Τοπικά

O πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη «ΘτΔ»- Το Ποτάμι τολμάει αυτά που δεν τολμάνε οι άλλοι

«Το Ποτάμι τολμάει αυτά που δεν τολμάνε οι άλλοι» τονίζει με συνέντευξή στη «ΘτΔ» ο πρόεδρος του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο στη Θεσσαλία. Σήμερα στις 8 το απόγευμα ο κ. Θεοδωράκης θα βρίσκεται στο «Ξενία» όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Όλη η Ευρώπη ένα ποτάμι», ενώ παρεμβαίνουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Παντελής Αβραμίδης, Θανάσης Χειμωνάς και ο Απόστολος Παπαδούλης.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Να λοιπόν που είστε πάλι στους δρόμους με το βανάκι σας. Το έχετε ξανακάνει και στην αρχή της ζωής του Ποταμιού αυτό…
Μα μόνο έτσι νιώθεις τους ανθρώπους που καλείσαι να εκπροσωπήσεις. Στον φυσικό τους χώρου. Όχι όταν τους φωνάζεις να σε χειροκροτήσουν σε αίθουσες με καλοστημένες καρέκλες και εσύ έρχεσαι τελευταίος μαζί με αυτοκινητοπομπή. Τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων δε θα τα αισθανθείς ποτέ όταν απλώς τους κάνεις χειραψία. Για αυτό το Ποτάμι έχει φίλους πραγματικούς, όχι κομματικούς στρατιώτες. Αυτούς τους φίλους ξεκινήσαμε να βρούμε ξανά από την Πελοπόννησο την περασμένη εβδομάδα και στη Θεσσαλία την εβδομάδα αυτή.

Έχει το Ποτάμι πολλούς φίλους σήμερα πιστεύετε; Πολλοί θεωρούν ότι ο κύκλος του τελειώνει και συνεπώς η ψήφος για το Ποτάμι είναι μια «χαμένη ψήφος».
Επιτρέψτε μου και εμένα να σας πω ότι «χαμένη» είναι η ψήφος για τα κόμματα του παλαιού και του νέου δικομματισμού. Για τον ΣΥΡΙΖΑ που γέννησε τις πιο απατηλές προσδοκίες και για τη ΝΔ και το ανακαινισμένο ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποιούν την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθουν δριμύτεροι στα προνόμια της κρατικής εξουσίας. Η ψήφος στο Ποτάμι είναι ο τρόπος να δείξουν οι πολίτες ότι ούτε λευκές επιταγές δίνουν, ούτε εξαπατούνται από διχαστικά παιχνίδια των επαγγελματιών της πολιτικής.

Πιστεύετε ότι αυτό το μήνυμά σας θα ακουστεί στον κόσμο; Ποια είναι η προσδοκία σας για την εκλογική σας επίδοση στις ευρωεκλογές;
Το Ποτάμι στις ευρωεκλογές θα πάρει ένα ποσοστό που θα του επιτρέπει να έχει και πάλι καθαρή και ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Με δυνατό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, ο κόσμος θα ξέρει ότι το Ποτάμι είναι η κρίσιμη επιλογή και για τις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα βοηθήσει τους ψηφοφόρους να απεγκλωβιστούν από τη λογική «ή ο ένας ή ο άλλος» και θα αντιληφθούν ότι στην πολιτική χρειάζονται μυαλά και λύσεις. Όχι βαριά επώνυμα και φτιαχτές συγκρούσεις.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν είναι ενθαρρυντικές για το Ποτάμι. Κάνουν λάθος;
Δεν είναι αυτό. Είναι ότι δεν υπάρχει αλήθεια εκεί έξω. Το 70% των πολιτών αδιαφορεί αυτή τη στιγμή για τις ευρωεκλογές. Και το 50% των πολιτών δεν είναι καθόλου βέβαιο ακόμα και για την επιλογή που δίνει στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου. Αυτή την αδιαφορία για τις ευρωεκλογές και τα διακυβεύματά τους και αυτήν την απορριπτική στάση απέναντι σε όλα τα κόμματα – χωρίς διαφοροποιήσεις – θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε με την περιοδεία μας σε όλη την Ελλάδα. Το ρεύμα συμπάθειας προς το Ποτάμι είναι δεδομένο. Σχεδόν το 10% δηλώνει σταθερά ότι θα μπορούσε να ψηφίσει το Ποτάμι στις επόμενες εκλογές. Οι ψηφοφόροι αυτοί λοιπόν είναι διεκδικήσιμοι. Ό,τι δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις θα φανεί στις κάλπες. Όλοι στην κάλπη, λοιπόν.

