Πολιτισμός

Ο πόνος της προσφυγιάς στο βιβλίο του εκπαιδευτικού Στ. Πίου

Τέσσερις ιστορίες για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, για τη φυγή και τον πόνο, διανθίζουν το βιβλίο με τίτλο «Ξένος παντού», από τις Εκδόσεις Πηγή, του δασκάλου και διευθυντή του 2ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας κ. Στέφανου Πίου, το οποίο παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στον κατάμεστο από κόσμο πολυχώρο Φουντούλη.
Για το βιβλίο μίλησαν η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου κ. Αρετή Τζανετοπούλου, ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κ. Περκουλίδης.

Στην περίοδο 2015-2016 έγραψε το βιβλίο του ο κ. Στέφανος Πίος που, όπως τόνισε, ήταν και το πρώτο του. «Πρόκειται για τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες που διαπραγματεύονται τον ξένο που αναγκάζεται να φύγει πέρα από τον χώρο και τον χρόνο. Η μία ιστορία αναφέρεται σε μια γυναίκα που φεύγει στις αρχές του ’90 από την Αλβανία και έρχεται στην Ελλάδα, η δεύτερη για μια γυναίκα από τη Συρία που ήρθε στην Ελλάδα, η τρίτη είναι αυτή του πατέρα στην Παλαιστίνη που κρατούσε στην αγκαλιά το νεκρό παιδί του μετά από έναν βομβαρδισμό και η τέταρτη ιστορία αναφέρεται σε μια Ελληνίδα στις αρχές του ’60 που έφυγε μετανάστρια από την Ελλάδα για τη Γερμανία. Είναι ένας καταιγισμός συναισθημάτων για τον πόνο» τόνισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

«Το βιβλίο του φίλου Στέφανου Πίου μιλάει για την ξενότητα, την προσφυγιά και σκιαγραφεί τον ξένο που δυστυχώς σήμερα μας είναι τόσο γνωστός. Οι ιστορίες του μας συγκινούν και ευαισθητοποιούν τις χορδές της ανθρωπιάς μας» δήλωσε η κ. Τζανετοπούλου.
Από την πλευρά του ο κ. Πασχάλης Δήμου επισήμανε πως «μέσα από τη γραφή του αναδεικνύει αυτό το μετέωρο βήμα του μετανάστη, του πρόσφυγα, ο οποίος, όπου και να βρίσκεται, σκέπτεται μια πατρίδα. Μια πατρίδα που ορίζεται φαντασιακά, αφού ποτέ δεν είναι αυτή που αφήνει πίσω του. Για τους Έλληνες το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς είναι επίκαιρο».
«Την προσφυγιά την ζήσαμε εμείς οι Έλληνες. Γευτήκαμε την πικρή γεύση της μετανάστευσης. Και δυστυχώς βλέπουμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και ως τραγωδία με τις ίδιες ιστορίες, αλλά άλλους πρωταγωνιστές» ανέφερε ο κ. Περκουλίδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το