Πολιτισμός

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης δίνει παραστάσεις με 900 θεατές…

 

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ

Μία δεκαετία παρουσίας συμπληρώνει φέτος η θεατρική ομάδα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούρπης «Νήες». Ο εορτασμός της επετείου των δέκα χρόνων συνδυάστηκε με το ανέβασμα της παράστασης «Τι θα γίνει με το θέατρο;» το περασμένο Σαββατοκύριακο. Περιελάμβανε αποσπάσματα έργων νέων Ελλήνων συγγραφέων, με τη θεατρική παράσταση να γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό της Σούρπης και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ντούκα, μέλος της ομάδας, τις δύο παραστάσεις στο προαύλιο του Γυμνασίου/Λυκείου του χωριού παρακολούθησαν 900 περίπου θεατές, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι στη Σούρπη «αγκαλιάζουν» την προσπάθεια του τοπικού θιάσου.

Η Λένα Γεωργιάδου ήταν εκείνη που την άνοιξη του 2006 παρότρυνε αρκετούς συγχωριανούς της να τολμήσουν και να δοκιμάσουν τις υποκριτικές τους δυνατότητες. «Η παρουσία της δασκάλας μας είναι καθοριστική στο όλο εγχείρημα», τόνισε ο κ. Ντούκας, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η Λένα Γεωργιάδου, η οποία κατάγεται από τη Σούρπη, τα καλοκαίρια και στις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων επισκέπτεται πάντοτε τις Νηες.

Μετά από την παρότρυνση της ίδιας στήθηκε η ομάδα, η οποία μετράει πλέον δέκα χρόνια ζωής. Πυρήνας του θιάσου υπήρξε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου εκείνη την εποχή, έχοντας μάλιστα την αρωγή του πρώην Δήμου Σούρπης. Είχαμε μεγάλη υποστήριξη από την τότε Δημοτική Αρχή, κάτι που έπαψε να ισχύει τα επόμενα χρόνια μετά τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον «Καλλικράτη». Όλοι οι συντελεστές είμαστε από τη Σούρπη και παίζουμε μαζί από την πρώτη στιγμή σχεδόν. Δίνουμε τις παραστάσεις μας στο Γυμνάσιο της Σούρπης, έναν όμορφο χώρο στο χωριό και πλέον κατάλληλο για να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας κάθε φορά».
Η θεατρική ομάδα της Σούρπης γρήγορα άνοιξε τα… φτερά της, δίνοντας παραστάσεις κι αλλού, έχοντας μάλιστα ένα ευρύ ρεπερτόριο στα έργα που επέλεγε κάθε χρόνο: «Πολλές φορές παίξαμε στον Βόλο, κυρίως στην Παλαιά Ηλεκτρική, αλλά και στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης. Είχαμε αρκετές συνεργασίες. Έχουμε φτάσει μέχρι και την Αθήνα. Είχαμε πάει στο φεστιβάλ του Ζωγράφου, παίρνοντας μάλιστα και βραβείο με το πρώτο μας έργο. Στη συνέχεια ανεβάσαμε την «Πινακοθήκη των ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου.

Πιο μετά παρουσιάσαμε τον «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιούλιου Βερν σε διασκευή του Γιάννη Καραχισαρίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης πολλά χρόνια τώρα. Επίσης παίξαμε Τσέχοφ, ενώ από τον Μολιέρο επιλέξαμε το «Γιατρός με το στανιό» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Νάνου από τον Βόλο, με τον οποίον είχαμε συνεργαστεί ένα διάστημα. Τις προηγούμενες χρονιές κάναμε και μικρές περιοδείες. Επισκεπτόμασταν γειτονικά χωριά, όπως τους Αγίους Θεοδώρους, την Ευξεινούπολη, το Αργιλοχώρι, τη Μιτζέλα και τον Πτελεό».
Η ύπαρξη της θεατρικής ομάδας αποτελεί τη μία όψη του πολύπλευρου έργου που επιτελεί ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1976. Τα χορευτικά τμήματα αποτελούν σημείο αναφοράς πολλά χρόνια τώρα, ενώ λειτουργεί και βιβλιοθήκη, με τον κ. Ντούκα να κατονομάζει ως κοινό παρονομαστή όλων των δράσεων τη διάθεση που υπάρχει για προσφορά: «Το μεράκι περισσεύει. Αυτό είναι αλήθεια. Κι από τη στιγμή που βρίσκουμε μεγάλη ανταπόκριση, τόσο καλύτερα για εμάς. Αν και το οικονομικό ενίοτε μας δημιουργεί δυσκολίες, αφού τα έξοδα πλέον δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, συνεχίζουμε την προσπάθεια και κάνουμε αυτό που αγαπούμε όλοι όσοι είμαστε μέλη στη θεατρική ομάδα. Το καλύτερο δε όλων είναι ότι ασχολούνται νέα παιδιά. Αντί να σπαταλούν τον ελεύθερο χρόνο τους στις καφετέριες, επιλέγουν να ασχοληθούν με κάτι πιο σοβαρό, που θέλει χρόνο και κόπο. Εάν δεν έχεις αυτό το κίνητρο, δεν μπορείς να προσφέρεις σ’ αυτή τη μορφή τέχνης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το