Θα μπορούσατε να συνοψίσετε σε τρεις λόγους την απάντησή σας στο ερώτημα «Γιατί Ποτάμι;»
Ο πρώτος έχει να κάνει με τους ανθρώπους που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό μας. Σε αυτό συμμετέχουν ήδη 16 άνθρωποι που ζουν σε 16 διαφορετικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Άνθρωποι που άφησαν τη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης, όμως τώρα έχουν συγκεντρώσει εμπειρίες και πρακτικές που η αξιοποίησή τους μόνο να βοηθήσει την Ελλάδα θα μπορούσε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το Ποτάμι είναι το Κίνημα που τολμάει αυτά που δεν τολμάνε οι άλλοι. Το έχει αποδείξει υπερασπιζόμενο κόντρα στο κομματικό συμφέρον το πατριωτικά σωστό. Στηρίζοντας τα ατομικά δικαιώματα, όταν άλλοι πολιτικοί κρύβονταν στους διαδρόμους της Βουλής και τα σπίτια τους. Ο τρίτος λόγος για να ψηφίσει κανείς Ποτάμι είναι γιατί δε μοιάζει με τα άλλα κόμματα. Δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Δεν εκτρέφει κομματικά στελέχη για να νιώθει ασφάλεια ο αρχηγός ή για να κάνουν γιούρια στην εξουσία.

Μιλήσατε για την τόλμη του Ποταμιού. Η απόφασή σας να στηρίξετε τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν όντως μια πολιτική απόφαση υψηλότατου ρίσκου. Γιατί το κάνατε;
Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας πρωτεύουσα δύναμη στα Βαλκάνια. Θέτει τέρμα στον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Ξηλώνουν τις πινακίδες που έγραφαν «Μακεδονία» και γκρεμίζουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η δικαίωση του Ποταμιού να στηρίξει τη χώρα σε μία δύσκολη εποχή έχει έρθει ήδη από δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι η Ρωσία που ήταν η πρώτη χώρα που είχε αναγνωρίσει αυτή τη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», την αναγνωρίζει πλέον ως «Βόρεια Μακεδονία». Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες 140 χώρες που την είχαν αναγνωρίσει ως σκέτη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το δεύτερο είναι ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η χώρα μας αναλαμβάνει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η χώρα μας έκανε τη σωστή επιλογή επιλύοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών, ένα πρόβλημα που απομάκρυνε και έσπρωχνε τους γείτονές μας στην αγκαλιά της Τουρκίας. Εμείς είχαμε την τόλμη να το κάνουμε, άλλοι κρύφτηκαν, όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που θέλουν να λέγονται ευρωπαϊκά κόμματα. Η Ελλάδα δεν έχει να χάσει τίποτα, εφόσον τηρηθεί η συμφωνία και από τις δύο πλευρές. Όμως θα σας πω και κάτι άλλο. Η ψήφιση της Συμφωνίας από το Ποτάμι ήταν και ένα ισχυρό τεκμήριο πολιτικής συνέπειας. Το Ποτάμι στήριζε τη λύση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και δε θα μπορούσε να πράξει τίποτα διαφορετικό. Άλλοι άνθρωποι και άλλα κόμματα θεώρησαν ότι δεν τρέχει τίποτα αν αλλάξουν την τελευταία στιγμή την άποψή τους. Έτσι όμως αναπαράγουμε με τον πιο ωμό τρόπο την απογοήτευση των πολιτών από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το