Τοπικά

Ο πρόεδρος των λιμενικών απαντά στην καταγγελία Βολιώτη που απειλήθηκε με πρόστιμο επειδή …κάθισε σε παγκάκι

Για αμαύρωση του ρόλου του Λιμενικού Σώματος και για υποβάθμιση του έργου των συναδέλφων του κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος Κωνσταντίνος Κυράνης αναφορικά με την καταγγελία Βολιώτη ότι απειλήθηκε με πρόστιμο από αξιωματικό γιατί έκατσε σε παγκάκι της παραλίας για να ξεκουραστεί από το περπάτημα. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, οι λιμενικοί ζητούν ευγενικά από τους πολίτες να μη συνωστίζονται και πως την ημέρα, που αναφέρεται στην καταγγελία, δεν βεβαιώθηκε παράβαση, δεν προκλήθηκε ένταση και δεν εμφανίστηκε κανένας πολίτης στο Λιμεναρχείο για να δηλώσει τα όσα αναφέρει στην καταγγελία του ο Βολιώτης.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Σχετικά με δημοσιεύματα για καταγγελίες εις βάρος Λιμενικών για τους ελέγχους covid-19 ο Πρόεδρος τους Κωνσταντίνος Κυράνης δήλωσε τα εξής:
Είναι αλήθεια ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί θίγουν και μάλιστα σε δραστικό βαθμό την άσκηση σειράς θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως την ελευθερία της κίνησης, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας και δεν χρειάζεται να εκτεθεί περαιτέρω ότι τα επίμαχα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών .
Ως στελέχη του Λιμενικού Σώματος πλην όλων των άλλων έχουμε επωμιστεί και αυτό το βαρύ φορτίο, δηλαδή της αστυνόμευσης προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε δημόσιους χώρους αρμοδιότητάς μας και να προστατεύουμε τους πολίτες από τον φονικό υιό .

Οι χώροι αρμοδιότητας μας, παραλία Βόλου, πάρκο Αγ.Κων/νου και Αγριά συγκεντρώνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες που θέλουν να αθληθούν και να κάνουν τη βόλτα τους.
Όμως ο συνωστισμός αποτελεί καθημερινά αντικείμενο καταγγελιών από διερχόμενους και κατοίκους των πλησίον στο παραλιακό μέτωπο πολυκατοικιών.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει όπως στην προηγούμενη καραντίνα του Μαρτίου απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλία απομένει μόνο η αστυνόμευση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού (αποστάσεις – χρήση μάσκας αιτιολογημένη μετακίνηση -αποφυγή παραμονής ) .
Σημειώνεται ότι το μήνυμα με κωδικό 6 αποστέλλεται για άθληση και βόλτα με κατοικίδιο ενώ η παραμονή σε πάρκα άλση και μαρίνες δεν καλύπτεται από το μήνυμα. Αντίθετα υφίσταται διάταξη σύμφωνα με την οποία τιμωρείται με επιβολή προστίμου ( άρθρο 1 παρ 1 περ 20 συνδ. με άρθρο 6 παρ. 2 εκάστοτε ισχύουσας ΚΥΑ) .
Επειδή ως Λιμενικοί ο ρόλος μας είναι κυρίως ανασταλτικός και αποτρεπτικός και λόγω της αριθμητικά πολλαπλάσιας παρουσίας και παραμονής πολιτών στον χώρο σε σχέση με την κάθε φορά διαθέσιμη υπηρεσιακή δύναμη συνίσταται στους συναδέλφους η διατύπωση προφορικών συστάσεων πριν οποιαδήποτε επιβολή κυρώσεων για την παραμονή και τη δημιουργία συνωστισμού.
Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που επιλέγεται συνειδητά η μη συμμόρφωση και παραβίαση των μέτρων από τους πολίτες μετά την σύσταση, επιβάλλονται αναγκαστικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι συνάδελφοι που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους γνωρίζοντας ότι ενεργούν κατά περιοριστικό τρόπο στα δικαιώματα των πολιτών -θέση ιδιαίτερα δύσκολη ψυχοφθόρα και πρωτόγνωρη σε σχέση με τα προηγούμενα καθήκοντα τους – ενεργούν με ευγένεια και τυπικότητα και σύμφωνα με πάγιες διαταγές κατά τους ελέγχους.
Συγκεκριμένα από το Κ.Λ.Βόλου και τα υπαγόμενα σε αυτό Λιμενικά Τμήματα διενεργούνται σε καθημερινή βάση από κλιμάκια στελεχών του έλεγχοι τόσο στη χερσαία όσο και στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας μας (δρομολογημένα Ε/Γ- Ο/Γ πλοία, αλιευτικά, σκάφη αναψυχής), με επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων όπου απαιτηθεί.
Ειδικότερα, αναφορικά με τα στοιχεία ελέγχων – παραβάσεων από τις αρχές της πανδημίας μέχρι και σήμερα και για ένα έτος σχεδόν διενεργήθηκαν 7.000 περίπου έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 550 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και για θέματα περιορισμού κυκλοφορίας πολιτών.

Αναφορικά στο συμβάν της 7-2-2021 και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μεμονωμένα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν λανθασμένα ότι στη περίπτωση του καταγγέλλοντος γιατρού, εξαντλήθηκε κάθε όριο αυστηρότητας από πλευράς συναδέλφων και ότι βεβαιώθηκε παράβαση επειδή ο ίδιος κάθονταν σε παγκάκι.
Αντιθέτως και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την νομοθεσία σε περιπτώσεις παραμονής σε πάρκα , πλατείες, στη παραλία προβλέπεται επιβολή προστίμου 150 ευρώ, η εισήγηση που έχει γίνει στα στελέχη του Λιμενικού είναι να αποτρέπουν τους πολίτες από το να συναθροίζονται σε δημόσιους χώρους ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα εξάπλωσης του φονικού υιού.
Θα πρέπει να αναφερθεί μάλιστα ότι την συγκεκριμένη ημερομηνία δεν υπέπεσε στην αντίληψή συναδέλφου συμβάν που να προκαλέσει ένταση και ούτε φυσικά υπήρξε πολίτης που να εμφανιστεί στο Λιμεναρχείο και να δηλώσει τα όσα αναφέρονται στη καταγγελία.
Εξυπακούεται ότι κανείς δεν βεβαίωσε παράβαση αφού οι συνάδελφοι πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις ζητούν από τους πολίτες ευγενικά να μη συνωστίζονται.
Στη περίπτωση αυτή και δεδομένου ότι δεν επεβλήθη κανένα πρόστιμο και αφού επί της ουσίας δεν υπήρξε καν ένταση μεταξύ πολίτη και συναδέλφων ,ως Ένωση Προσωπικού ΛΣ Κεντρικής Ελλάδος θεωρούμε ότι σκοπός του καταγγέλλοντος που απευθύνθηκε στον Υπουργό Ναυτιλίας, στον Αρχηγό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και στο Συνήγορο του Πολίτη ήταν η αμαύρωση του ρόλου του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακή αλλά και του έργου των συνάδελφων .
Εξάλλου δεν είναι και η πρώτη φορά που ο κ.Μπακόλας Δημήτριος (Ιατρός Μοριακός Βιολόγος/Γενετιστής) εκφράζεται απαξιωτικά για τους ένστολους …..τώρα μάλλον ήταν η δική μας σειρά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το