, όπως το είχα αγαπήσει εκείνη την πρώτη φορά, στα 15 μου, μαθήτρια ακόμη στο σχολείο, που το είχα διαβάσει και με είχε συγκλονίσει. Και δεν είναι άλλο από το περίφημο «Ο Προφήτης» του Χαλίλ Γκιμπράν (Kahlil Gibran) από τις εκδόσεις Οξύ, του Μαρτίου 2021, ένα καταπληκτικό μικρό βιβλιαράκι, καλαίσθητο και προσεγμένο που περιέχει όλη τη σοφία του Γκιμπράν.
Ο Χαλίλ Γκιμπράν (1883-1931) γεννήθηκε στο Μπσαρί του Βορείου Λιβάνου. Από το 1895 και μετά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες και σύντομα άρχισε να εντρυφεί στις τέχνες της γραφής και της ζωγραφικής.
Εκθέτει πίνακές του στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, σπουδάζει καλές τέχνες στο Παρίσι και δημοσιεύει σε αραβόφωνες εφημερίδες κείμενα που παραλίγο να επιφέρουν τον αφορισμό του από τις αρχές της Συρίας λόγω του αντικληρικού τους περιεχομένου.
Όλα όσα γράφτηκαν στα έργα του δεν είναι από εκείνα που εντάσσονται στην κατηγορία του προφανούς, αλλά κρύβουν συγκλονιστικά νοήματα. Όσο περισσότερο τον διαβάζεις, τόσο περισσότερο κατανοείς τι σου λέει.
Ο Γκιμπράν προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο Λιβανέζος ποιητής υπήρξε αντικείμενο θαυμασμού και πηγή έμπνευσης μεταξύ άλλων και για τους Έλβις Πρίσλεϋ και Τζον Λένον.
Το τραγούδι «Julia» των Beatles, γραμμένο για τη μητέρα του Τζον Λένον, ενέχει παραλλαγές των στίχων του Γκιμπράν.
Τα πρώτα έργα είναι γραμμένα στα αραβικά, ενώ από το 1918 και μετά, αποκλειστικά στα αγγλικά. Όσον αφορά στην πολιτική, ο Γκιμπράν δήλωνε ότι «δεν είμαι πολιτικός, ούτε και εύχομαι να γίνω». Το μουσείο του Χαλίλ Γκιμπράν («Gibran Museum») βρίσκεται στην πόλη Bsharri του Λιβάνου, 120 χιλιόμετρα περίπου από τη Βηρυτό. Μνημεία και αγάλματά του έχουν χτιστεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει το πάρκο του Χαλίλ Γκιμπράν (Parcul Khalil Gibran) στη Ρουμανία.
«Ο Προφήτης» εκδόθηκε το 1923 γραμμένος στα αγγλικά και στη Δύση «ανακαλύφθηκε» ξανά τη δεκαετία του ’60 μέσω των κινημάτων αμφισβήτησης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ακαδημαϊκός και κριτικός Σουχέιλ Μπουσρούι, «η ζωή και το έργο του Γκιμπράν κινούνται ανάμεσα στην επαναστατικότητα του Νίτσε, τον πανθεϊσμό του Ουίλιαμ Μπλέικ και τον μυστικισμό των Σούφι».
Είναι ένα βιβλίο που σε συγκλονίζει κυριολεκτικά. Ποτέ δεν θα βγεις ο ίδιος, αφού έχεις διαβάσει τον Προφήτη του Γκιμπράν. Είναι ένα βιβλίο τόσο βαθύ στα νοήματά του, τόσο προφητικό, τόσο ρηξικέλευθο και επαναστατικό που σε αλλάζει κυριολεκτικά ριζικά αφού το έχεις διαβάσει. Ο Προφήτης μιλάει στον λαό της Ορφαλεζίας για θέματα όπως η αγάπη, ο γάμος, η προσφορά, η δουλειά, η χαρά και η λύπη, τα σπίτια, τα ρούχα, το έγκλημα και η τιμωρία, οι νόμοι, η ελευθερία, η λογική και το πάθος, ο πόνος, η αυτογνωσία, η φιλία, το καλό και το κακό, η ηδονή, η ομορφιά, ο θάνατος και άλλα θέματα εξίσου πολύ ενδιαφέροντα. Αν δεν έχεις διαβάσει τον Προφήτη κάτι είναι λιγότερο στη ζωή σου, στην ομορφιά της ζωής σου, στα διαβάσματά σου, στις εμπειρίες σου, στην ποίησή σου, στη δύναμη, με την οποία αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Κάτι έχεις αφήσει έξω από τη ζωή, από τη ζωή σου. Κάτι δεν έχεις μάθει καλά, κάτι δεν κάνεις καλά. Χάνεις όλο το νόημα και την ομορφιά του τι θα πει να ζω και να αγαπάω τη ζωή. Να αφυπνίζομαι και να εμπνέομαι.
Το ουμανιστικό μήνυμα του Προφήτη, σοφό σαν χάδι, είναι τόσο καθαρό και εύγλωττο που κατατάσσει τον Γκιμπράν τρίτο πιο πολυδιαβασμένο ποιητή στον κόσμο, μετά τον Σαίξπηρ και τον Κινέζο φιλόσοφο Λάο Τσε.
Διαβάστε αυτό το μικρό βιβλιαράκι των εκδόσεων Οξύ. Όπως πάντα, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και με τον Προφήτη. Θα μαγευτείτε.
Σας αφήνω μ’ ένα εξαιρετικό απόσπασμα από το βιβλίο που μιλά για την αγάπη:
Όταν η αγάπη σού γνέφει, ακολούθα την.
Παρόλο που τα μονοπάτια της είναι τραχιά και απόκρημνα.
Και όταν τα φτερά της σε τυλίξουν, παραδώσου της.
Έστω κι αν το κρυμμένο σπαθί μες στις φτερούγες της μπορεί να σε πληγώσει.
Και όταν σου μιλήσει πίστεψέ την.
Έστω κι αν η φωνή της μπορεί να σκορπίσει τα όνειρά σου, όμοια με τον βοριά που καταστρέφει τον κήπο.
Καλή σας ανάγνωση!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το